«

»

GEOSTRU: BIM – cum se aplica in Geotehnica

Share

In ultimii ani se vorbeste, din ce in ce mai des, despre BIM – Building Information Modeling, asociat in general cu modelarea tridimensionala aplicata in arhitectura, fara a parea sa existe conexiuni cu alte discipline, precum Geologia si Geotehnica.

Building Information Modeling (BIM) indica o metoda de optimizare a planificarii, construirii si gestionarii cladirilor prin intermediul software-ului. Prin aceasta, toate datele relevante ale unei cladiri pot fi colectate, combinate si conectate digital. Constructia virtuala poate fi privita si ca un model geometric tridimensional.

Conceptul BIM, fiind o metoda, poate fi aplicat diverselor discipline: in Geotehnica si Geologie aplicarea este posibila si ofera diverse avantaje ca, de exemplu, o economie concreta de timp si costuri, indiferent de programul folosit.

Proiectarea in modalitatea „BIM oriented” inseamna posibilitatea de comunicare cu colegi si parteneri care folosesc alte programe, fara nicio pierdere de calitate a propriului proiect si cu conservarea totala a datelor prezente in acesta.

Programele GeoStru, cum este deja cunoscut utilizatorilor nostri, permit o interoperabilitate a datelor prin intermediul formatului edp. Cu ajutorul acestui format se pot transfera date dintr-un proiect in altul, fara a pierde informatii.

Formatul edp este un format GeoStru deschis, structurat cu codificare ASCII, dar nu este potrivit pentru partajarea globala.

In acest moment, exista doua formate de partajare, special dezvoltate pentru transferul de date geotehnice: unul este DIGGS – American Society of Civil Engineers iar celalat AGS – Association of Geotechnical and Geoenvironmental Specialists.

Aceste formate stabilesc codul, elementele si campurile de utilizat pentru partajarea datelor geotehnice.

Datele sunt interschimbabile intre cele doua formate, existand doar mici diferente schematice in forma de utilizare.

Programele noastre sunt compatibile cu formatul AGS4. Fisierele AGS sunt structurate in grupuri de date si sunt de tip ASCII.

Pentru detalii suplimentare puteti accesa: http://www.ags.org.ok/data-format/

 

Regasiti mai jos o lista a grupurilor de date suportate actualmente de programele GeoStru:

De la link-ul precedent se poate descarca un fisier in format AGS, prelucrat cu programele noastre. Fisierul a fost validat de procedura prevazuta de Association of Geotechnical and Geoenvironmental Specialists.

Fisierele AGS si IFC.ix (Industry Foundation Classes) pentru transferul datelor stau la baza procesului BIM.

Subliniem ca folosirea tehnicii BIM este prevazuta deja de codurile internationale. Birourile de proiectare, societatile de inginerie si antreprenorii incep sa se orienteze, din ce in ce mai mult, catre solutii BIM.

Modelul BIM va fi implementat in toate programele GeoStru 2018. La data acestui articol, tehnologia BIM este implementata in programele pentru incercarile in situ. 

Contact:
EngSoft SRL
Cluj-Napoca – ROMANIA
RO30277934
Tel.: (+40) 737 28 38 54,
E-mail: office@geostru.eu
Web: www.geostru.eu/ro/

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 146 – aprilie 2018, pag. 38

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2018/04/01/geostru-bim-cum-se-aplica-in-geotehnica/

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa de email nu va fi publicata.