«

»

CRIZA FORTEI DE MUNCA. Una dintre solutii, pentru perioada de timp friguros: Casa Sociala a Constructorilor

Share

Este din ce in ce mai evident faptul ca economia romaneasca, in general si sectorul de constructii, in special, se confrunta cu o scadere drastica a fortei de munca calificate, atat cu pregatire medie, cat si superioara.

De altfel, sectorul constructiilor a fost primul care a resimtit efectele crizei economico – financiare din anii 2008-2012 si ultimul care iese din criza. Este o criza care a afectat nu numai PIB-ul din constructii, pe fondul scaderii cu cca 40% a valorii investitiilor realizate, a falimentelor si insolventelor declarate de firmele de constructii dar a dus si la pierderea unei parti din forta de munca calificata, plecata din tara sau spre alte activitati si greu de recastigat acum.

Invatamantul public si privat, atat preuniversitar, cat si cel universitar, care pregatesc cadre pentru sectorul de constructii, sufera din lipsa de cursanti, mai ales cel preuniversitar, tot mai putini tineri fiind atrasi de munca in constructii. In aceste conditii, nu se cauta cele mai bune solutii pentru consilierea elevilor si pentru atragerea lor spre sectorul de constructii, sector cu un  deficit mare de forta de munca calificata si nu sunt aplicate masuri de stimulare a tinerilor, pentru ca acestia sa activeze in sectorul de constructii.

Multe programe de scolarizare sunt inadecvate, depasite de progresul tehnic din domeniu si de aparitia unor noi calificari, ce necesita material didactic specific.

Cresterea activitatii in constructii este strans legata de cresterea investitiilor publice si private, de gasirea de finantare pentru proiectele incepute, de pregatirea si implementarea unor proiecte noi, de modul cum sunt accesate si consumate fondurile provenind de la Uniunea Europeana (in mare parte nerambursabile).

Din pacate, sistemul de licitatii si sistemul de achizitii publice,  modul de contestare si rezolvare a contestatiilor pentru licitatiile adjudecate constituie o alta problema ce vine din trecut si se mentine in prezent si nu stim cat de repede si in bine se poate rezolva in viitor.

De asemenea, modul in care se incalca sau nu este respectata legislatia specifica activitatii din constructii, incepand cu autorizarea lucrarilor de constructii si pana la receptia lucrarilor, creeaza probleme de sistem.

Toate acestea, in lipsa unor schimbari profunde pe care nu este tarziu sa le facem si la care trebuie sa participe atat organismele abilitate ale statului, partenerii sociali din constructii (patronate si sindicate), organizatiile si asociatiile non-guvernamentale, cat si ceilalti jucatori din sectorul de constructii, vor afecta, piramidal, intregul sector, o industrie care contribuie actualmente doar cu 6% la Produsul Intern Brut al Romaniei, fiind, insa, in continua scadere incepand cu anul 2010, de la 8,98% la 6%. Fara a uita, insa, ca inainte de 2008, PIB-ul din constructii reprezenta peste 10% din PIB-ul total pe economie.

In acest context, este important pentru firmele de constructii sa-si pastreze, sa-si fidelizeze si sa-si stabilizeze forta de munca calificata de care inca mai dispun, mai ales in perioada de tranzitie, respectiv perioada timpului friguros, atunci cand mare parte din lucrari nu pot continua din cauza normativelor tehnice care conditioneaza executia unor lucrari de temperaturile scazute, dar si a perioadei de iarna care perturba, in mod serios, activitatea din acest sector.

Pastrarea fortei de munca calificata, in aceasta perioada, genereaza costuri si eforturi importante greu de sustinut de majoritatea societatilor de constructii, daca nu sunt sprijinite prin actiuni de protectie sociala.

Un instrument care functioneaza de peste 19 ani in sustinerea  protectiei sociale a salariatilor din constructii, dar si a societatilor din care acestia fac parte, este Casa Sociala a Constructorilor (CSC).

Infiintata acum mai bine de 19 ani – la 22 decembrie 1997 – printr-o lege organica speciala, Legea nr. 215/1997, cu sprijinul intregului spectru politic din Parlamentul acelei perioade, CSC, in cei aproape 20 de ani de activitate, si-a aratat utilitatea si si-a indeplinit, in mare masura, scopul pentru care a fost infiintata, prin efortul comun al partenerilor sociali din constructii (patronate si sindicate reprezentative).

Functionarea CSC a avut drept rezultat eliminarea conflictelor sociale din constructii, a adus stabilitate fortei de munca calificate, implicit posibilitatea reluarii lucrarilor la termenele contractuale stabilite, cu implicatii directe in ceea ce priveste calitatea lucrarilor executate si  asigurarea continuitatii lor.

De asemenea, societatile membre ale CSC au gasit un sprijin constant pentru pastrarea fortei de munca calificate si au avut posibilitatea controlului costurilor cu forta  de munca, atunci cand lucrarile stagneaza. Protectia sociala acordata prin CSC a fost benefica in acest fel si beneficiarilor de investitii, dar si statului roman, prin realizarea de economii la fondul de somaj si prin alimentarea bugetului de stat, a bugetului asigurarilor sociale si fondurilor speciale cu sume importante, provenind din obligatiile bugetare de protectie sociala.

Pe langa protectia sociala acordata, CSC a fost locul in care s-au intalnit si au coabitat, cu rezultate benefice pentru sectorul de constructii, organizatiile patronale si federatiile sindicale reprezentative din sector, rezultatul fiind concretizat si in semnarea, de-a lungul anilor, a mai multor acorduri sociale sectoriale, care au pus in valoare, in folosul comun al patronilor si al angajatilor, experienta castigata de acestia pe „terenul”  Casei Sociale a Constructorilor. Procesul este in continua dezvoltare, la el contribuind, in momentul actual, FPSC – Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii si FGSF – Federatia Generala a Sindicatelor FAMILIA, federatii reprezentative ale sectoarelor de constructii si de producere a materialelor de constructii.

In conditiile actuale ale scaderii semnificative a fortei de munca calificate la nivelul sectorului de activitate constructii, aderarea la CSC este o solutie viabila, cu beneficii pentru toti participantii care inteleg sa faca parte din aceasta organizatie (societatile de constructii si producerea materialelor de constructii) si sa-i sustina activitatea (institutiile statului care elibereaza autorizatii de construire si efectueaza receptia lucrarilor, precum si beneficiarii de investitii care, conform legii, sunt obligati sa participe la constituirea fondului de protectie sociala a salariatilor din constructii) de a stabiliza si pastra forta de munca calificata pana la reluarea lucrarilor, atunci cand conditiile atmosferice o permit.

Autor:
Ovidiu ILIESCU – director general CSC 

Contact:
Casa Sociala a Constructorilor
Str. Episcopul Timus nr. 25
Bucuresti, sector 1 011611 Romania
Telefoane: (021) 317 89 02, (021) 316 83 42, (021) 317 62 35
Fax: (021) 300 80 23
Mobil: 0747 061 170
Email: office@casoc.ro
Web: www.casoc.ro

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 143 – decembrie 2017, pag. 4

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2017/12/02/criza-fortei-de-munca-una-dintre-solutii-pentru-perioada-de-timp-friguros-casa-sociala-a-constructorilor/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.