«

»

ALUPROF: Aluminiu croit pe masura. Centrul Cultural si pentru Congrese Jordanki, din Torun

Share

Efectul vizual obtinut de proiect este acela al unui obiect natural, un monument preistoric sau o pestera. Este vorba de Centrul Cultural si pentru Congrese Jordanki, din Toruń. Conceptul sau atipic si profilele din aluminiu cu forme variate, trapezuri si paralelograme, confera o nota de muzicalitate cladirii.

Centrul Jordanki este o structura multifunctionala inscrisa in tezaurul cultural al orasului si o investitie mult asteptata, mai ales de lumea artistica a orasului Toruń. Cladirea poate indeplini functii dintre cele mai diverse. Permite organizarea concertelor, a spectacolelor de teatru sau de opera si chiar a targurilor si conferintelor. Solutiile tehnice inovatoare folosite in proiect raspund pe deplin chiar si celor mai exigenti organizatori de evenimente. Insa, apreciere merita nu numai plasticitatea tehnicii inovatoare. Flexibilitatea solutiilor a fost prevazuta inca din faza de proiectare a structurii cladirii. Sistemul din aluminiu Aluprof, conceput special pentru aceasta cladire, a permis curbarea profilelor tocurilor, a aripilor si placilor de legatura transversale, fiind posibila, astfel, crearea structurilor arcuite, neregulate, care domina arhitectura corpului.

Provocare pentru aluminiu

Corpul Centrul Jordanki a obtinut titlul de „cladirea cu cea mai frumoasa arhitectura” construita in Polonia in anul 2015, aflandu-se si intre cele mai reusite 25 de realizari poloneze in domeniul constructiilor din ultimii 25 de ani. Insa, conceptul arhitectului spaniol Fernando Menisa a creat probleme in executie, pana la punctul in care arhitectul a fost nevoit sa isi modifice ideea initiala. Cladirea are forme neregulate in proportie de 90%. Imbinarea celor mai variate forme geometrice, de la trapezuri la romburi, a devenit posibila prin folosirea formelor atipice ale structurilor din aluminiu. Compania Aluprof, lider european in productia sistemelor din aluminiu, a elaborat pentru acest proiect o solutie originala: un sistem de perete montant-traversa MB-SR50N.

Conceperea noii solutii, fara posibilitatea folosirii produselor standard, din catalog, a fost o sarcina interesanta si motivanta. Proiectarea, in armonie cu estetica structurii si cu pastrarea functionalitatii sale depline, ne-a obligat sa cream un sistem special de pereti usori, de protectie si netezi, de tip suspendat si de umplere. – declara Zbigniew Poraj, Director Vanzari Cladiri in cadrul Aluprof.

Sistemul MB-SR50N este caracterizat printr-o arie larga de profile de montanti (intre 65 mm si 325 mm) si traverse (intre 5 mm si 189,5 mm) precum si de solutii moderne in sfera accesoriilor si a elementelor de legatura. Bazandu-se pe acest sistem, a fost conceputa o solutie care a permis obtinerea unor arii crescute de sarcini suportate, iar umplerea modulului fix al fatadei a putut ajunge chiar la o greutate de 450 kg. MB-SR50N reprezinta, de asemenea, garantia unei libertati sporite in proiectarea punctelor de fixare a fatadei. Aria larga de vitrificare permite folosirea geamurilor cu gabarit mare si a geamurilor complexe cu una sau doua camere. Utilizarea adaosului termic continuu, executat din material izolator HPVC si a garniturilor de geam profilate din EPDM face mai usoara obtinerea clasei dorite de izolare termica si minimizeaza semnificativ fenomenul de condensare a vaporilor de apa pe elementele din aluminiu. Aici merita mentionata si versiunea cu nivel ridicat de izolare termica MB-SR50N HI, la care au fost folosite elemente izolatoare speciale cu doua componente si versiunea MB-SR50N HI+, cu cel mai mare grad de izolare termica, fapt confirmat de Institutul Caselor Pasive PHI Darmstadt, care a conferit acestei fatade cea mai ridicata clasa de eficienta posibila: A+, pentru produsele destinate caselor cu economisire a energiei si caselor pasive.

Sistemul MB-SR50N ofera posibilitatea incorporarii in fatada a diverselor tipuri de ferestre si usi, inclusiv a ferestrelor dedicate fatadelor: ferestre basculante si ferestre pentru acoperisuri MB-SR50N RW. Un efect deosebit este obtinut prin utilizarea ferestrelor integrate in fatada, avand drept baza solutia MB-SR50 IW, precum si a ferestrelor basculante MB-SR50N OW folosite in structura Centrului Jordanki.

 

In stil minimalist

Centrul Jordanki din Toruń nu ar fi atat de deosebit fara aluminiu – materia prima care, precum nicio alta in arhitectura, ne duce cu gandul astazi la minimalismul modern si la formele simple. Insa inginerii implicati in construirea corpului s-au temut ca suprafetele stralucitoare si designul modern al fatadelor transparente din aluminiu vor domina ambientul. Pentru a preveni acest aspect, s-a decis alocarea a jumatate din teren unui parc. In locul unui singur corp imens, arhitectul a propus construirea a 4 module alungite, interconectate.

Cea mai dificila sarcina impusa proiectantilor si constructorilor Centrului Jordanki a fost indeplinirea cerintelor in crestere, din partea investitorilor, in ceea ce priveste nivelul de izolare termica si acustica a suprafetelor vitrificate. Insa solutia individuala originala a sistemului proiectat de Aluprof a trecut cu brio si aceasta proba.

Contact:
ALUPROF SYSTEM ROMANIA SRL
Birou si Depozit:
Str. Taberei Nr. 1, Hala 1A
Oras Popesti-Leordeni, Jud. Ilfov
Telefon: + 40.374.004.594
Fax: + 40.742.711.231
Fax: + 40.342.815.274
E-mail: romania@aluprof.eu
Web: www.aluprof.ro

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 146 – aprilie 2018, pag. 60

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2018/04/01/aluprof-aluminiu-croit-pe-masura-centrul-cultural-si-pentru-congrese-jordanki-din-torun/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.