«

»

Arhitectura fara limite… (XX): EFdeN – pentru o Romanie mai sustenabila

Share

EFdeN – un ONG care face Romania mai sustenabila 

Problemele legate de incalzirea globala si de ineficienta actualelor constructii le intalnim nu numai in contextul local, ci la nivel planetar. Cu toate acestea, constientizarea tuturor acestor probleme si implicarea in actiuni de schimbare in bine a modului in care traim si locuim sunt lucruri ce graviteaza in jurul proiectului EFdeN, format dintr-o echipa multidisciplinara de tineri profesionisti.

EFdeN reprezinta, in acest moment, unul dintre cele mai importante ONG-uri de sustenabilitate din Romania, cu proiecte inovatoare in domeniul cladirilor eficiente energetic, aducand natura cat mai aproape de spatiul in care locuim.

Inca din 2012, ei implementeaza initiative in sfera sustenabilitatii, proiectand si construind case solare, care produc mai mult decat consuma.

La baza proiectului stau ambitia, pasiunea si munca a 60 de tineri din peste 10 domenii, care lucreaza in mod interdisciplinar. Pentru studenti, aceasta organizatie este un prilej de dezvoltare, aplicand ceea ce ei invata in perioada facultatii. De asemenea, impactul proiectelor echipei se rasfrange asupra intregii societati, intrucat acesti tineri incearca sa aduca in atentia publicului larg principiile sustenabilitatii, promoveaza o arhitectura integrata si inclusiva, introducerea inteligentei artificiale in constructie. Cu toate acestea, proiectele echipei nu ar fi putut deveni realitate fara sprijinul din partea partenerilor lor, EFdeN pornind la drum cu buget zero.

 

Casa EFdeN 

Pentru ca dorinta de inovatie si de sustenabilitate nu are granite, echipa EFdeN a proiectat si construit integral o locuinta solara, eficienta energetic, cu care a reprezentat Romania in Franta, la editia din 2014 a celei mai mari competitii de case solare si tehnologii integrate, Solar Decathlon Europe. A fost cea de-a doua participare a Romaniei intr-o astfel de competitie, prima fiind in 2012, la Madrid, cu proiectul PRISPA, casa vice-campioana la eficienta energetica.

In prezent, dupa un drum de peste 2.500 km de la Versailles, casa EFdeN a fost adusa si reconstruita in Bucuresti, fiind deschisa saptamanal publicului pentru vizitare.

 

EFdeN Signature

EFdeN Signature este proiectul la care echipa lucreaza in prezent pentru editia din 2018 a competitiei Solar Decathlon Middle East, care, de data acesta, se va desfasura in Dubai. Casa va fi construita in Bucuresti in urmatoarele luni, iar apoi, la inceputul lunii septembrie, va fi dezasamblata si trimisa 5.000 km pe uscat si pe mare catre Dubai, unde va fi reconstruita in numai 10 zile.

Fiind proiectata pentru a se adapta atat conditiilor climatice dure din desert, cat si celor din Romania, prototipul acestei case isi propune sa ofere o experienta unica si personalizata utilizatorului, prin potentialul de adaptare a elementelor constituente. Caracterul versatil al casei este generat de existenta spatiilor de locuit convertibile, a obiectelor de mobilier modulare si a sistemelor controlate printr-o automatizare inteligenta.

Echipa isi propune sa faca o legatura mai stransa intre utilizator si natura, transformand casa intr-o oaza pe care o poti integra in orice climat.

Locuinta va avea 3 straturi protectoare: un shell exterior dintr-un material ce respinge radiatiile solare, o terasa cu vegetatie, functionand atat ca un spatiu de relaxare, cat si ca un buffer termic, ultimul strat fiind peretele structural al casei.

Echipa EFdeN organizeaza in fiecare duminica, in intervalul 12:00 – 16:00, vizite ghidate dedicate publicului larg, la Casa EFdeN, localizata pe bulevardul Pache Protopopescu nr. 66, in spatiul Facultatii de Inginerie a Instalatiilor. 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 146 – aprilie 2018, pag. 62

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2018/04/01/arhitectura-fara-limite-xx-efden-pentru-o-romanie-mai-sustenabila/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.