Beneficiind de experienta ampla, acumulata in mai multe decenii de membrii echipei noastre in cercetarea geotehnica, proiectarea si executia fundatiilor speciale, si preocupati continuu sa obtinem solutii cu eficienta maxima in executie, am dezvoltat un sistem inovator de eliminare a filatei din sistemul de sustinere a excavatiilor, obtinand, astfel, economii considerabile de otel si manopera la montaj, reducerea duratei de executie si elemente reutilizabile.
Dezvoltarile urbane actuale, in zonele dens construite, conduc la necesitatea asigurarii, pentru orice constructie noua, a unui spatiu mare pentru parcarea autovehiculelor. Astfel, pentru incadrarea in coeficientii urbanistici, se impune realizarea parcarilor cu, cel mai adesea, mai multe niveluri subterane.
Excavatiile adanci se executa in siguranta sub protectia peretilor de sustinere, realizati prin diferite tehnologii, precum: pereti mulati, piloti forati, malaxare in adancime, palplanse sau pereti din profile metalice si lemn, solidarizate uzual la cota superioara printr-o grinda de coronament.
In functie de natura terenului, nivelul apei subterane, vecinatati si geometria excavatiei adanci, peretii de sustinere pot fi autoportanti sau pot fi sprijiniti cu ancoraje sau cu spraituri metalice.
In Romania se foloseste uzual varianta de sprijinire cu spraituri metalice, care se solidarizeaza cu cel putin un capat de grinda de coronament sau de grinzi metalice orizontale, denumite filate, care in sistemul clasic de sprijinire au rolul de a prelua impingerea pamantului si a o transmite la spraituri.
Alegerea fiecarui element de constructie mentionat, respectiv peretele de sprijin, grinda de coronament, ancorajul, spraitul, filata, sau elementele de conectare intre ele, se face in urma unor calcule detaliate, prin metode numerice, aplicand legi constitutive avansate.
Parametrii geotehnici se obtin prin studiul geotehnic facut pe amplasament, in baza temei intocmite de proiectantul lucrarilor de sustinere a excavatiei. Proiectarea excavatiilor adanci revine in sarcina inginerilor constructori specializati in domeniul ingineriei geotehnice.
Prin lege se impune verificarea si expertizarea proiectelor de excavatii adanci de catre specialisti atestati tehnic in domeniul Af. Toate aceste masuri sunt necesare pentru asigurarea stabilitatii excavatiei si a constructiilor invecinate.
Sistemul inovativ SAIDEL prevede inlocuirea filatei printr-o configuratie speciala, atat pentru peretele de sustinere, cat si pentru spraitul metalic, astfel incat sa se asigure conectarea directa, sigura, rapida si economica intre peretele de sustinere si sprait.
Suprafata de contact a placii de distributie este profilata, avand diferite tipuri de amprentare. In figura 1 este schitat profilul zigzag aplicat la proiectele din prezent.
Elementul de sprijinire poate fi folosit pentru orice tip de perete de sustinere, deoarece fixarea acestuia se face cu usurinta prin intermediul mijloacelor mecanice.
Elementul de sprijinire are o configuratie simpla si sigura si poate fi reutilizat pentru un numar mare de lucrari diferite.
In decurs de numai sase luni am folosit deja cu succes solutia inovatoare SAIDEL la excavatia proiectului Office Building The Bridge 2, prin antreprenorul general Bog’Art, si la cea a unui hotel din nordul Capitalei, aflat in curs de executie. La ambele excavatii, corespunzatoare a trei, respectiv patru niveluri subterane, am obtinut pereti mulati cu grosimea de 60 cm si un consum economic de otel, reprezentat de un singur rand, respectiv doua randuri de spraituri, care au fost instalate de catre antreprenorul de specialitate PCS-Madcom. Pentru aceste proiecte s-au reutilizat elementele de sustinere care fac obiectul inventiei, obtinandu-se, astfel, economii substantiale si reducerea duratei de instalare.
Pentru executia lucrarilor in conditii de siguranta deplina am instalat, in premiera in Romania, un sistem complex de monitorizare continua, care inregistreaza eforturile preluate de spraituri in functie de temperatura precum si deformatiile peretilor de sustinere, pentru toate fazele de executie.
Solutia tehnica inovatoare de sustinere a excavatiilor este protejata privind dreptul de autor prin cererea de Brevet de Inventie nr. A/00438 din 30.06.2017, publicata in Buletinul Oficial de Proprietate Industriala – sectiunea Brevete de inventie, nr. 10/2017.
Ne bucuram sa ne contactati ca sa va oferim cele mai potrivite optiuni pentru optimizarea proiectelor dumneavoastra.
Contact:
SAIDEL ENGINEERING SRL
Bucuresti, Sector 1, Calea Grivitei 136
Tel.: +4021 222 02 01
E-mail: office@saidel.ro
Web: www.saidel.ro
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 146 – aprilie 2018, pag. 28
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns