«

»

ROMFRACHT: Fibre pentru armarea betoanelor. Ce tip de fibre folosim la armarea dispersa a betoanelor?

Share

Cel mai mare avantaj, in cazul utilizarii fibrelor de armare a betoanelor, este reducerea costurilor si cresterea calitatii armarii.

Din pacate, in practica, se observa foarte des o folosire haotica a fibrelor, ceea ce poate crea probleme structurale betoanelor.

Romfracht, fiind o companie specializata in domeniul fibrelor pentru armarea betoanelor, nu vinde doar fibre ci si intreaga tehnologie pentru utilizarea lor, de la calculul de dozaj pana la punerea in opera. Se elimina, astfel, aspectele neplacute legate de folosirea incorecta a fibrelor.

Iata in continuare cateva precizari privind modul de utilizare a fibrelor la armarea betoanelor. 

Cand folosim fibrele metalice si cand fibrele din polipropilena?

In literatura de specialitate din Romania subiectul acesta este atins destul de putin. Deci, cand este bine sa folosim fibre metalice si cand sa folosim fibre din polipropilena? Noi, ca producatori, venim in sprijinul constructorilor si mai ales al beneficiarilor, care sunt cei mai castigati datorita reducerii costurilor si cresterii calitatii betoanelor.

Iata, in continuare, cateva dintre secretele privind modul de utilizare al fibrelor.

De multe ori, intalnim in practica recomandari gresite. In cele mai multe cazuri este vorba despre supradozaje. Este bine de stiut ca exista o capacitate maxima de absorbtie a fibrelor in beton. La fibra  metalica aceasta este de 45 kg /m3, orice depasire a acestor cantitati conducand la efecte negative pentru armare. Nu la fel stau lucrurile la fibrele din polipropilena. La fibra RoFero, de pilda, singura fibra pentru armare structurala, se poate creste dozajul pana la 8 kg/m3, in cazul in care este necesara eliminarea  rosturilor de dirijare a fisurilor la dalaj de pana la 1.000 mp. Fibrele din polipropilena preiau foarte bine contractiile betonului si, in aceste conditii, asigura calitati superioare de armare.

Din pacate, aceste aspecte nu se invata la scoala, cum nu se invata nici metodologia de calcul al dozajelor. De aceea, este important sa solicitati producatorului recomandari referitoare la dozajele corecte si la tipul de fibre ce trebuie folosite la aplicatia dumneavoastra. Expresia auzita, deseori, pe santiere „pune 20 kg ca-i bine” este total gresita. Sunt multi factori care influenteaza dozajul. Pe site-urile noastre gasiti datele necesare pentru a avea o calculatie optima si un dozaj corect.

Daca am reusit sa avem fibre pentru armare dispersa, mai trebuie sa ne gandim cum eliminam microfisurile. Aici fibra recomandata este un monofilament. Atentie! Fibra monofilament nu armeaza. Ea este cunoscuta si sub numele de fulgi sau puf. Ca sa aiba calitati de armare ar fi nevoie de 5 kg/m3 iar la acest dozaj betonul devine nelucrabil. La noi, la Romfracht, aceasta fibra este denumita RoWhite si este ambalata in pungi de 600 grame. In urma cu cativa ani, aceasta fibra era ambalata in pungi de 900 grame din cauza tehnologiei vechi de productie care nu permitea obtinerea firului la grosimea optima. In prezent, este suficient sa folosim 600 g fibre RoWhite, complemetar cu armatura din fier beton sau 300 g, complementar cu fibrele metalice RFC sau cu cea din polipropilena, RoFero.

Beneficiarii sunt pacaliti de multe ori. Am vizitat recent un santier unde constructorul a folosit fibra monofilament pentru armare. Total gresit! Bineinteles ca betonul a fisurat si a cedat, coroborat si cu un strat suport realizat defectuos. Deci, nu intotdeauna pretul mic trebuie sa primeze. Faptul ca o diferenta de cativa euro-centi decide calitatea unei constructii este ingrijorator.

Experienta noastra sta la dispozitia tuturor celor care vor sa aiba o constructie de calitate cu costuri minime. Noi avem experienta in producerea si folosirea fibrelor si, de aceea, suntem cei mai in masura sa combinam diverse tipuri de fibre pentru a obtine efectele dorite.

Diversitatea tipurilor de fibre este necesara pentru a putea avea solutii la orice tip de aplicatie. De aceea, noi producem peste 15 tipuri de fibre metalice si din polipropilena.

Va asteptam in perioada 23 – 28 aprilie la World Of Concrete 2018 – Paris, acolo unde vom fi prezenti cu produsele noastre. 

Va multumim pentru colaborare! Craciun Fericit si un An Nou excelent! 

Autor:
Florin Florian – director departament Fibre – Betoane, ROMFRACHT

Contact:
ROMFRACHT
www.fibre-polipropilena.ro
www.fibre-metalice.ro
www.hidroizolatiibeton.ro
Tel.: 021.256.12.08

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 143 – decembrie 2017, pag. 20

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2017/12/02/romfracht-fibre-pentru-armarea-betoanelor-ce-tip-de-fibre-folosim-la-armarea-dispersa-a-betoanelor/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.