«

»

Set nou de Contracte FIDIC emise la inceputul lunii decembrie 2017. Care sunt principalele modificari?

Share

Dupa folosirea in practica timp de peste 18 ani a Contractelor-standard FIDIC „rosu”, „galben” si „argintiu”, Federatia Internationala a Inginerilor-Consultanti (FIDIC) a decis ca este momentul sa publice o editie actualizata a acestor contracte folosite pe plan international in domeniul constructiilor.

Dupa cum a mentionat insasi FIDIC, emiterea noului set de 3 contracte-standard constituie un moment definitoriu pentru piata constructiilor la nivel global.

In acest articol vom prezenta unele dintre principalele amendamente aduse de noua editie a Contractelor FIDIC. 

De exemplu, rolul Inginerului in cadrul FIDIC „rosu” si „galben” a suferit o modificare de esenta, maniera „neutra” in care acesta este chemat sa raspunda avand drept obiectiv sustinerea partilor in a ajunge la o intelegere amiabila a eventualelor divergente. Neintelegerile dintre partile contractuale pot privi, in esenta, trei (3) categorii de pretentii („claims”): sume suplimentare de plata, extinderea termenului de executie sau alte aspecte contractuale.

Noile Contracte FIDIC stabilesc ca, in ipoteza existentei unor pretentii („claims”), partile au obligatia de a notifica Inginerul (sau pe cealalta parte, in cazul FIDIC „argintiu”) in termen de maximum 28 de zile de la data la care partea in cauza a cunoscut sau ar fi trebuit sa cunoasca evenimentul care a dat nastere pretentiei, sub sanctiunea decaderii. Din punct de vedere procedural, etapele solutionarii unor pretentii au devenit mai structurate, retinand ca, pana la data la care pretentia poate fi dedusa spre solutionare Comisiilor de Adjudecare / Evitare a Disputelor (in engleza „DAABs”), este necesara parcurgerea unor etape succesive care pot dura pana la 9 luni (i.e., maxim 266 de zile).

Tot ca noutate a noilor Contracte FIDIC, este de mentionat ca DAABs trebuie sa fie stabilite inca de la data semnarii contractului, acestea dobandind, astfel, un caracter permanent, spre deosebire de caracterul ad-hoc al FIDIC editia 1999. Stabilirea unor Comisii de Adjudecare / Evitare a Disputelor cu caracter permanent are ca obiectiv declarat solutionarea pretentiilor si evitarea transformarii acestora in litigii („disputes”).

Un alt exemplu de amendament adus noilor contracte FIDIC face referire la clauzele alternative care cunosc modificari semnificative, determinate de practica ultimelor doua decenii de utilizare a acestor standarde. Posibilitatea introducerii unor termene intermediare („milestones”) sau clauze de limitare a raspunderii pentru daune indirecte, constituie dispozitii rezultate din practica, ce isi gasesc acum locul in cadrul clauzelor alternative.

Este util de mentionat ca, dupa cum se precizeaza si in cadrul recomandarilor emise de FIDIC, amendarea Conditiilor Generale („General Conditions”), prin intermediul Conditiilor Particulare („Particular / Special Conditions”), operatiune absolut necesara pentru adaptarea contractului standard la specificitatea proiectului si a sistemului de drept in care se aplica, trebuie realizata de o maniera echilibrata si rezonabila.

De fapt, experienta practica ne invata ca un contract dezechilibrat in mod flagrant ajunge sa nu isi indeplineasca scopul inerent (anume acela de a ghida partile in cadrul executarii practice a proiectului), nici macar pentru partea in favoarea careia acesta este dezechilibrat.

Stabilirea limitelor rezonabile si echitabile in care Contractele FIDIC pot fi amendate presupune o cunoastere detaliata atat a specificului standardului acestui contract, cat si a proiectului si sistemului de drept national. Folosirea neprofesionista a Contractelor FIDIC poate avea consecinte negative majore.

Pentru persoanele interesate de subiect, o analiza detaliata va fi intreprinsa in cadrul „Conferintei privind Noile Contracte FIDIC” care va fi organizata la inceputul anului 2018.

Mai multe detalii sunt accesibile pe www.moreanulaw.com 

Autor:
Daniel MOREANU – avocat si doctor in drept 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 144 – ianuarie-februarie 2018, pag. 41

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2018/02/02/set-nou-de-contracte-fidic-emise-la-inceputul-lunii-decembrie-2017-care-sunt-principalele-modificari/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.