«

»

Personalitati romanesti in constructii – Dan DUBINA

Share

S-a nascut la 20 iulie 1950 in Fierbinti, judetul Dambovita.

A urmat cursurile Facultatii de Constructii – Institutul Politehnic Traian Vuia Timisoara, devenind inginer in anul 1974.

Activitatea inginereasca a inceput-o, in anul 1974, la TCH Portile de Fier, ca inginer stagiar. Intre anii 1975-1978, a continuat-o, ca inginer proiectant, la TCM Timisoara – Atelierul de proiectare.

In anul 1978, a trecut cu activitatea la Politehnica Timisoara – Facultatea de Constructii, Catedra de constructii metalice, devenind: asistent (1978 – 1985); sef de lucrari suplinitor (1985 – 1987); sef de lucrari titular (1987 – 1990); conferentiar (1992 – 1994); profesor (1994 – prezent).

Din anul 1994, lucreaza, cu jumatate de norma, la Academia Romana, Filiala Timisoara, Laboratorul de constructii metalice.

In anul 1986 a devenit doctor inginer, prezentand teza: Contributii la perfectionarea metodelor de calcul a constructiilor metalice hidrotehnice Stavile (conducator stiintific acad. Dan Mateescu).

A efectuat urmatoarele specializari: ENS Cachan/CTICM Paris, 1990, Universitatea de vara EUROCODE 3; Constructii metalice usoare, Universitatea Liege, 1992; Constructii metalice CTICM Paris, 1993; Constructii din aluminiu, Universitatea Tehnica din Munchen, 1995; Stagiu de cercetare PECO; Universitatea din Liege, in domeniul instabilitatilor cuplate la profile din otel cu pereti subtiri, 1993.

Din anul 1996 este conducator de doctorat la specialitatea Inginerie civila.

Din anul 1998 este coordonatorul programului master: Structuri si tehnologii noi in constructii civile (curs cu o programa moderna ce include discipline de varf in domeniu – sustinut de un proiect TEMPUS si un grant al Bancii Mondiale si acorduri bilaterale cu universitatile din Franta, Belgia, Grecia, Anglia).

In anul 2005, prezentand disertatia „Misiunea universitatii la inceputul secolului XXI” Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca i-a acordat titlul stiintific Doctor Honoris Cauza.

Din activitatea profesional-stiintifica, amintim domeniile principale: aplicarea metodelor numerice in calculul structurilor; stabilitatea structurilor metalice, constructii metalice din profile formate la rece; structuri metalice cu imbinari semi-rigide; comportarea structurilor metalice la cutremur; comportarea la foc a constructiilor metalice.

Mentionam contributiile stiintifice originale ale prof. Dan Dubina, in domeniile:

  • Stabilitatea profilelor cu pereti subtiri formate la rece: a propus formula pentru determinarea latimii eficace; formula pentru determinarea lungimii de semiunda la instabilitatea prin distorsiune; metoda ECBL (Erosion of Critical Bifurcation Load) pentru studiul interactiunii formelor de instabilitate in domeniul elastic si postelastic; determinarea coeficientului de eroziune din efectul imperfectiunilor si al interactiunii formelor de instabilitate (calibrarea factorului de imperfectiuni in curbele de flambaj europene); formula pentru determinarea caracteristicilor eficace a sectiunilor perforate.
  • Studiul efectului de diafragma la pereti cu schelet metalic si/sau composit: determinarea parametrilor de rigiditate si ductilitate in regim static si ciclic si elaborarea unor modele de calcul simplificate pentru analiza dinamica a structurilor cu diafragme.
  • Imbinari pentru structuri din profile de otel cu pereti subtiri: formule originale pentru determinarea rigiditatii la rotire si a capacitatii portante la incovoierea imbinarilor cu suruburi a barelor cu pereti subtiri.
  • Comportarea imbinarilor rigla – stalp a cadrelor necontravantuite solicitate in regim dinamic: recomandari pentru determinarea capacitatii de rotire plastice; calibrarea formulelor pentru rigiditate si moment capabil la nodurile cu panou de inima rigidizat.
  • Structuri metalice amplasate in zone seismice, introducerea conceptului si formula pentru factorul de performanta seismica; studiul influentei vitezei de deformare asupra rezistentei cordoanelor de sudura in regim static si ciclic; introducerea conceptului de factor partial de comportare pentru cadre metalice solicitate seismic: propunerea barei dispative demontabile si studiul performantelor cadrelor cu contravantuiri excentrice cu bara dispativa scurta demontabila; introducerea si dezvoltarea conceptului de structura Dual-Steel pentru cadre multietajate solicitate la actiuni seismice.
  • Metode generale de calcul a structurilor. Formularea unei teorii matematice a structurilor bazate pe metodele analizei functionale; dezvoltari si aplicatii ale metodei elementului finit pentru analiza structurilor, folosind metoda reziduurilor ponderate.

Pentru o serie de 16 lucrari in domeniul instabilitatii cuplate a barelor din otel cu pereti subtiri, a obtinut Premiul Anghel Saligny al Academiei Romane (1990).

Prof. Dan Dubina a publicat peste 420 de lucrari.

Carti si volume (autor, coordonator si/sau editor – 28): Metode moderne in mecanica structurilor, Ed. Stiintifica si Enciclopedica, 1988; Constructii amplasate in zone cu miscari seismice puternice, Ed. Orizonturi Universitare, Timisoara, 2003; Cold-Formed Steel Design, in limba greaca, Klindarithmos, Atena, 2004; Calculul si proiectarea constructiilor din profile metalice cu pereti subtiri formate la rece, vol. l, colectia LINDAB, Bucuresti, 2004; Light Gauge Metal Structures, Recent Advances International Center for Mechanical Scientes, Udine-Courses and Lectures No. 455, Springer Wien New York, 2005 etc.

A publicat capitole in volume ale altor autori (6): Interactive Buckling analysis of thin-walled cold formed steel members via critical load erosion theory. Part. 6 in volumul Coupled Instabilities in Metal Structures. Theory and Practicai Aspects, Springer Verlag, Berlin 1988. A publicat in volumul Moment Resistant Connections of Steel Frames in Seismic Areas, London 2000, capitolele: 1.1. Analysis of design criteria and seismic hazard (coautor); 3.2. Cyclic behaviour of beam-to-column bare steel connections influence of connection topology and loading asymmetry; 6.1. Evaluation of global seismic performance ductility demand for semi-rigid joint frames; 7.3. Failure mode and ductility demand influence of a structural typology of the seismic performances for semi-rigid joint frames.

De asemenea, a publicat volume in calitate de autor/coordonator stintific (25, din care in edituri straine 14), volume ale unor reviste ISI coordonate in calitate de „Guest Editor” (3); articole publicate in reviste internationale (89 din care 40 ISI); articole publicate in reviste nationale; comunicari stintifice la Conferinte internationale; comunicari stiintifice la Conferinte nationale; lucrari cu caracter didactic, 5 (coautor): Probleme de statica constructiilor. Structuri static determinate. Litografia IPTVT, 1980; Rezistenta materialelor si teoria elasticitatii, indrumator de laborator, Lit. IPTVT, 1984; Probleme de statica constructiilor. Constructii static determinate si nedeterminate, Lit. IPTVT, 1988; Programe BASIC pentru inginerii constructori, Lit. IPTVT, 1988; Structures en profiles a froid en ader, Note de curs la Universitatea din Liege, 1992.

A elaborat Norme tehnice (23 de normative si ghiduri de proiectare, din care 8 au fost publicate in Buletinul constructiilor).

Detine si 7 brevete de inventii (coautor): Schela suspendata pentru finisaj fatada; Schela metalica din cadre metalice asamblate pentru lucrari de tencuieli si finisaje de fatade ale constructiilor; Cadrul metalic cu brat rabatabil pentru schele suspendate; Structura metalica reticulata planara patrata pentru acoperisuri; Schela suspendata cu platforma autoridicatoare; Structuri reticulate planare din elemente prefabricate; Nod de imbinare pentru structuri reticulate simplu strat.

Prof. Dan Dubina a elaborat numeroase contracte de cercetare-dezvoltare (120, dintre care la 102 a fost responsabil); contracte internationale, contracte cofinantate de Banca Mondiala: Constructii amplasate in zone cu miscari seismice puternice in Romania (coordonator) si Structuri si tehnologii noi in constructii civile.

A fost director la proiecte de mare anvergura: Structuri din oteluri cu performante ridicate destinate cladirilor amplasate in zone cu risc seismic (2006-2008); Program Platforme Multi disciplinare: Centrul de studii avansate si cercetare in ingineria materialelor si structurilor (2006-2008); PNCDI II, Sisteme structurale si solutii tehnologice inovative pentru protectia cladirilor la actiuni extreme in contextul cerintelor pentru dezvoltare durabila (2007-2010).

Pentru activitatea sa de exceptie i s-au acordat numeroase premii si distinctii in tara si strainatate. Dintre acestea, amintim: Premiile Conventiei Europene in Constructii Metalice-ECCS, Steel Design Award in anii 2003 si 2007; Premiul pentru cea mai buna lucrare la a 4-a Conferinta Internationala de Structuri cu Pereti Subtiri, ICTW’04, Loughborough, UK, iunie 2004, pentru lucrarea Monotonie and Cyclic Performance of Joints of Could-formed Steel Portal Frames (coautor) etc.

A fost raportor, a condus sau a fost invitat: Raportor general la CIMS 1996 si 2000 pentru actiunea: Instabilitati cuplate in elemente structurale; Raportor general la SDSS 2002, Budapesta, sectiunea Structuri din profile formate la rece; Conferinta – invitat in sesiunea plenara la Eurosteel 2002, Coimbra, Portugalia; Raportor la ECCS pentru Europa Centrala si de Est, Stockholm; conferinte – invitat la ICSCS 04, Seoul, Koreea si ICASS 2005 Shanghai, China; lector in cadrul workshop-ului ICTWS 04, Loughborough, UK; presedintele Conferintelor internationale SDSS 1999 si STEEL 2006; conferinta – Hong Kong, 2005 – invitatie, Asociatia Inginerilor de Structuri din Hong-Kong; raportor ECCS, in 2008, Alesund, Norvergia; conferinta „Multistory steel building structures in seismic areas”, Istanbul, martie 2009; invitat de Asociatia Turca de Constructii Metalice; keynote speacker la SDDS 2010, Rio de Janeiro, septembrie 2010.

Amintim ca a fost si visiting profesor, lector, membru in comisii de doctorat din strainatate.

Este membru in numeroase organisme si structuri intitutionale cu caracter profesional-stiintific. La nivel international remarcam: CE Directorat general pentru Cercetare. Directoratul K. Comisia pentru Carbune si Otel (COSCO), reprezentantul Romaniei din anul 2009; expert evaluator proiecte RFCS (UE) – Fondul de cercetare pentru Carbune si Otel, 2008; Fundatia Europeana pentru Stiinta (ESF-COST) expert, din partea Romaniei, pentru Comisia de Transport si Dezvoltare Urbana (TUD) din anul 2006; expert al Comitetului pentru granturi din Ministerul Italian al Educatiei si Cercetarii (MIUR-COFIN), 2004-2006; expert al Charted Engineer (Felow Member) al British Institution Structural Engineers din 1999.

Prof. Dan Dubina este afiliat la diferite organizatii si asociatii profesionale si/sau stiintifice nationale si internationale. Inseram pe cele internationale (care atesta inalta sa valoare tehnico / stiintifica): Conventia Europeana de Constructii Metalice – ECCS, membru in Comitetul executiv (reprezentatul Romaniei din anul 1996), presedinte (2005-2006), vicepresedinte (2004-2005), membru in Comitetul Executiv si in Comisiile tehnice 7, 8, 10, 13, vicepresedinte ECCS, membru in Comitetul de Coordonare Tehnic din anul 2007; membru IABSE International Association for Bridges and Structures. Comisia 2, Structuri din lemn, beton si metal; membru at large si in Comisia tehnica 11 a SSRC (Structural Research Stability Council); membru APK (Asociatia Franceza pentru Promovarea Constructiilor Metalice); membru Direct Fellowship in INSTRUCTE (British Institution of Structural Engineers); membru in Asociatia Europeana pentru Constructii Metalice Usoare (LSK).

Amintim si Comitetele editoriale din care face parte ca membru: Steel and Composite Structures, an International Journal, TechnoPress, din anul 2001 (cotat ISI); Advanced Steel Constructions, an International Journal, din anul 2005 (cotat ISI); Thin Walled Structures, Elsevier, din anul 2009 (cotat ISI); Steel Construction – Design and Research, Ernst & Son (John Willey), din anul 2008 (BDI); Engineering Structures and Technologies, din anul 2009 (EDI); The Open Construction and Building Technology Journal, din anul 2007 (on line).

Pentru activitatea sa profesional stiintifica de exceptie, a fost ales, in anul 2010, membru corespondent al Academiei Romane.

Ca director al Departamentului de Constructii Metalice si Mecanica Structurilor la Universitatea Politehnica din Timisoara si presedintele Sectiei de constructii metalice si sudura din Centrul de Cercetari Tehnice Fundamentale si Avansate, Filiala din Timisoara a Academiei Romane, prof. Dan. Dubina a continuat sa dezvolte Scoala romaneasca de constructii metalice de la Timisoara, condusa, multi ani, de acad. Dan Mateescu. Prin ceea ce a realizat, s-a dovedit demn urmas al predecesorului sau.

Cu un numar impresionant de lucrari publicate, cu contributii stiintifice originale importante; coordonator de proiecte de cercetare de nivel european; ca membru al mai multor comitete stiintifice internationale; lector la cursuri avansate, organizate la Centrul International de Studii Mecanice, Udine, Italia; membru in comitete editoriale internationale; membru in diferite comitete stiintifice si de organizare a conferintelor internationale; raportor la diferite conferinte stiintifice internationale; numeroase premii, distinctii si citari in biografii profesional stiintifice; pretuit in lumea stiintifica internationala din domeniul sau etc. profesorul si omul de stiinta Dan Dubina a adus onoare Romaniei, inscriindu-se, inca de pe acum, in istoria stiintei si tehnicii romanesti in constructii.

Inventiv, cu capacitati de analiza dar si de sinteza, inclinat spre aprofundarea fenomenelor fizice si transpunerea lor in relatii matematice, constiincios, onest, cu initiativa, iubitor al binelui si adevarului… cuvantul insotit de fapta.

…Profesor si om al virtutilor care lumineaza!

(Din vol. Personalitati romanesti in constructii – autor Hristache Popescu) 

*

*     * 

Prezentarea personalitatii reputatului specialist in domeniul constructiilor, in special cele metalice, ne ofera prilejul de a ne opri, in continuare, asupra unei lucrari deosebit de valoroase, extrem de documentate, al carei coautor este dl profesor Dan Dubina.

Este vorba despre: 

Design of Steel Structures for Buildings in Seismic Areas

Autori: Raffaele Landolfo, Federico Mazzolani, Dan Dubina, Luís Simões da Silva, Mario D’Aniello 

Iata „Cuvantul Inainte” al lucrarii, al carui autor este André Plumier – profesor onorific la Universitatea din Liège. 

Exista multe zone seismice in Europa. Odata cu trecerea timpului, seismicitatea regionala este mai bine cunoscuta, iar numarul de locuri in care cutremurul este o actiune, ce trebuie luata in considerare in proiectare, creste. Desigur, exista diferente substantiale in intensitatea cutremurului intre regiuni, iar ingrijorarea este mult mai mare in multe zone ale Italiei, de exemplu, decat in ​​majoritatea locurilor din Europa de Nord. Cu toate acestea, chiar si in Europa de Nord, pentru structuri la care este nevoie de un nivel mai ridicat de siguranta, cum ar fi instalatiile industriale Seveso, spitalele si instalatiile de siguranta publica, proiectarea seismica poate fi cea mai necesara conditie de proiectare.

Proiectarea pentru cutremure are caracteristici deosebite in comparatie cu designul pentru incarcari clasice, cum ar fi gravitatia, vantul sau zapada. Evenimentul de referinta pentru designul seismic “Ultimate Limit State” este destul de rar pentru a permite o deformare permanenta si daune structurale, atat timp cat viata oamenilor nu este in pericol. Aceasta inseamna ca la ULS sunt permise deformari plastice, astfel incat obiectivul de proiectare devine un mecanism plastic global. Pentru a fi sigur, aceasta din urma necesita multe precautii, pe proportii globale de structuri si pe detalii locale. Conceptele seismice de design sunt complet originale, in comparatie cu designul static. Desigur, proiectarea pentru un comportament complet elastic, chiar si sub cel mai puternic cutremur, ramane posibila dar, in afara zonelor cu seismicitate scazuta, aceasta optiune este, in general, lasata la o parte, din cauza costurilor sale.

Aceasta carte este dezvoltata cu o referinta constanta la Eurocode 8 sau EN 1998-1: 2004; urmeaza organizarea acelui cod si ofera explicatii detaliate in sprijinul expresiei sale destul de „uscate”. Desigur, exista multe alte coduri de proiectare seismica, dar trebuie subliniat faptul ca, in zilele noastre, exista o gandire comuna, puternica, asupra principiilor si regulilor de aplicare in proiectarea seismica, astfel incat cartea este, de asemenea, un suport pentru intelegerea codurilor altor continente.

Capitolul 1 explica principiile de proiectare seismica si evolutia lor pe parcursul timpului, in special sensul, scopurile si conditiile stabilite de proiectarea capacitatilor structurilor si componentelor acestora, aspect fundamental al designului seismic.

Capitolul 2 explica aspectele generale ale designului seismic: actiunile seismice, parametrii de proiectare legati de forma cladirilor, modelele de analiza, verificarile de siguranta. Metodele de analiza sunt explicate intr-un mod exhaustiv: fundalul teoretic, justificarile limitelor si factorilor introdusi de cod, interesul si dezavantajele fiecarei metode, cateodata impreuna cu unele trucuri, pentru a facilita modelarea si combinarea cazurilor de incarcare.

Capitolul 3 se concentreaza asupra dispozitiilor de proiectare specifice constructiilor din otel: clasele de ductilitate, cerintele privind structurile din otel, tipologiile structurale si conditiile de proiectare aferente fiecareia; este inclusa si o intelegere originala asupra designului pentru reparabilitate.

Capitolul 4 ofera o imagine de ansamblu asupra celor mai bune practici de implementare a cerintelor si regulilor de proiectare pentru detaliile ductile, in special pentru racordurile care rezista momentului (MRF), cadrele rasucite concentric (CBF) si cadrele rasucite excentric (EBF), precum si pentru alte componente structurale, cum ar fi diafragmele.

Capitolul 5 descrie indrumarile furnizate pentru proiectare asistata de testare, conform EN 1990 si normele specifice pentru teste, un instrument necesar pentru evaluarea caracteristicilor de performanta ale tipologiilor si componentelor structurale in campul plastic si in conditii ciclice / dinamice.

Capitolul 6 ilustreaza si discuta etapele de proiectare si verificarile cerute de EN 1998-1 pentru momentul de rezistenta al unei structuri multietajate.

Capitolele 7 si 8 fac acelasi lucru pentru cladirile cu CBF si EBF.

Capitolul 9 prezinta trei exemple foarte diferite de cladiri reale ridicate in regiuni cu seismicitate ridicata: o cladire inalta, o hala industriala si un design, folosind izolarea bazei. Aceste exemple sunt complete, in sensul ca ele arata designul total, unde aspectele seismice reprezinta doar o parte a problemei. Aceste exemple sunt concrete, deoarece ilustreaza dificultatile practice ale lumii reale, cu materiale, executie, pozitionare…

Conceptele, procedurile de proiectare si detalierea in proiectarea seismica pot parea complexe. Aceasta publicatie explica contextul din spatele regulilor care clarifica obiectivele acestora. Sunt prezentate detalii cu privire la proiectarea diferitelor tipologii de cladiri, cu referire la practica internationala si la rezultatele cercetarilor recente.

In cele din urma, exemplele de proiectare si studiile de caz reale descriu procesul de proiectare intr-o maniera logica, oferind sfaturi practice si utile.

Aceasta carte va servi comunitatii de ingineri structuristi pentru extinderea intelegerii si aplicarii regulilor de proiectare seismica si, astfel, constituie un instrument pretios pentru siguranta societatilor noastre.

Pentru ca, speram, aceasta carte v-a starnit interesul, va informam, in final, ca detalii despre achizitionarea ei puteti obtine de la Wilhelm Ernst & Sohn Verlag für Architektur und technische Wissenschaften GmbH & Co. KG, Berlin. 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 143 – decembrie 2017, pag. 62

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2017/12/02/personalitati-romanesti-in-constructii-dan-dubina/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.