«

»

CSC: De ce este nevoie de Casa Sociala a Constructorilor

Share

Casa Sociala a Constructorilor (CSC) a fost infiintata si isi desfasoara activitatea in baza unei legi organice a statului roman, Legea nr. 215/1997, asigurand o protectie sociala reala salariatilor din sectoarele de constructii si materiale de constructii, in perioada timpului nefavorabil.

La 22 decembrie 2017 s-au implinit 20 de ani de la promulgarea legii, aparuta in Monitorul Oficial, Partea I-a, nr. 372 din 22/12/1997, „legea introducand sisteme noi, specifice economiei de piata, in sensul ca resursele financiare vor fi administrate de comisii paritare formate intre patroni si sindicate”, asa cum se preciza in Nota de Fundamentare la lege.

Data de nastere a organizatiei a fost insa cea a primei Adunari Generale a Reprezentantilor societatilor inscrise la CSC, respectiv 14 iulie 1998, cand a fost adoptat si primul Statut al organizatiei, iar data de 1 octombrie 1998 a fost data cand a inceput sa si functioneze efectiv CSC, in acest an – 2018, implinindu-se 20 de ani de functionare efectiva a Casei Sociale a Constructorilor.

La aceasta data, organizatia noastra se gaseste in plina perioada de protectie sociala, fiind a 20-a iarna cand, in intervalul 1 noiembrie – 31 martie, salariatii societatilor de constructii si de producere a materialelor de constructii beneficiaza de o protectie sociala reala, de stabilitate si continuitate in activitate, de toate drepturile de salariat, conform legii.

Este din ce in ce mai evident faptul ca economia romaneasca in general si sectorul de constructii in special se confrunta cu o scadere drastica a fortei de munca calificate, atit cu pregatire medie, cat si superioara.

In acest context, este important pentru firmele de constructii sa-si pastreze, sa-si fidelizeze si sa stabilizeze forta de munca calificata de care inca mai dispun, mai ales in perioada de tranzitie, respectiv perioada timpului friguros, atunci cand mare parte din lucrari nu pot continua din cauza normativelor tehnice, care conditioneaza executia unor lucrari de temperaturile scazute dar si din cauza conditiilor meteo din perioada de iarna, conditii care perturba activitatea sectorului de constructii.

Pastrarea fortei de munca calificate, in aceasta perioada, genereaza costuri si eforturi importante, greu de sustinut de majoritatea societatilor de constructii, daca nu sunt sprijinite prin actiuni de protectie sociala, Legea nr. 215/1997 creand cadrul si sursele necesare pentru sustinerea acestui deziderat.

Functionarea CSC a avut drept rezultat eliminarea conflictelor sociale din constructii, a adus stabilitate fortei de munca calificate, implicit posibilitatea reluarii lucrarilor la termenele contractuale stabilite, cu implicatii directe in ceea ce priveste calitatea lucrarilor executate si asigurarea continuitatii lor.

De asemenea, societatile membre ale CSC au gasit un sprijin constant pentru pastrarea fortei de munca calificate si au avut posibilitatea controlului costurilor cu forta de munca, atunci cand lucrarile stagneaza din cauza conditiilor meteo.

Dupa 1 ianuarie 2018, odata cu schimbarile petrecute in sistemul de salarizare, prin preluarea majoritatii obligatiilor salariale de catre angajati, prin protectia sociala acordata de CSC se alimenteaza, in continuare, cu sume importante Bugetul de Stat si Bugetul Asigurarilor si Fondurilor Speciale, se creeaza posibilitatea economisirii de fonduri din Fondul de Somaj, prin evitarea trimiterii in somaj a zeci de mii de salariati din activitatea de constructii.

In conditiile actuale, de scadere semnificativa a fortei de munca calificate la nivelul sectorului de constructii, protectia sociala acordata de CSC unui numar cat mai mare de salariati, prin aderarea de noi societati, este o solutie viabila, cu beneficii pentru toti participantii care inteleg sa faca parte din aceasta organizatie (societatile de constructii si cele pentru producerea materialelor de constructii) si sa-i sustina activitatea (institutiile statului care elibereaza autorizatii de construire si efectueaza receptia lucrarilor, precum si beneficiarii de investitii care, conform legii, sunt obligati sa participe la constituirea fondului de protectie sociala a salariatilor din constructii), de a stabiliza si pastra forta de munca calificata pana la reluarea lucrarilor, cand conditiile atmosferice o permit.

Sustinerea protectiei sociale acordate prin CSC se bazeaza, in principal, pe sursele definite de Legea nr. 215/1997 la art. 16, alin. (1) lit. a) – d), unde, la lit. c), este definita o sursa importanta de sustinere a protectiei sociale care se bazeaza pe contributia beneficiarilor de investitii, investitori sau proprietari, indiferent de sursa de finantare si de forma de proprietate, respectiv prelevarea si plata unei cote reprezentand 0,5% din valoarea devizului de constructii, cu corespondent in devizul general.

Existenta unei initiative legislative de abrogare a lit. c), depusa de un deputat la finele anului 2017, fara consultarea reprezentantilor Casei Sociale a Constructorilor si fara a fi discutata cu acestia, pentru a se lamuri eventualele neintelegeri si interpretari eronate ale legii si ale actelor normative complementare, fara a se analiza impactul pe care abrogarea lit. c) alin. (1) din art. 16 al legii nr. 215/1997 il poate avea asupra functionarii CSC si implicit a activitatii de protectie sociala a zeci de mii de salariati din constructii, pune in pericol insasi existenta Casei Sociale a Constructorilor, tocmai in anul aniversarii a 20 de ani de functionare.

Din iarna 1998-1999 si pana la aceasta data, organizatia noastra a acordat protectie sociala unui numar de peste 468.200 salariati, pentru care a consumat fonduri de peste 374 milioane lei, din care au fost virate obligatii la Bugetul de Stat si Bugetul Asigurarilor si Fondurilor Speciale, de peste 169 milioane lei. 

In cele ce urmeaza este prezentata o sinteza relevanta a ceea ce ar insemna: 

CONSECINTELE ABROGARII lit. c), alin. (1), art. 16 DIN LEGEA NR. 215/1997

 1. Cresterea numarului de someri, adancirea crizei fortei de munca in constructii si cresterea costurilor statului cu somajul
 • Pierzandu-se una dintre sursele importante de constituire a fondului de Protectie Sociala a salariatilor din constructii, membrii CSC, firmele de constructii, nu vor reusi sa sustina, in continuare, Protectia Sociala doar cu forte proprii. Asa cum se arata in expunerea de motive initiala la Legea nr. 215/1997, „agentii economici nu au posibilitatea de a plati celor ramasi la dispozitia lor procentul de 75% din salariul de baza” – somajul tehnic prevazut, actualmente, de Codul muncii la art. 53 alin (1).
 • Abrogarea lit. c) de la alin. (1) al art. 16 din lege ar desfiinta, practic, Legea nr. 215/1997 si beneficiile create de ea pentru toti cei implicati (salariati, firme de constructii, beneficiarii de investitii, Statul Roman). Insasi aparitia legii este legata de sursa de finantare prevazuta la lit. c), in lipsa ei nefiind necesara o lege speciala pentru sursele de finantare de la alin. (1) lit. a) si b) fiind suficienta, la acea data, Legea nr. 21/1924 privind asociatiile si fundatiile.
 • Bugetul Asigurarilor pentru Somaj va fi diminuat cu sumele echivalente indemnizatiilor de somaj care substituie protectia sociala asigurata de CSC in perioada timpului nefavorabil.
 • Bugetul Asigurarilor si Fondurilor Speciale nu va mai fi alimentat cu sume importante reprezentand contributiile sociale aferente indemnizatiilor de Protectie Sociala, in conditiile actuale de salarizare.
 • Forta de munca calificata se pierde pentru sector, se destabilizeaza si migreaza spre alte sectoare de activitate sau pleaca din tara, adancindu-se, astfel, criza fortei de munca din sector.
 1. Disparitia unui sistem de protectie sociala, recunoscut la nivel national si european ca exemplu de bune practici in domeniu
 • Imposibilitatea realizarii scopului Legii nr. 215/1997 – protejarea unei categorii de salariati dezavantajati de caracterul specific al muncii lor, va fi determinata de eliminarea cotei de 0,5%, ceea ce va conduce la imposibilitatea constituirii fondului de protectie sociala necesar.
 • Ca someri, salariatii din sector vor putea beneficia doar de indemnizatie de somaj, in cuantum inferior indemnizatiei de protectie sociala, in baza unui stagiu mult mai mare de cotizare.
 • Va disparea o forma de combatere a muncii la negru in constructii, salariatii din sector pierzand motivatia de a lucra cu forme legale, pentru a avea acces la Protectie Sociala.
 • Va disparea un model de autoreglementare sectoriala a problemei protectiei sociale, model care s-ar fi putut aplica cu succes si in alte sectoare economice, atat in Romania cat si in Europa Centrala si de Sud – Est.
 • Va disparea un exemplu de bune practici in domeniul protectiei sociale recunoscut la nivel european, atat prin obtinerea statutului de membru observator al AEIP – Asociatia Europeana a Institutiilor Paritare de Protectie Sociala, care insumeaza 38 de organizatii din 27 de tari, cat si prin includerea in materialele tematice ale ILO – Organizatia Internationala a Muncii.
 1. Accentuarea declinului sectorului de constructii
 • Multe societati de constructii autohtone vor fi in pericol sa-si inceteze activitatea, lipsite de suportul reprezentat de CSC in perioada timpului nefavorabil desfasurarii lucrarilor de constructii: sa piarda personalul calificat, sa nu poata relua la timp lucrarile intrerupte, sa intre in faliment, cedand piata de constructii firmelor cu capital strain.
 • Exista pericolul sa dispara unul dintre pilonii parteneriatului social in constructii, o organizatie unde, pentru prima data in Romania, au colaborat cu rezultate bune partenerii sociali din activitatea de constructii (patronatele si sindicatele).
 • Exista pericolul declansarii de conflicte sociale, pe fondul instabilitatii generate de modificarile legislative.

Asigurand o protectie sociala reala, fiind o alternativa la somaj si la pierderea fortei de munca calificate, stabilizand forta de munca a sectorului de activitate constructii si de producere a materialelor de constructii, Casa Sociala a Constructorilor este deschisa pentru orice colaborare si actiuni care pot sa conduca la cresterea rolului si eficientei unei organizatii care este benefica salariatilor, societatilor de constructii, beneficiarilor de investitii si nu in ultimul rand statului roman.

Speram ca aniversarea a 20 de ani de existenta a CSC sa coincida cu continuarea in conditii cat mai bune si mai eficiente, a activitatii unei organizatii care doreste sa-si creasca rolul in sectorul de activitate constructii si producerea a materialelor de constructii, nu prin abrogarea lit. c), alin. (1), art. 16 din legea nr. 215/1997, ci exclusiv prin imbunatatirea continutului legii de infiintare, in folosul tuturor jucatorilor implicati in aceste activitati.

Autor:
Ovidiu ILIESCU – director general CSC 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 144 – ianuarie-februarie 2018, pag. 4

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2018/02/02/csc-de-ce-este-nevoie-de-casa-sociala-a-constructorilor/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.