«

»

GEOBRUGG AG: Record mondial in protectia impotriva caderilor de pietre

Share

In octombrie 2017 a fost atins un nou nivel in ceea ce priveste protectia impotriva caderilor de pietre, cel de 10.000 kJ energie de impact. La platforma de testare Geobrugg, o bariera de 30 metri lungime si 7 metri inaltime a oprit, cu succes, un bloc din beton de 25 de tone. Pana la acea data, un sistem de protectie capabil sa absoarba asemenea forte ridicate nu a mai fost testat in direct. 

Pe 16 octombrie 2017, in Walenstadt, Elvetia, a avut loc un test ca parte a GEO-Summit-ului 2017 (foto 1-4), test in care o bariera Geobrugg de protectie impotriva caderilor de pietre si-a demonstrat capabilitatea si eficienta in absorbtia unei energii de impact de 10.000 kJ – un nou record mondial! In 2011, Geobrugg stabilisese deja un record mondial pentru absorbtia unei energii de impact de 8.000 kJ.

In cadrul testului, un bloc din beton, cantarind 25 de tone, a fost lasat sa cada in bariera de protectie de 30 de metri lungime si 7 metri inaltime, care a fost instalata pe un perete de stanca. Blocul, avand greutatea comparabila cu cea a unui camion de mare tonaj, a fost eliberat de la inaltimea de 42 de metri si a atins o viteza maxima de 104 km/h. Cu un impact zgomotos, acesta a cazut in campul central al barierei unde, cu succes, a si fost oprit. Aceasta constituie un record mondial, inginerii de la Geobrugg stabilind un nou punct de referinta in protectia impotriva hazardelor naturale.

Certificare si productie de serie

In lunile urmatoare, Geobrugg va certifica noua bariera conform standardului international ETAG 027 (Organismul European pentru Agremente Tehnice: Ghidul Tehnic European ETAG 027 pentru aprobarea kiturilor de protectie impotriva caderilor de pietre. 27-06-2013). Sub numele de RXE-10000, colosul barierelor de protectie impotriva caderilor de pietre va fi gata pentru productia de serie in primavara lui 2018. Bariera este constituita dintr-o serie de elemente: pe langa plasa din otel de inalta rezistenta (1.770 N/mm2) mai sunt: stalpi, cabluri, precum si elemente de disipare a energiei sub forma de frane tip U. 

Sistem cu greutate si costuri reduse

Aceasta noua dezvoltare atrage atentia in mod particular, deoarece o bariera de o asemenea capacitate poate inlocui, cu succes, digurile conventionale, cum sunt cele construite, de exemplu, in vecinatatea cailor terestre de comunicatii. Aceste sisteme, realizate din plase si retele de plase din otel, au o greutate relativ redusa iar din punct de vedere financiar, constituie doar o fractiune din costurile unei investitii si ale implementarii ei, comparativ cu digurile care presupun mobilizarea unor cantitati uriase de pamant.

Incalzirea globala necesita masuri de protectie

Recordul are in spate un fundament serios: incalzirea globala conduce la cresterea precipitatiilor abundente si la destabilizarea terenurilor. Numarul asezarilor si al cailor de comunicatii expuse riscului este in crestere. Inundatiile catastrofale din America, precum si alunecarile de teren din Elvetia din anul in curs, reprezinta o ilustrare dramatica a acestui fenomen. Chiar la noi in tara, la mijlocul lunii noiembrie a.c., in Defileul Jiului, circulatia a fost blocata ore bune pe un sens, din cauza unei stanci desprinse de pe versant care s-a rostogolit pe sosea. Conform informatiilor din media, blocul de roca ar fi avut aproximativ 25 de tone. Asadar, sunt necesare masuri de siguranta tot mai ample.

GEO Summit 2017

  • Conferinta a avut loc in perioada 15-18 octombrie 2017 la Davos (Elvetia) si a numarat 400 de specialisti in domeniu din peste 40 de tari.
  • A fost organizat de catre Geobrugg AG sub patronajul Companiilor de Asigurari Publice Elvetiene pentru Fundamentarea Preventiei asupra Cladirilor.
  • Evenimentul s-a concentrat pe acoperirea unei game largi de tematici cu referire la dezvoltarea si intensitatea catastrofelor naturale precum si la modul de gestionare a riscurilor si de diminuare a consecintelor hazardelor naturale asupra omului si a infrastructurii.

Autor:
ing. George CORBESCU – Project Manager Geobrugg AG Geohazard Solutions

Contact
GEOBRUGG AG
Romania
str. Zizinului, nr. 2, Bl. 40, Sc. C, ap. 3
500414 Brasov
Romania

Natural Hazards, Geotechnical products, Ground support, Impact protection
Telefon +40 268 317 187
https://www.geobrugg.com/index_ro.html

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 143 – decembrie 2017, pag. 16

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2017/12/02/geobrugg-ag-record-mondial-in-protectia-impotriva-caderilor-de-pietre/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.