Continuam sa va prezentam blocuri-turn a caror forma nu se inscrie in cea obisnuita de cilindru, cub sau paralelipiped.
One World Trade Center – New York, SUA
Dupa atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, care s-au soldat cu daramarea celor doua blocuri-turn World Trade Center, americanii au construit, pe acelasi amplasament, sapte cladiri, fiecare purtand numele fostelor cladiri WTC.
Cea mai inalta dintre ele este One World Trade Center – botezata initial Freedom Tower – avand o inaltime de 541,3 m si 104 etaje.
De fapt, chiar pe locul in care au fost construite cele doua turnuri gemene s-a amplasat un monument conceput in memoria victimelor care au murit la 11 septembrie 2011 in urma atacurilor teroriste.
One World Trade Center s-a construit intre 2006 si 2014. Designul inovator al turnului apartine Skidmore si Owings and Merrill LLP, arhitect David Childs.
Forma sa ascutita simbolizeaza renasterea poporului american dupa evenimentul tragic din 2001.
In ceea ce priveste structura sa din otel si beton, conceputa de WSP Group si Schlaich Bergermann und Partner, specialistii afirma ca turnul este, practic, indestructibil, neputand fi nimicit, asa cum s-a intamplat cu cele doua turnuri World Trade Center.
Din punct de vedere al destinatiei, cele mai multe nivele sunt amenajate pentru birouri, insa de la etajul 91 in sus, spatiile sunt ocupate de echipamente si diverse instalatii.
La nivelul 386,5 m se afla un punct de observatie.
Marina Bay Sands – Singapore
Este unul dintre cele mai spectaculoase complexuri multifunctionale din lume, comparabil, poate, doar cu cele din Las Vegas. Nu intamplator dezvoltatorul proiectului este societatea Las Vegas Sands iar statiunea integrata Marina Bay Sands este comparata cu MGM City Center.
Initial, Las Vegas Sands s-a angajat sa investeasca in proiect 3,85 miliarde dolari, fara a include costul stabilit de 1,2 miliarde dolari pentru situl propriu-zis de 560.000 mp.
Costurile escaladate ale materialelor (ciment, otel s.a.) la care s-a adaugat si lipsa fortei de munca necesare au facut ca, in final, suma investita sa se ridice la peste 6 miliarde dolari.
Las Vegas Sands considera ca, in aceste conditii, Marina Bay Sands este unul dintre cele mai provocatoare proiecte de constructii din lume si, cu siguranta, cea mai scumpa statiune integrata construita vreodata.
Pentru recuperarea investitiei se asteapta ca, anual, cazinoul sa genereze un profit de un miliard de dolari.
Pentru economia Singapore, Marina Bay Sands e proiectata sa contribuie cu 2,7 miliarde dolari anual, respectiv 0,8% din Produsul Intern Brut, generand 10.000 de locuri de munca in complex si alte 20.000 in activitati auxiliare.
Statiunea integrata Marina Bay Sands este proiectata de arhitectul israelian Moshe Safdie. Complexul cuprinde 3 blocuri turn cu 55 de etaje fiecare, cu destinatie de hotel, cu un total de 2.561 de spatii de cazare; la baza turnurilor, in fata lor, se afla un centru de conferinte si expozitii de 120.000 mp, doua teatre cu 1.650 de locuri si respectiv 2.155 de locuri si un cazinou – cel mai mare din lume – cu 1.000 de mese de joc si 1.500 de slot machines.
Alaturi de acestea, in aceeasi zona, se afla muzeul Art Science, de forma unui lotus, cu o suprafata de 190.000 mp.
In partea de sus, deasupra turnurilor, la 191 de metri de la sol, se afla Sky Park – cea mai mare platforma din lume, cu o lungime de 340 m, care depaseste turnul din nord cu o sectiune in consola de 67 m.
Sky Park – care ofera o imagine panoramica deasupra golfului – cuprinde: gradini cu sute de copaci si plante, restaurante, cluburi de noapte, o pista pentru jogging, o punte de observatie, precum si o piscina – de asemenea, cea mai mare din lume – cu o lungime de 150 m. Piscina este foarte interesanta si prin faptul ca marginea sa nu este vizibila. In aceste conditii pare ca apa curge peste marginea care nu se vede, creand imaginea ca piscina este infinita. De fapt, apa din piscina curge intr-un bazin, din care este repompata in piscina.
Din punct de vedere constructiv, cele 3 turnuri au o sectiune mai mare la baza, sectiune care se ingusteaza spre varf. Fiecare turn are doua picioare asimetrice, cu un picior estic curbat fata de celalalt, creand o provocare tehnica in constructia sa.
Ingineria structurala a proiectului a fost asigurata de societatile Arup si Parsons Brinckerhoff.
In ceea ce priveste platforma Sky Park, aceasta a fost prefabricata la sol si asamblata in partea de sus a turnurilor.
Sub bazinele principale exista 4 articulatii de miscare, concepute pentru a absorbi miscarea naturala a turnurilor, fiecare articulatie avand o gama unica de miscare. Intervalul total de miscare este de 500 mm. In plus, turnurile sunt supuse, in timp, si asezarii pe pamant, astfel incat inginerii au prevazut picioruse jack personalizate, pentru a permite ajustarea in peste 500 de puncte sub piscina. Acest sistem de ajustare este important, in primul rand pentru a asigura ca “marginea infinita” a bazinului sa functioneze corect.
Nu putem incheia fara a remarca faptul ca Marina Bay Sands mai are si peste 93.000 mp de spatii comerciale, cu peste 300 de magazine in care sunt prezente cele mai renumite marci din lume.
Mai exista, de asemenea, doua pavilioane din cristal – unul dintre ele gazduind doua cluburi de noapte.
In fata complexului se prezinta in fiecare seara un spectacol de lumini si apa, cel mai modern din Asia de Sud Est, spectacol produs de Laser Vision.
Shanghai World Financial Center – Shanghai, China
Este un zgarie-nori cu inaltimea de 492 m amplasat in centrul financiar din Shanghai.
Cele 101 etaje ale sale au o functionalitate multipla: la parter exista un mall cu spatii comerciale iar la etaje sunt spatii de birouri, sali de conferinte, punti de observatie, iar intre etajele 79 si 93 un hotel, Park Hyatt Shanghai.
Ca design, cladirea conceputa de Kohn Pedersen Fox (structura, Leslie E. Robertson Associates) seamana cu un deschizator de sticle, amanunt care nu a fost ignorat de cei ce o administreaza. Acestia comercializeaza, la magazinul de cadouri aflat pe puntea de observatie a cladirii, deschizatoare de sticle care imita, in miniatura, imaginea Shanghai World Financial Center.
MahaNakhon – Bangkok, Thailanda
Construirea cladirii a inceput in 20 iunie 2011 si s-a finalizat in aprilie 2016.
Turnul a fost proiectat de arhitectul german Ole Scheeren. Designul sau are forma unei prisme, cu volume cuboide taiate pe partile laterale, creand un aspect pixelat al cladirii.
MahaNakhon are 10.000 mp de spatii comerciale, 209 apartamente, printre cele mai scumpe din Thailanda (intre 1,2 si 14 milioane dolari); de asemenea, un hotel de tip boutique – Bangkok Edition cu 150 de camere, hotel operat de Ritz Carlton care face parte din grupul Marriot International.
Practic, cu cei 314 mp ai sai si 77 de etaje, MahaNakhon este cea mai inalta cladire din Thailanda.
Datorita volumelor cuboide care se desprind de pe peretii sai, cladirea are si o serie de terase ce gazduiesc numeroase facilitati comerciale si de divertisment si ofera o panorama spectaculoasa asupra orasului. In partea de sus a cladirii, la 310 m deasupra pamantului, functioneaza un Sky Bar cu trei etaje si un restaurant in aer liber.
Autor:
Ionel Cristea
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 144 – ianuarie-februarie 2018, pag. 44
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns