«

»

GLULAM: Bazin olimpic de inot la Braila

Share

Unul dintre proiectele reprezentative si recent puse in opera, ale companiei noastre consta in acoperirea Bazinului olimpic de inot de la Braila, acolo unde am realizat proiectarea structurii de rezistenta din glulam, productia kit-ului complet de montaj al structurii si productia panourilor prefabricate pentru termoizolarea acoperisului.

Lucrarea face parte din programul national de bazine de inot dezvoltat de Compania Nationala de Investitii, obiectivul ei fiind de a acoperi doua bazine de inot, unul de dimensiuni olimpice si unul de antrenament.

Proiectul se refera la structura din lemn lamelat incleiat, executata pentru acoperirea unui bazin olimpic de inot amplasat in municipiul Braila. Acesta face parte din programul dezvoltat de catre „Compania Nationala de Investitii” la nivelul intregii tari, program pentru care a fost intocmit un proiect tip in anul 2008. In anul 2012 s-a adaptat la teren proiectul tip, conform normativelor in vigoare la data respectiva. Inlocuirea normativului P100/2006 cu P100/2013 a dus la reluarea calculului structurii si la modificarea proiectului conform noilor cerinte.

In aceste conditii, pentru calculul structurii au fost luate in considerare urmatoarele caracteristici ale amplasamentului:

  • presiunea de referinta a vantului q0 = 0,6 kPa;
  • incarcare din zapada pe sol sk = 2,50 kN/m2;
  • acceleratia de proiectare a terenului ag = 0,30 g m/s2;
  • perioada de colt Tc = 1,00 s.

Constructia a fost incadrata in clasa de importanta II, cu gi = 1,20.

Ansamblul structural are o forma rectangulara in plan, cu dimensiunile de gabarit de 44,00 m x 84,43 m.

Constructia este alcatuita din unsprezece travee de cate 7,20 m si o deschidere de 38,40 m. Frontoanele sunt pozitionate la 2,60 m, dincolo de primul si ultimul cadru.

Sistemul structural este alcatuit din cadre dublu articulate amplasate pe directia transversala si pane dispuse longitudinal. Pentru preluarea fortelor orizontale din vant si seism s-a prevazut in patru dintre travee un sistem de contravantuire alcatuit din tiranti metalici cu intinzator si pane de compresiune.

Articulatia de la partea inferioara a cadrului reazema pe un soclu din beton armat aflat la cota +1,74, iar articulatia de la partea superioara reazema la cota +10,91, pe peretele structural aflat la marginea tribunei.

Adoptarea unui sistem structural cu o eficienta scazuta, impusa de geometria constructiei, precum si deschiderea si traveea relativ mari, au pus probleme deosebite de rezistenta si stabilitate pentru elementele structurale considerate individual, cat si pentru structura in ansamblu.

Solicitarile maxime obtinute in urma calculului structural au fost urmatoarele:

  • Pentru grinda:

– My = 3.632 kNm (moment incovoietor);

– Vz  = 680 kN (forta taietoare);

– Nx = 929 kN (compresiune axiala);

  • Pentru stalp:

– My = 78 kNm (moment incovoietor);

– Vz  = 54 kN (forta taietoare);

– Nx = 451 kN (intindere axiala);

  • Pentru stalpul oblic:

– My = 122 kNm (moment incovoietor);

– Vz = 25 kN (forta taietoare);

– Nx = 1.685 kN (compresiune axiala);

Pentru rezolvarea acestor probleme, cat si pentru a evita dificultatile de executie a unor elemente cu latimea mai mare de 200 mm si inaltimea mai mare de 2.000 mm, s-a optat pentru folosirea unor sectiuni compuse.

Pentru realizarea sectiunii compuse a grinzii au fost utilizate doua elemente cu sectiunea de 185 mm x 2.000 mm, intre care au fost montate, la partea inferioara si la partea superioara, cate o furura cu sectiunea de 185 mm x 320 mm, obtinandu-se astfel o sectiune chesonata cu dimensiunile de gabarit de 555 mm x 2.000 mm. In dreptul panelor de compresiune din interiorul chesonului obtinut s-au montat fururi verticale cu sectiunea de 185 mm x 280 mm, avand rolul de blocaj la voalare. La capatul care reazema pe structura din beton armat a fost prevazut un stalp interior, cu sectiunea de 185 mm x 1.000 mm, cu scopul de a prelua reactiunea reazemului prin compresiune paralela cu fibrele.

Pentru a evita dificultatile legate de productia, manipularea si transportul unor grinzi cu lungimea totala de 44.420 mm, a fost necesara tronsonarea grinzilor. Tronsonul scurt care reazema pe capetele stalpilor din lemn lamelat incleiat are o lungime de 13.050 mm, iar tronsonul lung care reazema pe peretii din beton are o lungime totala de 31.370 mm, inclusiv zona de consola. Lungimea acestor tronsoane a fost determinata de pozitia zonei de solicitari minime in care se realizeaza cuplarea.

Stalpul vertical (intins) este executat din trei ramuri de 185 mm x 600 mm, care formeaza o sectiune de 555 mm x 600 mm.

Stalpul oblic (comprimat) este executat din trei ramuri de 185 mm x 600 mm si doua fururi de 185 mm x 320 mm, care formeaza impreuna o sectiune cu dimensiunile de gabarit de 600 mm x 925 mm.

Fiecare cadru a fost asamblat in fabrica, pentru a avea certitudinea pozitionarii corecte a conexiunilor metalice, dupa care a fost dezasamblat si transportat la santier.

Luminatorul este alcatuit din opt tronsoane, sapte alaturate si unul independent.

Structura acestora este alcatuita din arce cu sectiunea de 90 mm x 200 mm, care rezema pe pane de acoperis cu sectiune compusa.

Pentru executia acoperisului s-au folosit panouri modulate cu structura formata din cadre din lemn. La fata inferioara a panoului a fost montat un grilaj din lamele de lemn, care constituie suportul pentru bariera de vapori si vata minerala rigida, iar la partea superioara s-a montat un strat de OSB 3 cu grosimea de 15 mm. Dimensiunile de gabarit ale panourilor curente sunt de 1.270 mm x 4.870 mm x 285 mm, grosimea stratului de vata minerala fiind de 250 mm.

GLULAM ureaza tuturor colaboratorilor
Sarbatori Fericite si un An Nou 2018 cu impliniri ! 

Autor:
Bogdan GHIOC Sef departament proiectare, GLULAM SA 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 143 – decembrie 2017, pag. 42

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2017/12/02/glulam-bazin-olimpic-de-inot-la-braila/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.