«

»

IRIDEX GROUP PLASTIC: Structuri de sprijin cu blocuri modulare și geogrile uniaxiale

Share

Primul material de constructii pe care omenirea l-a avut la indemana a fost pamantul, cu ajutorul caruia a realizat constructii indraznete dar limitate ca dimensiuni si performante.

Odata cu trecerea timpului, structurile de sprijin au fost imbunatatite constant, de la simple armari cu paie, lemn, zidarie, caramida, beton simplu pana la structuri complexe din beton armat sau pamanturi armate cu geosintetice.           

Iridex Group Plastic, in colaborare stransa cu partenerii sai Tensar® si Elis Pavaje, continua sa deschida calea pentru solutii competitive si avantajoase in structurile de sprijin cu pamant armat spre deosebire de sistemele traditionale, in cadrul proiectelor de constructii. 

Sistemul Tensar® TW1 infrunta orice provocare in situ prin combinarea integritatii structurale cu functionalitatea si estetica. Alcatuit din blocuri speciale modulare TW1 combinate cu geogrile uniaxiale din polietilena de inalta densitate (HDPE) si conectori speciali atasati in blocurile modulare, permite extinderea pe orizontala a geogrilei uniaxiale pentru armarea si consolidarea pamantului, transformand astfel intreaga structura intr-o masa solida de tip monolit.

In prezent, la nivel local sistemele traditionale pentru proiectele civile majore sunt extrem de costisitoare prin necesitatea instalarii macaralelor in cazul panourilor sau folosirea unui material de umplutura de inalta calitate mult mai scump.

Prin contrast, sistemul TW1 (fig. 1) este ridicat manual dar este mult mai rentabil decat sistemele traditionale. De asemenea, este suficient un material de umplere de calitate inferioara, care este mai usor disponibil si mai putin costisitor. In general, costul sistemelor Tensar® TW1 este dictat de costul geogrilei uniaxiale, al blocului modular, al transportului si al manoperei necesare instalarii. Asadar, pentru reducerea costurilor lucrarilor este necesara reducerea costurilor cu executia.

Iridex Group Plastic, pornind de la aceasta situatie, a dezvoltat noul bloc modular TW1 cu fata lisa (fig. 2) care a condus la reducerea greutatii fara a-i afecta performantele, optimizarea costurilor de transport, reducerea costului cu manopera, durata executiei si, din grija pentru mediu, fiind intr-un demers permanent de minimizare a amprentei de carbon, reducerea consumului de materie prima necesara la fabricarea blocului modular.

Prin optimizarea formei blocului modular TW1 putem obtine reducerea costului intregului proiect cu pana la 20% in comparatie cu blocurile modulare traditionale existente pe piata locala.

Sistemul TW1 poate sa fie construit cu inaltimi de pana la 20 m la o panta de 86°, ceea ce permite construirea structurilor de sprijin pe autostrazi, cai ferate sau terasament unde spatiul poate fi limitat. Conexiunea eficienta dintre fatada si geogrile prezinta o caracteristica speciala care nu necesita costuri de intretinere. Blocurile modulare TW1 nu necesita mortare pentru fixare, iar geometria acestora permite realizarea curbelor si a unghiurilor, inclusiv colturile de 90° la structurile de sprijin; de asemenea, blocul modular TW1 fiind solid, scade pierderile accidentale prin manipulare, lucru des intalnit la alte blocuri modulare traditionale sau panouri din beton.

Sistemul TW1 a fost dezvoltat pentru a oferi inginerilor, arhitectilor si constructorilor un pachet atractiv si economic in cadrul structurilor de sprijin din pamant armat. 

Autor:
ing. Gabriel Oprea – IRIDEX GROUP PLASTIC 

Contact:
Iridex Group Plastic
Bulevardul Eroilor 6-8 | Cod 077190 | VOLUNTARI | Judetul Ilfov
Tel./Fax: 021.240.40.43
E-mail: dmc@iridexgroup.ro
www.iridexplastic.ro 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 145 – martie 2018, pag. 8

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2018/03/02/iridex-group-plastic-structuri-de-sprijin-cu-blocuri-modulare-si-geogrile-uniaxiale/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.