«

»

FPSC: Certificarea firmelor din constructii – rezolvare prin amanare!

Share

Vorbind, din nou, despre certificare, pare ca am ajuns in domeniul legilor lui Murphy: „Daca exista o cale de a amana o hotarare importanta, o birocratie bine organizata o va gasi”.

Asa se face ca, dupa 20 de ani de cand se doreste, se discuta, se solicita certificarea calificarii tehnico-profesionale a operatorilor economici din domeniul constructiilor, a aparut o OUG, care sa proroge termenul de la care piata constructiilor sa functioneze intr-un cadru certificat. 

Legea 163/2016 stabilea ca termen pentru intrarea in vigoare a trei componente ale sistemului de calitate in constructii, asa cum au fost ele prevazute in LEGEA 10/ 1995, data de 25 februarie 2018. Este vorba de:

  1. m) certificarea calificarii tehnico-profesionale a operatorilor economici care presteaza servicii de proiectare şi/sau consultanta in constructii;
  2. n) certificarea calificarii tehnico-profesionale a operatorilor economici care executa lucrari de constructii;
  3. o) perfectionarea profesionala continua a specialiştilor care desfaşoara activitati in domeniul constructiilor.

Prin Ordonanta de urgenta nr. 6 din 22 februarie 2018 Guvernul proroga termenul de aplicare a noului sistem de calitate in constructii cu inca 18 luni, justificand decizia prin faptul ca cele 87.000 de societati comerciale (conform datelor de la Registrul Comertului) care ar solicita certificarea ar bloca, practic, investitiile publice si private in constructii.

Niciun cuvant, insa, despre faptul ca, in realitate, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) nu a reusit sa elaboreze actul normativ in cauza, problema nefiind numarul mare de firme care ar lua cu asalt autoritatea / autoritatile competente cu certificarea, ci ca, la acest moment, nu se cunoaste care este aceasta autoritate, care este Regulamentul, modul de derulare al procesului de certificare, auditul, conditiile de prelungire si retragere a certificarii etc.

In mod similar, nici Ministerul Transporturilor nu a reusit sa respecte termenul de 90 de zile impus prin Legea 211/2011 privind achizitiile publice (Art. 235 prevedea termenul de 26 august 2016), astfel incat sa avem astazi o Hotarare de Guvern care sa reglementeze certificarea operatorilor economici care activeaza in proiectele de infrastructura de transport.

Mai mult, astazi, cand ar fi trebuit ca operatorii din domeniu sa aiba deja un sistem de certificare functional, observam ca, la nivel ministerial, exista mai multe viziuni si puncte de vedere, iar faza de consultare publica lasa la o parte – a cata oara? – propunerile organizatiilor de profil, care cunosc piata si realitatile santierelor altfel decat de la fereastra ministerului.

Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC) este implicata de ani de zile in procesul de consultare, in grupuri de lucru legate de Regulamentul de certificare si, din pacate, priveste cu scepticism la „promisiunile” noului OUG, cum ca sistemul de certificare ar putea fi gata in urmatoarele 12 luni.

Sa credem ca, daca 20 de ani nu au fost suficienti, un an va fi??

Sa credem ca, fara a analiza modul de certificare din alte tari UE, fara a invata din experienta altor state, fara a tine cont de propunerile organizatiilor de profil, certificarea „originala” din Romania va fi una functionala, care nu va crea haos si blocarea investitiilor in 2019?

Sa credem ca ”autoritatea” (care ar fi ea), ar putea sa evalueze in mod real, nu doar la nivel de „hartie” capacitatea tehnica si profesionala a aproape 90.000 de societati?

Sa credem ca firmele care au proiectat un strand fara alimentarea cu apa, au executat autostrazi care se surpa, gradinite in care tavanul cade sau care au santiere abandonate de ani de zile nu vor mai participa la licitatii si nu vor mai activa pe piata din Romania?

Indraznim sa credem… mai ales sa speram ca ministerul „nostru”, al constructorilor, va intelege, intr-un tarziu, ca organizatiile de profil sunt pe aceeasi parte a baricadei, fiindca ambele (ne place sa credem) isi doresc aceleasi lucruri: calitate in constructii, profesionalism si concurenta loiala.

Autor:
Irina Forgo – Director Programe FPSC 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 146 – aprilie 2018, pag. 14

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2018/04/01/fpsc-certificarea-firmelor-din-constructii-rezolvare-prin-amanare/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.