Un acoperis verde proiectat si construit in mod corect de catre specialisti in terase verzi va avea o durata de viata de 3-5 ori mai lunga decat acoperisurile obisnuite. Totusi, in unele cazuri, atunci cand se fac concesii la design, la costul de executie sau la alegerea materialelor, apar probleme de functionalitate, iar acoperisul verde nu mai poate sustine un ecosistem sanatos, putand cauza daune importante, inlaturabile cu costuri semnificative.
Va prezentam cateva dintre erorile frecvent intalnite la proiectarea si executia acoperisurilor verzi.
• Greutatea structurala ignorata
La alegerea tipului de acoperis verde trebuie luata in considerare structura de rezistenta a constructiei, capacitatea portanta a acesteia.
La calculul incarcarii statice se tine cont de greutatea straturilor acoperisului verde (substrat, plante, copaci etc.) luand in calcul masa acestuia in stare suprasaturata cu apa si tinand cont de toate celelalte incarcari care ar putea sa apara (zapada, vant etc.).
• Alegerea gresita a substratului
O importanta majora reprezinta alegerea substratului pentru vegetatie. Deseori, intr-un mod total eronat, se foloseste sol cu fertilitate ridicata, in loc de substrat special usor, bine drenat.
Este esential sa nu se foloseasca pamant din decopertari sau pamant „gras, de gradina”. Aceasta poate impiedica drenajul apei din precipitatii, pastrand apa pe acoperis, inundandu-l practic si producand, astfel, o incarcare suplimentara, neluata in calcul la proiectarea acoperisului ecologic.
Folosirea de substrat de slaba calitate, cu putere de drenare mica si grad de aglomerare, in timp, mare – pamant ordinar – sau chiar pamant negru bun, compost „gras”, este total contraindicat, interzis de normele FLL germane, preluate si in legislatia romaneasca (Ordinul ministrului dezvoltarii regionale si turismului privind aprobarea reglementarii tehnice „Ghid privind proiectarea si executia acoperisurilor verzi la cladiri noi si existente, indicativ GP: 120-2012 publicat in MO partea I nr 803 bis/19 XII.2013”).
Tipurile de substrat special concepute pentru acoperisurile verzi au greutate specifica mica, retentie de apa mare, continut scazut in substante organice, cu granulatie medie, fara continut mare de particule fine levigabile, avand capacitatea de a inmagaziona surplusul de ape pluviale.
• Panta acoperisului – minimalizata ca importanta
Un alt factor foarte important in proiectarea si constructia acoperisului este panta, unghiul, inclinatia acoperisului. Prin proiectare adecvata, la un acoperis pe o structura usoara se pot realiza acoperisuri verzi pana la 45 grade, sau chiar mai mult, tinand cont de tipul, specificul si cantitatea materialelor folosite, pentru a obtine un grad de incarcare scazut. Cu cat panta e mai mare, cu atat pericolul de eroziune a substratului creste. De asemenea, trebuie protejata structura acoperisului impotriva alunecarii in bloc a intregii suprastructuri verzi. Daca toate aceste masuri nu sunt luate in calcul la proiectarea si construirea acoperisului verde, acesta va suferi din cauza eroziunii. La acoperisuri verzi intensive, unde creste grosimea substratului, inclinatia acoperisului poate avea o importanta si mai mare, fiind necesare masuri suplimentare pentru evitarea prabusirii acestuia.
• Neasigurarea drenajului corect
Drenajul corespunzator al straturilor componente ale unei terase verzi este foarte important. Iarasi, calitatea substratului, stratul filtrant potrivit, stratul de drenaj si retentie de apa sunt elemente cheie, deoarece trebuie sa asigure eliminarea apei in exces. Daca nu se tine cont de nevoia folosirii unui substrat usor, permeabil, de necesitatea includerii in structura a unui strat de drenaj adecvat sau nealegand corect tipul acestuia in functie de sistemul de acoperis dorit, apar probleme de colmatare a sistemelor de scurgere si acumularea apei pe acoperis. Iar compactarea straturilor conduce la o inrautatire accentuata a drenajului acestora, la eliminarea oxigenului vital pentru radacini, ceea ce poate cauza distrugerea intregului strat vegetal, neviabil in mediu, cu umiditate reziduala mare.
• Sisteme de scurgere neprotejate
In timpul constructiei acoperisurilor verzi trebuie sa se tina cont ca toate sistemele de scurgere (jgheaburi, burlane, receptori pluviali, coloane de scurgere). Acestea trebuie sa fie protejate impotriva colmatarii. De aceea, pe asemenea sisteme se vor monta diferite cutii de control, guri de scurgere, care sa permita tinerea la distanta a particulelor fine de substrat, plante etc. Astfel, este posibila verificarea si curatarea usoara a sistemului de drenaj si scurgere. In jurul acestora se plaseaza un strat de pietris cu diferite dimensiuni, in functie de sistem (dar cu o latime de minimum 30 cm). Procedand astfel, sistemul de scurgere al acoperisului verde va fi protejat. Prin construire corecta si mentenanta corespunzatoare, se impiedica intrarea in sistemul de scurgere a substratului si plantelor si formarea „dopurilor”.
• Tipul de vegetatie ales in mod gresit
In cazul neglijarii acestei conditii foarte importante, vegetatia de pe acoperisul verde se poate vesteji, plantele nu se vor dezvolta corespunzator, aspectul acoperisului va fi dezolant iar dezideratul ca acoperisul verde sa devina un mediu ecologic nu va fi, practic, atins. Pentru dezvoltarea in conditii optime a unei vegetatii sanatoase, aceasta trebuie aleasa cu mare atentie, in functie de criterii cum ar fi:
- tipul sistemului de acoperis verde (extensiv, semiintensiv sau intensiv);
- speciile de plante instalate pe acoperis;
- grosimea substratului, unghiul de inclinatie;
- clima si microclima amplasamentului, variatiile de temperatura intre anotimpuri, conditiile extreme posibile (seceta, ger etc.);
- directia vantului, frecventa precipitatiilor;
- gradul de poluare al zonei (posibilitatea aparitiei unor ploi acide, cantitate mare de praf suspendat, metale grele etc.).
Contact:
ODU GREEN ROOF
Tg. Mures, Bd. 1848 nr. 2
Tel.: 0744 556 594
Fax: 0365 882 236
E-mail: office@odu.ro
Web: www.odu.ro
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 146 – aprilie 2018, pag. 66
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns