«

»

INFO-FIRE – februarie 2018

Share

Rubrica in care va prezentam, ca de obicei, noutati din domeniul Securitatii la Incendiu. 

Ce se mai intampla in domeniul nostru din zona europeana? 

  1. Asociatia Europeana pentru Protectie Pasiva la Incendiu respinge propunerile de a relaxa Reglementarea Produselor pentru Constructii

Asociatia Europeana pentru Protectie Pasiva la Incendiu (AEPPI) a emis o declaratie prin care ia pozitie in ceea ce priveste sustinerea Reglementarii Produselor pentru Constructii (RPC), afirmand ca aceasta a eliminat restrictii aplicate comertului, furnizand, in acelasi timp, o garantie a calitatii si standardizarii produselor comercializate pe piata UE.

Declaratia a fost emisa ca replica la un Workshop pentru Platforma Tehnica legat de RPC sustinut pe 21 iunie. Organizat de Directoratul General pentru Piata Interna, Industrie, Antreprenoriat si IMM-uri, workshopul, intitulat Coexistenta Sistemelor Statelor UE pentru Marketing, a dezbatut cateva propuneri de mare amploare in privinta RPC si a utilizarii sale.

S-au discutat cateva optiuni, printre care crearea posibilitatii de a adauga caracteristici suplimentare la standardele armonizate ale produselor (hEN); permisiunea acordata Statelor Membre sa reglementeze in afara structurii armonizate si sa stabileasca cerinte fara folosirea continutului standardelor hEN, cat si permiterea fluxului de informatii in afara utilizarii limbajului tehnic comun al RPC.

Exprimand ingrijorari ca unele dintre aceste propuneri ar putea conduce la o abrogare totala a RPC, AEPPI (Asociatia Europeana pentru Protectia Pasiva la Incendiu), declara: AEPPI crede cu convingere ca DPC si RPC au contribuit la eliminarea restrictiilor impuse comertului in Europa. Drept consecinta, atat abrogarea RPC, cat si relaxarea cerintelor sale, nu sunt sprijinite in industria protectiei pasive la foc. AEPPI sustine o armonizare progresiva catre o zona de comert liber / zona de liber-schimb prin intermediul RPC, care foloseste un limbaj tehnic comun si armonizarea caracteristicilor de performanta a sigurantei. (…) Suntem constienti de dificultatile intalnite in implementarea RPC, insa propunem sa continuam rezolvarea problemelor la momentul aparitiei lor, in loc sa implementam o abordare care ar pune in pericol toate realizarile pozitive si progresele pe care le-am facut de cand RPC a intrat in vigoare in 2013.

(…) Sectorul industriei de protectie pasiva la incendiu a investit semnificativ in certificarea CE, atat prin Standardele Europene ale Produselor (hEN), cat si prin Documentele Europene de Evaluare (DEE), iar orice actiune care ar incuraja sau chiar adopta caracteristici nationale, impunand noi restrictii asupra comertului, ne-ar trimite inapoi la situatia in care ne aflam acum cateva decenii, in epoca pre-DPC/RPC. Aceasta ar pune in pericol statutul economic si ar face industria noastra europeana mai putin competitiva si inovativa.

Consideram ca orice abrogare sau relaxare a cerintelor RPC ar conduce din nou la restrictii comerciale in interiorul UE si drept consecinta, ar trebui respinsa.”

Pentru mai multe informatii despre AEPPI, accesati www.eapfp.com; tel.: +44 (0)1420 471616; e-mail: admin@eapfp.com. 

  1. EURALARM, asociatia profesionala europeana din industria protectiei anti-incendiu si a securitatii, are acum o sectiune dedicata stingerii incendiilor – deschisa primirii de noi membri.

EURALARM isi extinde activitatile catre stingerea incendiilor, oferind noi oportunitati membrilor sai si intregii industrii de protectie anti-incendiu, de a actiona, in mod unitar, la nivel european. Organizata sub forma unei asociatii-umbrela, EURALARM cuprindea deja o Sectiune pentru alarmele electronice de incendiu, o Sectiune dedicata securitatii electronice, precum si a treia pentru serviciile aferente protectiei la foc si securitatii. Actualmente, este posibila solicitarea calitatii de membru in cadrul Sectiunii de Stingere a EURALARM, atat pentru membri noi, cat si pentru membri EURALARM activi.

Noua Sectiune de Stingere urmareste sa reprezinte companii si asociatii nationale active in domenii tehnologice cum ar fi: sisteme de stingere pe baza de apa (cu sprinklere, cu ceata de apa), stingatoare portabile de incendiu, instalatii fixe de stingere, agenti de combatere a incendiilor si tehnologii active noi si in curs de dezvoltare destinate stingerii sau limitarii incendiilor.

Noii inscrisi vor avea, pentru prima data, o sansa reala de a-si face auzita vocea la Bruxelles, unde inca nu s-a infiintat o asociatie care sa acopere acest sector de activitate. Momentul ales de EURALARM pentru extinderea catre domeniul stingerii incendiilor este crucial, intrucat acum debuteaza discutii la nivel european pe tema reinnoirii Reglementarii Produselor din Constructii (sau RPC) – vezi Nota anterioara -, precum si un dialog la nivelul intregii industrii de profil asupra cerintelor legate de protectia la foc si o posibila legislatie facilitata de nou-lansata Platforma de Schimb din Industria Protectiei la Foc (PSIPF) a Comisiei Europene, un forum anual de politici, in cadrul caruia Euralarm a prezentat un document in care detalia pozitia adoptata.

RPC este o Echipa de legislatori care a ajutat la standardizarea metodelor de testare si a asigurat acceptarea pe scara larga, la nivel european, a rezultatelor testelor efectuate asupra produselor electronice de protectie anti-incendiu. Din nefericire, aceasta legislatie acopera, fara un efect benefic, o gama foarte larga de produse cu caracteristici foarte diferite. Acolo unde logica RPC se poate aplica foarte usor pentru unele materiale de constructii, pozitia EURALARM mentioneaza ca aceasta are un impact negativ asupra standardizarii produselor de detectie si alarmare la incendiu.

O reprezentare unificata a domeniului protectiei active la incendiu la Bruxelles ar intari pozitia unei industrii care avea de mai mult timp nevoie de o viziune comuna in problema RPC. Aceasta ii va permite sa fie un partener mai puternic pentru Comisia si Parlamentul European, in chestiuni legate de initiative actuale si viitoare din domeniul securitatii la incendiu din Europa. Eforturile combinate din interiorul industriei de profil vor face, cu siguranta, posibila gasirea unor solutii orientate spre piata in problematica standardizarii cauzate de RPC.

In ce priveste Platforma de Schimb din Industria Protectiei la Foc, dialogul dintre reprezentantii industriei si factorii de decizie ai politicii UE, din cadrul primei intalniri a Platformei de la Bruxelles, a explorat problemele-cheie din domeniul securitatii la incendiu din Europa in privinta cladirilor ce gazduiesc mai multe locuinte, in urma tragediei de la Grenfell. Beneficiul unei mai ample reprezentari in cadrul industriei de protectie la foc permite ca EURALARM sa expuna mai clar nevoile acesteia, impreuna cu o viziune cuprinzatoare.

In plus, noua Sectiune va deschide un forum in care membrii EURALARM sa poata discuta si prioritiza subiectele lor specifice, care pana acum nu erau incluse in activitatile asociatiei de sustinere a acestora la nivelul UE, cum ar fi REACH si Directivele pentru Echipamente sub Presiune, sau Reglementarea F-Gas.

Companiile si asociatiile care doresc sa devina membre ale Sectiunii vor beneficia de o reducere speciala pe perioada primului an de apartenenta la aceasta. Membrii actuali ai EURALARM vor beneficia, de asemenea, de o reducere suplimentara aplicata a cotizatiilor aferente Sectiunii lor, atunci cand devin membri ai Sectiunii de Stingere.

Pentru mai multe informatii: Press office Euralarm, E-mail: pressoffice@euralarm.org.

  1. ECEUFIRE (East-Central European Fire Protection Cooperation)

ECEUFIRE a fost infiintata in 4 octombrie 2007, ca un organism care sa furnizeze informatii specifice membrilor fiecarei Asociatii nationale, ca de exemplu: oportunitati de afaceri in regiunea respectiva, facilitarea noilor relatii intre membri, informari reciproce asupra reglementarilor nationale si europene de Securitate la incendiu etc. ASI (Asociatia pentru Securitate la Incendiu) reprezinta, cu drepturi depline, Romania in ECEUFIRE inca din 2010.

Recent, ECEUFIRE (al carui presedinte actual este dl. Janos ZELLEI – din partea TSZVSZ din Ungaria) si-a informat membrii asupra intentiilor de fuziune ale ECEUFIRE cu organizatia europeana EURALARM. Recent, EURALARM si-a creat si o a 4-a binecunoscuta directie (care ii lipsea pana in prezent) referitoare la protectiile pasive – vezi Notele anterioare. In consecinta, ARTS din Romania (care este deja membra EURALARM) si-a anuntat intentia de a se restructura in mod similar. Va vom tine la curent cu toate actiunile care vor avea loc in acest scop.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 144 – ianuarie-februarie 2018, pag. 36

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2018/02/02/info-fire-februarie-2018/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.