«

»

Arhitectura fara limite… (XIX)

Share

In capitolul de astazi, iata alte blocuri-turn cu forme originale, deosebite de cele intalnite cel mai des: cilindrice sau paralelipipedice. 

DUO SINGAPORE RESIDENCES – Singapore

Dupa Marina Bay Sands, Singapore s-a mai imbogatit cu o constructie spectaculoasa. Este vorba despre cele doua blocuri-turn care compun ansamblul DUO.

Proiectat de Biroul Ole Sheeren – proiectant pentru design si de DPA Architects Singapore – arhitect executant, complexul ofera o panorama spectaculoasa asupra orasului, a golfului Marina si a plajei Duo Residence.

Originalitatea celor doua turnuri este conferita de formele concave ale peretilor exteriori. In ceea ce priveste inaltimea, turnul cu destinatia rezidentiala are 50 de etaje si 186 de metri iar cel mai mic, care e hotel si cladire de birouri, are 39 de etaje si 170 de metri.

 

HERON TOWER – Londra, Marea Britanie

Este un zgarie-nori cu o inaltime de 202 m, la care se adauga o antena de 28 de metri, ceea ce il face cea mai inalta cladire din Cartierul financiar al orasului Londra si al treilea cel mai inalt din Regatul Unit, dupa Shard Soutwark si One Canada Squary.

Construirea acestei cladiri a inceput in 2007 si s-a finalizat in 2011. Turnul, proiectat de arhitectii Paul Simovic, Gene Kohn si Dennis Hill de la societatea Kohn Pedersen Fox Asociates, a provocat destule controverse, din cauza apropierii sale de Catedrala St. Paul. In consecinta, a avut loc o ancheta publica al carei rezultat a fost in favoarea dezvoltatorilor, care au primit aprobarea finala pentru construire in 2002.

Turnul Heron are o zona de receptie stil Concierge, care incorporeaza un acvariu cu 70.000 de litri de apa si aproximativ 1.200 de pesti, din peste 60 de specii selectate de biologi experti si curatori de animale, pentru a asigura compatibilitatea si adaptabilitatea la mediu.

Ingineria structurala a fost asigurata de Arup iar antreprenorul general a fost societatea Skanska, cea care a inceput lucrarile in 2008. In aprilie 2010 s-a sarbatorit finalizarea structurii cladirii, iar in iulie s-a adaugat antena pe cladire. In ianuarie 2011 s-a livrat si s-a instalat acvariul.

Toate cele 46 de etaje ale cladirii au destinatia de birouri si spatii de servicii. In final, turnul Heron va fi elementul central al unei zone, Heron Plaza, care va incorpora si alte spatii publice, precum si o retea de piete si gradini.

 

TENCENT’S NEW HEADQUARTERS – Shenzhen, China

Noul sediu central al gigantului Tencent – o companie tehnologica avand 12.000 de angajati – amplasat in Parcul Industrial Hi-Tech din Shenzhen este format din doua blocuri-turn legate intre ele, prin intermediul unor punti de forma unei funde care inconjoara cladirea.

Tencent este una dintre cele mai mari companii din Asia, evaluata la Bursa la peste 250 de miliarde de dolari, cunoscuta pentru cea mai mare aplicatie messenger din China si, de asemenea, pentru Cash of Clans, creatorul de jocuri Supercell.

Turnul din Nord, are 194 m si 39 de etaje iar cel din Sud, 248 de metri si 50 de etaje.

Puntile de legatura intre cele doua blocuri se afla la etajele 1, 21 si 34.

Proiectul cladirilor a fost conceput de societatea americana de arhitectura NBBJ Design, aceeasi care a proiectat sediile altor companii de tehnologie cum ar fi Google, Samsung si Microsoft.

Beneficiarul a solicitat ca aceasta cladire sa fie nu doar un spatiu de birouri pentru angajatii sai, ci si „a doua casa a acestora”. In acest sens, in cladirile care au costat 600 de milioane de dolari, angajatii au la dispozitie o pista de alergare, o piscina, centru SPA, un perete pentru exercitii de alpinism, restaurante, sali de meditatie si alte facilitati.

In plus, camerele cladirilor sunt inteligente, adaptandu-si temperatura automat la numarul de persoane din interior.

 

ABSOLUTE WORLD (TURNURILE RASUCITE) – Mississauga, Canada

Sunt considerate unul dintre cele mai spectaculoase si moderne proiecte de arhitectura din lume.

Proiectul lor a fost conceput de societatea chineza MAD, la care s-a adaugat firma locala Burka Architects din Toronto.

Unul dintre cele doua turnuri are 50 de etaje si 161 m inaltime, iar celalalt are 56 de etaje si 179 m.

Proiectantii au fost selectati in urma unui concurs care a fost lansat de Primaria orasului Mississauga la 28 noiembrie 1994. La concurs au participat cateva sute de societati si proiectanti privati din 70 de tari. S-au selectat 6 proiecte, ce au fost supuse inclusiv parerii publicului care a putut sa le vizioneze intr-o expozitie, precum si online. In final, pe 28 martie 2007, a fost stabilit castigatorul, societatea chineza MAD.

Cel mai inalt dintre cele doua turnuri rasucite are o rotire de 209 grade de la baza pana la varf, fiind asemanator, din acest punct de vedere, cu Turning Torso din Malmö, proiectat de Santiago Calatrava.

Designul structural a fost conceput de Sigmund Soudack Associates Inc., o firma din Toronto specializata in inginerie structurala.

Autor:
Ionel Cristea 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 145 – martie 2018, pag. 18

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2018/03/02/arhitectura-fara-limite-xix/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.