«

»

Personalitati romanesti in constructii – Corneliu Ioan BOB

Share

S-a nascut la 20 ianuarie 1939 in comuna Paltinisul, judetul Caras-Severin.

Dupa absolvirea liceului Traian Doda din Caransebes, a urmat Facultatea de Constructii – Institutul Politehnic Timisoara, devenind inginer in anul 1961.

Activitatea didactica a inceput-o la Facultatea de Constructii. A detinut functiile didactice: asistent (1961 – 1966), sef de lucrari (1966-1968), conferentiar (1968 – 1990), profesor (1990 – prezent) iar intre anii 1978 – 1984, a fost prodecan al facultatii.

Din anul 2006 preda si la Facultatea de Constructii si Arhitectura Oradea, disciplina „Constructii din beton”.

Intre anii 1996-2004, a fost director la INCERC – Filiala Timisoara.

Amintim ca a efectuat specializari la Institutul Politehnic Regal si la Institutul de Cercetare in Constructii, Stockholm (1972-1973), la I.E.N.S. Cauchan (1998), unde a sustinut si un curs (1998) si la Universitatea Tehnion Haifa (curs, 1999).

Din anul 1970, este doctor inginer. Este conducator de doctorat, sub indrumarea sa mai multi studenti obtinand titlul stiintific de doctor inginer.

In paralel cu obligatiile didactice, a desfasurat si o intensa activitate de proiectare si verificare.

Din cele 185 de proiecte concepute si peste 75 de expertize tehnice, ne oprim asupra lucrarilor: Studii privind protectia antiseismica globala a constuctiilor de importanta deosebita. Faza IV (INCERC – Bucuresti); Hangar de avioane cu structura compusa otel-beton (Monolit SA Craiova); Expertiza unui turn de racire de 500 mc, de la SIDEX Galati (PROIECT ARAD); Proiect hala productie si hala de inspectie CONTINENTAL SA Timisoara; (ASA Epitoipari KFT, Budapest); Studii si cercetari experimentale de laborator pentru stabilirea retetelor si tehnologiilor optime de preparare a cenusii de la CET-uri (ISPE Timisoara); Studiul geotehnic si incercari nedistructive pe structura de rezistenta Hotel CONTINENTAL Timisoara (PROIECTA LIST INVEST Timisoara); Procedee de reproiectare pentru reablitarea constructiilor existente (MEC); Normativ privind proiectarea planseelor compuse tabla cutata – beton; Proiectare si verificare proiect – structura SCANDIA Sibiu (AIDNON BETON Bucuresti).

Prof. Corneliu Bob are si o bogata activitate publicistica. Dintre cele 12 tratate si manuale amintim: Materiale de constructii, Ed. Tehnica, 1980; Structuri din beton armat, Ed. Academiei Romane, 1984; Indrumatorul laborantului de drumuri, Ed. Tehnica, 1985; Betonul armat in Romania., Cap. 6, Materialele pentru constructii de beton armat, Ed. Tehnica, 1987; Numerical Analysis of Rainforced Concrete Structures, Ed. Elsevier Amsterdam, 1993; Building Sustainability: Civil Engineer Approach, Lambert Academy Publishing, Saarbrücken, Germania, 2010.

De asemenea, a publicat 12 cursuri si indrumatoare litografiate si este editor (in colaborare) la 10 volume, dintre care notam: Seminar on Eurocode 2, Design of Concrete Structures, Klidarithmos, Athenes, 1994; Eurocode 2 Worked examples, Bridgeman, Timisoara, 1997; Sustainability in Science Engineering, vol. I si II (SSE09) – WSEAS Press, 2009.

A publicat 17 articole stiintifice in revistele de specialitate din tara si strainatate si numeroase lucrari stiintifice in volumele unor manifestari stiintifice nationale si mai ales internationale.

De mentionat cele 10 inventii brevetate ale prof. Corneliu loan Bob (coautor) si anume: Ancoraje din mortar de ciment de mare rezistenta pentru elemente de beton precomprimat; Compozitia aditiva superplastifianta pentru betoane si procedeu de obtinere a acesteia; Compozitie de beton; imbracaminte de beton de ciment pentru cale de poduri si procedeu de realizare a acesteia; Compozitie beton; Dispozitiv pentru taierea in fibre a sarmelor de otel; Procedeu pentru masurarea rotirilor; Un material local pentru executarea zidariilor; Procedeu de realizare a nodurilor rigide la structurile prefabricate din beton.

Ca membru, coordonator si director de programe, a participat la realizarea lucrarilor: Recycling of Fly Ash for Producing Building and Costruction Materials Based on a New Mineral Binder System; High Performance Materials Derived from Industrial Waste Gypsum; Monitorizarea, expertizarea si reproiectarea constructiilor din beton armat existente; evaluarea teoretica si experimentala a structurilor din beton armat; materiale cu performante ridicate obtinute din subproduse reutilizabile; solutie inovativa de optimizare a microstructurii compozitiei betonului autocompactat; nanocompozite multifunctionale pe baza de arhitecturi supramoleculare.

Prof. Corneliu loan Bob este atestat ca verificator proiecte MLPAT, expert tehnic MLPAT si evaluator proiecte MLPTL.

De mentionat ca a obtinut Premiul Aurel Vlaicu al Academiei Romane in anul 1981 pentru cartea Noi tipuri de betoane speciale si a fost declarat „conferentiar universitar evidentiat” in anul 1988.

Pentru activitatea sa de seama, a fost ales membru IABSE in Comitetul permanent si in Comisia 8; membru E-Core-ECCREDI (European Council for Constructions Research); membru in Comisia „Stiinta materialelor” a Academiei Romane – secretar Filiala Timisoara; membru in Colectivul editorial al revistei SED (Structural Eng. Documents), editata de IABSE, Zürich.

Rezultatele obtinute in stiinta si tehnica constructiilor din tara, ca si cele din invatamant, il situeaza pe prof. Corneliu loan Bob in randul personalitatilor de seama din domeniu. Virtutile intregesc specialistul si omul de valoare Corneliu Ioan Bob.

(Din vol. Personalitati romanesti in constructii – autor Hristache Popescu) 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 145 – martie 2018, pag. 47

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2018/03/02/personalitati-romanesti-in-constructii-corneliu-ioan-bob/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.