Nu au trecut nici 100 de ani – din 1927 – atunci cand, in California (SUA), s-a inregistrat brevetul de inventie care atesta realizarea conductelor din beton armate cu fibre din otel. A fost o perioada in care fibrele pentru armarea betonului si-au imbunatatit calitatile, s-au diversificat, alaturi de fibrele din beton aparand cele din polipropilena, dar mai ales si-au extins domeniile de utilizare.
Astazi specialistii din constructii stiu ca betonul armat cu fibre nu poate inlocui in totalitate betonul armat obisnuit. In acelasi timp, este un fapt demonstrat, deja, ca sunt domenii in care betonul armat cu fibre si-a castigat deja locul sau, oferind importante avantaje economice si constructive.
La armarea pardoselilor, de pilda, fibrele sunt din ce in ce mai folosite deoarece asigura controlul procesului de fisurare si cresterea rezistentei la impact, la socuri si la variatiile de temperatura.
De remarcat, totodata, ca fibrele incep sa fie folosite din ce in ce mai mult la producerea prefabricatelor, iar una dintre societatile cunoscute, care foloseste, in mod curent, fibrele fabricate la ROMFRACHT pentru armarea prefabricatelor este SW Umwelttechnik.
Ceea ce trebuie sa cunoasca cei ce folosesc sau ar putea sa foloseasca, in viitor, fibrele la armarea betoanelor este ca noi, la ROMFRACHT, prin investitii importante in cercetare si in modernizarea procesului tehnologic, putem asigura, in prezent, atat pentru piata interna cat si pentru export, toata gama de fibre pentru armarea betoanelor.
In plus, ROMFRACHT fiind o societate specializata in domeniul fibrelor pentru armarea betoanelor, nu vindem doar fibre, ci si intreaga tehnologie pentru utilizarea lor, oferind informatii atat despre calculul de dozaj, cat si despre modul de punere in opera, aspecte care sunt deosebit de importante pentru reusita unei asemenea operatiuni.
Iar la cateva elemente extrem de importante privind punerea in opera a fibrelor la armarea betoanelor ma voi referi in continuare.
Astfel,
- Fibrele structurale – RoFero: sunt fibre ce armeaza dispers, atat in aplicatii gen pardoseli industriale, cat si la prefabricate. Cheia reusitei este dozajul, precum si respectarea modului de punere in opera. Este important de stiut ca lungimea fibrei se coroboreaza cu dimensiunea agregatelor.
Lungime fibra = minimum 2 x diametrul agregatelor (lungimea maxima de referinta fiind 54 mm, pentru a asigura o dispersie buna in beton. Exemplu: la diametrul agregatelor intre 0-16 mm, lungimea fibrei trebuie sa fie de minimum 32 mm.
Pentru a usura luarea unei decizii si a standardiza, oarecum, tipologia fibrei, noi venim in intampinarea constructorilor cu doua lungimi standard pentru betoane, RoFero 38, pentru agregate pana in 16 mm si RoFero 54, pentru agregate peste 16 mm.
Ambalarea fibrelor faciliteaza respectarea dozajelor. Punga de 500 grame, de pilda, ajuta sa fie cat mai precis dozajul pentru un metru cub de beton (de exemplu, daca dozajul necesar este de 2,5 kg/m³ beton, atunci sunt necesare 5 pungi RoFero).
- Fibrele pentru sape si suprabetonari – RoNet: sunt fibre de clasa medie pentru armarea dispersa a sapelor si betoanelor. Este o fibra ce are comportament excelent in cazul incalzirilor in pardoseala. Cel mai obisnuit beton armat devine, cu fibrele RoNet, super pentru sapele folosite in cazul incalzirilor in pardoseala, fie ele pentru uz industrial sau casnic. O suprabetonare are tendinta de a prelua defectele din stratul suport. Cu ajutorul fibrelor RoNet se elimina acest risc, iar costurile sunt nesemnificative in comparatie cu alte tipuri de armare.
- Fibrele pentru microfisuri – RoWhite: sunt cele mai comune fibre. Ele pot fi folosite la orice tip de beton. Au proprietatea de a hidrata betonul in perioada de contractie initiala a sa, si astfel reduc riscul aparitiei microfisurilor, crescand, implicit, durata de viata a betonului. Acest tip de fibre este foarte cunoscut si utilizat la pardoseli si tencuieli decorative, la betoane masive, la pardoseli industiale etc. Se folosesc, in general, complementar cu fibrele metalice sau cu armatura clasica din otel beton.
Pentru suport tehnic contactati-ne la tel.: 0040.31.403.08.92 sau la email: tehnic@romfracht.com
Nu uitati sa ne vizitati la World of Concrete Paris, 23-28 April 2018, stand 6H083!
Produsele ROMFRACHT, acum si in reteua de magazine DEDEMAN !
Contact:
www.fibre-polipropilena.ro
www.fibre-metalice.ro
www.hidroizolatiibeton.ro
Tel.: 021.256.12.08
Autor:
Florin Florian – director departament Fibre – Betoane, ROMFRACHT
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 145 – martie 2018, pag. 12
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns