«

»

MACCAFERRI: Mineral GreenTerramesh – solutie inovativa de zid de sprijin

Share

Ca urmare a experientei si investitiilor constante de-a lungul timpului in cercetare, firma Maccaferri a dezvoltat si introdus pe piata, in mod sustinut, noi sisteme si solutii de executie a zidurilor de sprijin.

In articolele precedente au fost prezentate o parte dintre aceste sisteme, cu avantajele si, bineinteles, cu limitele lor.

In continuare, vom prezenta o solutie inovativa de zid de sprijin care combina avantajele sistemelor precedente in forma actualizata si adaptata conditiilor particulare de lucru. 

Este vorba despre Mineral GreenTerramesh System (fig. 1) cunoscut si sub numele de Mac Mineral System. Sistemul a fost dezvoltat pentru a asigura rapiditate in executie, siguranta in exploatare, precum si costuri de realizare si mentenanta reduse.

Mineral GreenTerramesh System combina avantajele zidurilor de sprijin din gabioane cu cele ale zidurilor de sprijin din pamant armat.

In general, costul sistemelor de gabioane este dictat de costul pietrei, al transportului acesteia si al manoperei necesare umplerii cutiilor. In principiu, umplerea cutiilor de gabioane, si in mod special cele de la fata zidurilor, trebuie sa se faca manual (zidarie uscata). In realitate nu se procedeaza intotdeauna asa punandu-se in pericol calitatea si estetica lucrarilor rezultate.

Asadar, pentru reducerea costurilor lucrarilor de gabioane este, evident, necesara reducerea costurilor cu executia umpluturilor (material, transport si manopera).

Iar cel mai simplu aceasta se poate realiza prin reducerea la minimum a cantitatii de zidarie uscata.

Pornind de la aceasta situatie, Maccaferri a dezvoltat si introdus pe piata o serie de sisteme care au condus la reducerea treptata a cantitatii necesare de piatra, respectiv Terramesh System si GreenTerramesh System.

In cadrul GreenTerramesh System cantitatea de piatra a fost redusa la zero, aceasta fiind inlocuita, la fatada, de un strat de sol vegetal de cca. 50 cm grosime, strat care asigura stabilitatea fatadei prin inverzire. A rezultat un sistem cu costuri foarte reduse de executie. Acesta este un sistem ideal in zonele cu un climat care permite dezvoltarea vegetatiei la fatada, cu un minimum de mentenanta (ca si in cazul unui simplu gazon, sistemul GreenTerramesh System necesita mentenanta). In anumite cazuri monitorizate s-a constatat ca la punerea in opera a sistemului original fie nu s-a utilizat sol vegetal corespunzator, fie nu s-au executat lucrari de mentenanta a zonelor vegetalizate, fie s-a folosit in zone care nu permit dezvoltarea naturala a vegetatiei (de exemplu in zone aride, in zone puternic poluate sau pe pante foarte abrupte). In toate aceste cazuri, desi siguranta zidului nu este pusa in pericol, pot exista situatii in care fatada nu „inverzeste” afectand aspectul estetic si controlul erozional la suprafata.

Pentru a veni in intampinarea nevoilor specifice a clientilor sai dar si pentru a preveni aparitia unor asemenea probleme in conditii particulare, Maccaferri a dezvoltat si introdus pe piata versiunea Mineral GreenTerramesh System. Acest sistem adaptat si foarte performant are la baza vechiul sistem GreenTerramesh System care, prin rigidizarea fatadei cu ajutorul panourilor din plasa, face posibila inlocuirea solului vegetal cu un strat subtire de piatra. Folosirea pietrei anuleaza, in totalitate, limitele utilizarii solului vegetal, respectiv posibilele erori in executie (utilizarea la fatada a umpluturilor sterile) si reduce la minimum costurile de mentenanta.

Punerea in opera a Mineral GreenTerramesh System este foarte simpla si rapida. Iata, in figura 2, o scurta prezentare grafica a modalitatii de punere in opera.

Mineral GreenTerramesh System imbina avantajele zidurilor de gabioane cu rapiditatea executiei solurilor armate. Armarea solului se realizeaza cu ajutorul plasei de ancoraj (cozii), executata din acelasi tip de plasa dublu rasucita, avand diferite tipuri de protectie pentru asigurarea durabilitatii, indiferent de agresivitatea mediului. In functie de necesitatile proiectului, plasa de ancoraj din sarma poate fi dublata/prelungita cu geogrile.

Lungimea plasei de ancoraj se determina prin calcul. Producatorul sistemului, Maccaferri, pune la dispozitia celor interesati softuri specializate pentru dimensionarea si verificarea acestor tipuri de sisteme, precum si asistenta tehnica de specialitate, atat pentru proiectare, cat si pentru punerea in opera.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 144 – ianuarie-februarie 2018, pag. 12

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2018/02/02/maccaferri-mineral-greenterramesh-solutie-inovativa-de-zid-de-sprijin/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.