«

»

CARMEUSE: Vreau o casa sanatoasa, cu ce sa incep? Cu alegerea materialelor de constructie!

Share

Varul se foloseste de mii de ani ca liant in mortare si tencuieli. Prezinta o lucrabilitate si permeabilitate mai mare si, fiind un material cu emisii de carbon reduse, este mult mai potrivit pentru constructii naturale. Tencuiala din var se va fixa, in timp, intr-un finisaj dur, rezistent la eroziune, permitand eliminarea vaporilor de apa si marind rezistenta la penetrarea apei. In acest fel pastreaza integritatea structurala a peretelui.

lata cele TOP 5 MOTIVE pentru a folosi VARUL in CONSTRUCTII:

  1. Permite peretilor sa „respire”

In cercetarile efectuate de arhitecti si restauratori de cladiri, varul s-a dovedit a fi unul dintre elementele de baza. Unul dintre motivele pentru care liantii pe baza de var sunt promovati de Asociatiile de Protectie a Cladirilor cu Statut de Patrimoniu in procesele de restaurare este acela ca asigura permeabilitate. Se reduce astfel riscul acumularii de umezeala si deteriorarea ulterioara a cladirilor.

  1. Ofera un climat sanatos la interior

Materialele poroase si cu textura deschisa, precum tencuielile pe baza de var, contribuie la reglarea umiditatii in interiorul cladirilor, absorbind umezeala. Climatul interior devine mai confortabil, prin reducerea suprafetei de condens si implicit, a raspandirii mucegaiului. 

  1. Are beneficii ecologice
  • varul nestins absoarbe dioxidul de carbon in procesul de recarbonatare
  • proprietatile de liant ale varului permit reutilizarea lui in combinatie cu alte materiale
  • cantitati mici de var pot proteja materialele cu energie redusa, precum constructiile pe baza de pamant si baloti de paie
  1. Prezinta durabilitate

Fololsit in mod corespunzator, varul se dovedeste a fi extrem de durabil. Turnul lui Cezar (Castelul Warwick) a trecut cu brio testul timpului vreme de 600 de ani. Un alt exemplu este Panteonul din Roma, cu un dom de peste 43 de metri, construit pe baza de var-ciment. Acesta a rezistat aproape 2000 de ani.

  1. Previne uscarea si crapaturile prin evaporare

Tencuielile dense si impermeabile pot capta umezeala in interiorul materialului de constructie, iar umezeala captata constituie adesea un factor declansator pentru degradare. Tencuielile dense, utilizate in combinatie cu alte materiale mai moi, sau pe un fond mai subtire, pot cauza probleme serioase prin presiunea exercitata. Tencuielile pe baza de var cu continut ridicat de calciu permit evaporarea si reduc riscul degradarii. In termeni simpli, cu cat permeabillitatea si continutul de var pur este mai ridicat, cu atat cladirea se afla in conditie mai buna. 

ENDURIA 500® este un liant pe baza de var-ciment, conceput pentru a fi folosit in mortare, tencuieli si finisaje, unde lucrabilitatea si aplicarea sunt importante pentru a atinge o rata rapida de lucru, creand, totodata, un climat mai sanatos pentru utilizatorul final.

Utilizari ale produsului: 

– Mortare

  • Zidarie care respira
  • Eflorescenta redusa
  • Flexibilitate crescuta
  • Mai putine crapaturi 

– Tencuieli

  • Mai putine straturi, mai eficient
  • Rezistenta buna la compresiune
  • Lasa aerul sa circule
  • Climat sanatos la interior 

– Hempcrete

  • Material de constructie durabil pe baza de var si canepa
  • Eficient energetic
  • Regleaza umiditatea
  • Absoarbe CO2

Contactati-ne pentru mai multe informatii:
Carmeuse Romania
Str. Carierei Nr. 127A, 500052 Brasov, Romania
Tel: +40 268 516 841 | Email: constructii@carmeuse.ro
Web: www.carmeuse-constructii.ro

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 146 – aprilie 2018, pag. 16

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2018/04/01/carmeuse-vreau-o-casa-sanatoasa-cu-ce-sa-incep-cu-alegerea-materialelor-de-constructie/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.