Continuam, in acest numar, prezentarea lucrarilor de arta conexe Amenajarii Sistemului Hidroenergetic si de Navigatie „Portile de Fier 2”, realizata de HIDROCONSTRUCTIA in perioada 1977-1984: podurile care leaga cele doua maluri ale Dunarii, precum si indeplinirea promisiunii din numarul trecut.
Podurile tehnologice: sunt reprezentate de un ansamblu de trei poduri de sosea necesare accesului utilajelor de intretinere, reparatii si interventie in cazul aparitiei unor avarii.
- Podul-bascula, cu o lungime de 20 m, peste ecluza de siguranta a partii romane, facand legatura dintre malul drept si bajoaierul central dintre ecluzele romanesti;
- Podul-tunel, avand o lungime de 196 m, situat pe barajul sarbesc. Are 7 deschideri cu lungimile de 21 m;
- Podul de la cota 43,50, cu o lungime de 36 m, situat in zona aval a centralei hidroelectrice suplimentare sarbe, cu doua deschideri de cate 15,60 m.
Podul suspendat peste bratul Gogosu cu lungimea de 390,4 m. Este de tip suspendat pe cabluri si faciliteaza accesul de siguranta pe insula Ostrovul Mare, in zona nodului energetic principal si a ecluzelor romanesti.
Lumina centrala a podului este de 240 m, la acest moment fiind cea mai mare construita in tara noastra. Dimensionat pentru trecerea unui vehicul singular A30, este fundat indirect prin intermediul masivelor de beton armat ce monolitizeaza coloanele forate la:
- Doua culei x 11 coloane forate vertical cu Ø 1.270 mm la adancimea de 17 m;
- Doi piloni x 16 coloane forate vertical cu Ø 1.270 mm la adancimea de 20 m;
- Doi piloni x 10 coloane forate inclinat cu Ø 1.500 mm la adancimea de 25 m;
Infrastructura culeilor este de tip cheson din beton armat, cu ziduri intoarse, iar la piloni este masiva. Cei doi piloni au fiecare cate doi stalpi inclinati din beton armat cu inaltimile de 41 m, care au montate pe capete aparate de reazem metalice, pe care se sprijina si gliseaza cablurile ce sustin tablierul metalic din deschiderea centrala.
Suprastructura este mixta: beton armat precomprimat – tabliere casetate de cate 70 m pe doua deschideri, ce continua in consola pe o distanta de 10 m din deschiderea centrala, deschiderea centrala de 220 m fiind acoperita de un tablier metalic – tip placa ortotropa – casetat, cu inaltimea de 3 m.
Tablierul metalic este sustinut prin intermediul a 46 de tiranti Ø48 mm, fiecare cu lungimea de 420 m, ancorat in beton armat precomprimat.
Fiind folosit in situatii deosebite, podul are o singura banda de circulatie, traficul desfasurandu-se, prin semaforizare, alternativ.
Bineinteles ca oamenii au construit poduri acolo unde au avut nevoie de ele, profitand, de multe ori, de lucrarile de barare ale cursurilor de apa, ca sa faciliteze comunicarea terestra intre doua maluri, doua tari, doua continente. La fel am facut si noi la Portile de Fier 2.
Dar natura sau/si Dumnezeu ne-au oferit modele: unul dintre ele, remarcabil arcuit peste Valea Pragului, marginind campurile de lapiezuri ale Cleopatrei si Afroditei, ascunzand in maruntaiele sale curgerea lacurilor Zatonul Mare si Zatonul Mic, vecin cu Padurea de Liliac si Pestera Ponoare.
Podul lui Dumnezeu – asa cum este pomenit acest monument natural in toate trimiterile bibliografice si de prezentare – poate fi cu usurinta localizat: comuna Ponoarele, din nordul judetului Mehedinti, ii este gazda cu oameni primitori. Situat la 43 km de Targu Jiu, pe drumul care duce spre Turnu-Severin, la 6 km dupa ce se trece de Baia de Arama. Este considerat unul dintre cele 3 poduri naturale din lume (desi o privire mai atenta ne dezvaluie un numar imens de poduri, punti si arcade doar in Parcul National al Arcelor de Pod din Utah), insa singurul deschis traficului, inclusiv de mare tonaj.
Format prin prabusirea unei zone de tavan al Pesterii, care ulterior a primit denumirea de „A Podului”, este o ramasita a intrarii acesteia devenita cale – initial folosita de pastori, apoi de atelaje, iar acum de toate tipurile de vehicule rutiere – alcatuit din blocuri de calcar paralelipipedice suprapuse, puternic fisurate, dar suficient de solide si bine inclestate incat sa suporte greutati si vibratii remarcabile. Podul natural se impune prin masivitate, avand o lungime de 30 m, latimea de 22 m, o inaltime de 13 m si o deschidere de 9 m.
Situat intr-o zona cu o densitate mare de fenomene carstice, Podul se prezinta ca cel mai de seama exponent al acestora. Oamenii locului au tesut legende pe marginea aparitiei lui, in vremea din urma hotarandu-se sa-l expuna lumii prin programe din care comunitatea sa se poata dezvolta.
Inca o data, daca mai era nevoie, intelegem ca podul – constructie naturala sau antropica, este mereu destinat unirii si apropierii.
Acum, la final de an, HIDROCONSTRUCTIA, fauritoare pentru atatea poduri din Romania – multe dintre ele apropiind malurile pe coronamentele barajelor – va doreste tuturor, constructori si mai putini constructori, producatori de elemente de constructii si de materiale, pe care constructorii Romaniei le pun in opera, colegilor ingineri ce pun proiecte ale tarii pe hartie, celor care stiu face utilaje, colegi, prieteni sau doar parteneri de drum, Sarbatori frumoase in care sa va odihniti, sa va bucurati de familiile de care meseria v-a despartit peste an si sa va pregatiti pentru un an pe care cu totii il dorim cu putin mai bun!
Autor:
ing. Stefan Constantin – HIDROCONSTRUCTIA SA
Contact:
HIDROCONSTRUCTIA SA
Calea Dorobantilor 103 – 105
Sector 1, Bucuresti – Romania
Cod:010561
Telefon:
+40.(0).21.20.81.400
+40.(0).21.20.81.411
Fax:
+40.(0).21.208.14.01
+40.(0).21.208.14.02
+40.(0).21.317.52.03
E-mail: office@hidroconstructia.com
Web: www.hidroconstructia.com
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 143 – decembrie 2017, pag. 6
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns