«

»

Importanta politicilor de management al riscului in sectorul constructiilor

Share

Managementul riscului este un concept care este folosit in toate sectoarele industriale: IT, industria auto sau farmaceutica, sectorul constructiilor etc. Fiecare industrie si-a dezvoltat propriile standarde RM, dar ideile generale ale conceptului raman, de obicei, aceleasi indiferent de sector.

Potrivit Institutului de Management al Proiectului (PMI) (2004), managementul riscului de proiect este una dintre cele noua cele mai critice parti ale punerii in functiune a proiectului. Aceasta indica o relatie puternica intre gestionarea riscurilor si succesul unui proiect. 

In timp ce managementul riscului  este descris drept  cel mai dificil  segment din cadrul managementului constructiilor (Winch, 2002; Potts 2008),  aplicarea sa este promovata in toate proiectele, pentru a evita consecintele negative (Potts, 2008).

In cadrul acestui domeniu, s-a dezvoltat notiunea de proces al managementului riscului, care, conform studiilor de specialitate, consta in patru etape principale: identificarea, evaluarea, luarea de masuri si monitorizarea riscurilor (Cooper et al., 2005). In fiecare dintre acesti pasi, exista un numar de metode si tehnici care faciliteaza gestionarea riscurilor.

Multe industrii au devenit mai proactive si constiente de necesitatea folosirii acestor analize in cadrul proiectelor. De asemenea, managementul riscului a devenit, in timp,  o problema dezbatuta in intreaga industrie. Cu toate acestea,in ceea ce priveste industria constructiilor, managementul riscurilor nu este utilizat in mod obisnuit (Klemetti, 2006). Desi tot mai multe companii de constructii incep sa cunoasca procesul de management al riscului, ele inca nu aplica modelele si tehnicile destinate gestionarii riscurilor.

Riscul este asociat cu orice proiect, indiferent de industrie si, prin urmare, managementul riscului  ar trebui sa fie de interes pentru orice  manager de proiect. Riscurile difera intre proiecte din cauza ca fiecare proiect este unic, in special in industria constructiilor (Gould and Joyce, 2002). Cu toate acestea, exista inca multe companii care nu au inteles importanta includerii managementului riscurilor in procesul de livrare a proiectului (Smith et al., 2006). Chiar daca se cunoaste incidenta riscurilor si consecintele lor, unele organizatii nu le abordeaza cu metodele consacrate managementului riscului.

Scopurile fiecarei companii sunt profitabilitatea si livrarea calitatii, iar managementul riscului are rolul de a facilita infaptuirea acestor obiective. Trebuie precizat, totusi, ca gestionarea riscurilor nu este un instrument care asigura succesul, ci mai degraba un instrument care creste probabilitatea de a ajunge la succes. Gestionarea riscului este, deci, mai degraba proactiva decat reactiva.

Studiile de specialitate ofera o descriere cuprinzatoare a conceptului de management al riscului si a modului in care el poate fi aplicat in realitate. Potrivit anumitor autori, managementul riscului nu poate fi perceput ca un instrument pentru a prezice viitorul, deoarece acest lucru este mai degraba imposibil. In schimb, poate fi considerat un instrument care usureaza organizarea si desfasurarea proiectului, prin luarea unor decizii mai bune pe baza informatiilor, inca din faza planificarii investitiei. In aceste conditii, deciziile bazate pe informatii insuficiente pot fi evitate, ceea ce va conduce la sporirea performantelor.

In literatura de specialitate, managementul riscului  este descris ca un proces alcatuit din proceduri predefinite. Cu toate acestea, modul de aplicare al definitiei sale difera in randul autorilor, insa informatiile esentiale sunt aceleasi. Cooper et al. (2005) definesc esenta acestui concept astfel: „Procesul de management al riscului implica aplicarea sistematica a unor politici de management, procese si proceduri pentru indeplinirea sarcinilor de stabilire a contextului, identificare, analizare, evaluare, tratare, monitorizare si comunicare a riscurilor.”.

Procesul de gestionare a riscurilor intr-un proiect este compus  din urmatoarele faze principale: identificare, evaluare, analiza si efect (Smith si colab., 2006). Multi teoreticieni prezinta diferite variante ale acestui proces, dar cel mai frecvent etapele descrise sunt cele mentionate anterior.  In unele modele exista inca un pas adaugat, iar majoritatea surselor il prezinta ca monitorizare sau revizuire a riscurilor.

Literatura arata ca gestionarea riscurilor in proiectele de constructii este plina de deficiente care afecteaza eficienta managementului proiectului si, in final, performanta proiectelor.

Timp de multi ani, gestionarea riscurilor in proiectele de constructii a fost realizata printr-o abordare reductionista care produce rezultate slabe si limiteaza calitatea managementului de proiect. De exemplu, de cele mai multe ori, riscul este limitat la aspectul financiar si cel de timp si nu se efectueaza o analiza cuprinzatoare a altor aspecte care pot afecta un anumit proiect. In aceste conditii, de multe ori se adopta masuri insuficiente pentru a acoperi consecintele riscurilor care apar in timpul realizarii proiectului. Apoi, in majoritatea cazurilor, proiectele se termina cu depasirea costurilor si cu intarzieri.

Pentru a avea o gestionare eficienta si corecta a riscurilor, este necesar sa existe o metodologie corecta si sistematica si, mai important, cunostinte si experienta. De exemplu, este esentiala anticiparea evenimentelor neprevazute care ar putea aparea in timpul executarii unui proiect, a masurilor care functioneaza bine sau nu atunci cand se intampla unul dintre aceste evenimente neprevazute, a modalitatilor de evaluare a riscului sau estimarea probabilitatii aparitiei acestora etc.

Absenta unei functii eficace de gestionare a riscului de proiect are mai multe consecinte negative asupra participantilor la un proiect, din cauza lipsei de masuri preventive impotriva riscurilor si a incertitudinilor pe care le prezinta orice proiect. De exemplu, lipsa identificarii tipologiei riscurilor in orice domeniu, cum ar fi riscurile de mediu sau de comunicare, conduce, printre altele, la intarzieri si la cresteri semnificative ale costurilor si conflicte.

Un sistem eficient de gestionare a riscurilor incurajeaza sectorul constructiilor sa identifice si sa cuantifice riscurile si sa adopte politici de limitare si reducere a lor. Companiile de constructii care gestioneaza riscul in mod efectiv si eficient beneficiaza de reduceri ale costurilor si de o productivitate sporita, de imbunatatirea ratelor de succes ale proiectelor noi si de luarea unor decizii mai bune. Gestionarea riscurilor, in contextul managementului proiectelor de constructie, este o modalitate sistematica si cuprinzatoare de identificare, de analiza si raspuns la riscuri, in vederea realizarii obiectivelor propuse.

Rezultatele studiilor statistice arata ca, in companiile in care s-au adoptat politici de management al riscurilor, au aparut imbunatatiri semnificative ale profitabilitatii si productivitatii, comparativ cu alte companii care nu aplica astfel de practici. Insa, pentru a gestiona eficient riscul, contractantul trebuie sa inteleaga responsabilitatile legate de risc, conditiile evenimentului de risc, preferinta de risc si capacitatile de gestionare a riscurilor.

Autor:
drd. arh. Hadi Ghorbani Aghbolaghi 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 143 – decembrie 2017, pag. 60

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2017/12/02/importanta-politicilor-de-management-al-riscului-in-sectorul-constructiilor/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.