Mai e oare vreo speranta sa avem si in Romania investitii, in domeniul lucrarilor ingineresti si al cladirilor nerezidentiale, desfasurate ca in tarile normale?
Greu de crezut daca avem in vedere cum se desfasoara in prezent aceste investitii in tara noastra.
Iata, de pilda, ce s-a intamplat anul trecut – in 2017 – in sectorul constructiilor. Ne spun cifrele date publicitatii recent de Institutul National de Statistica.
Asadar, daca produsul intern brut a crescut fata de 2016 cu 7%, cea mai mare crestere din Uniunea Europeana, altfel spus, „economia a duduit”, lucrarile de constructii au scazut fata de aceeasi perioada cu 5,4%. Cu 5,4% mai putin decat perioada Guvernului Tehnocrat, supranumit, de multi „Guvernul Zero”, tocmai din cauza rezultatelor slabe din acest domeniu.
Dar, daca acela a fost „Guvernul Zero”, cum putem numi cele doua guvernari din 2017?
Care sunt, insa, rezultatele pe subdomeniile din sectorul constructiilor?
Iata-le: constructiile ingineresti, care cuprind investitii in infrastructura (autostrazi, cai ferate, metrou etc.) au scazut fata de 2016 cu 21,3% iar constructiile de cladiri nerezidentiale, la care intra: scoli, spitale, gradinite, au scazut, la randul lor, cu 12,6%, Au crescut, insa, fata de 2016, cu nu mai putin de 69,9%, investitiile in cladirile rezidentiale.
Ce concluzie putem trage din aceste cifre?
Probabil ca nu trebuie sa fii mare specialist pentru a intelege ca diferenta intre cele doua sectoare – investitii din fonduri publice si investitii private – provine, in principal, de la modul cum se aleg antreprenorii generali.
Daca investitorul privat alege un antreprenor pe care il cunoaste, cu care a mai lucrat, in care are incredere ca ii va face o lucrare de calitate, la investitiile din fonduri publice sau europene primeaza alte criterii. Aici trebuie facute licitatii, urmate de contestatii peste contestatii, in care conteaza, in primul rand, pretul cel mai mic si nu experienta constructorului, seriozitatea lui, dotarile sale materiale si umane. Iar contestatiile la CNSC (Consiliul National al Solutionarii Contestatiilor) si la tot felul de instante judecatoresti intarzie cu anii inceperea lucrarilor, astfel incat, nu de putine ori, dureaza mai mult perioada de alegere a constructorului decat lucrarea propriu-zisa.
Iata si un exemplu concret care demonstreaza cat de penibil functioneaza lucrurile in acest domeniu.
Zilele trecute, CNAIR a anuntat ca la licitatia pentru Centura Ocolitoare a Bacaului (30,8 km, din care 16,8 la profil de autostrada) au depus oferte patru consortii, formate din societati din Turcia, Italia, Bulgaria si Romania.
Unii poate isi amintesc, insa, ca o asemenea licitatie a mai avut loc in urma cu 5 ani, in august 2013.
Atunci cele mai bune oferte le-au avut societatile romanesti PA&CO International si UMB. Si totusi, castigatoarea a fost declarata, chiar si dupa numeroase contestatii si procese, firma de pe locul 3: turcii de la EKO Insat Ve Tic As.
Nici nu s-au apucat insa bine acestia de treaba, ca au intrat in faliment. Asa ca, la inceputul lui 2017, contractul a fost reziliat. Acum, avem, deci, o noua licitatie. Noul contract prevede 6 luni proiectare si 30 de luni executie. Deci, 3 ani.
Daca totul va merge bine – fara multe contestatii – peste cateva luni s-ar putea semna contractul de incepere a lucrarilor. Iar prin 2021 am putea – am putea, precizam – avea gata Centura Bacaului. Deci 8 ani de la prima licitatie. 8 ani pentru 30,8 km de sosea din care 16,8 km cu profil de autostrada. Record mondial!
In aceste conditii mai putem avea vreo speranta? Daca nu schimbam ceva in acest domeniu, nicio sansa ca lucrurile sa mearga mai bine in domeniul investitiilor din fonduri publice, de la buget sau europene.
Un licar de speranta aparuse recent cand coalitia de la guvernare parea ca intelesese ca asa nu mai merge si se anuntase infiintarea unei comisii care sa imbunatateasca Legea Achizitiilor Publice. Apoi, nu s-a mai auzit nimic despre acea comisie. Au aparut alte prioritati: DNA, Legile Justitiei, Codul Penal s.a. Asa ca, investitiile, mai incolo!
Autor:
Ionel Cristea
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 145 – martie 2018, pag. 3
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns