«

»

Securitatea la incendiu. Comentarii de la cititori – aprilie 2018

Share

1.Din nou cate ceva despre incendiul de la MOFIN 

Faptele, pe scurt. Luni, 18 decembrie a.c., la ora 01:35, dispeceratul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „SOMES” al judetului Satu Mare a fost anuntat despre producerea unui incendiu la o sonda de gaz din localitatea Moftinu Mare. 

In prima faza, la fata locului s-au deplasat 32 de subofiteri si 5 ofiteri din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Somes” al judetului Satu Mare, cu opt autospeciale de stingere cu apa si spuma, o autospeciala de lucru la inaltime si doua echipaje medicale cu ambulante SMURD, pregatite sa acorde ingrijiri medicale in caz de necesitate. Ulterior, s-a luat decizia trimiterii in sprijin si a altor forte si mijloace din judetele invecinate, dupa cum urmeaza: din cadrul ISU Bihor – opt autospeciale cu 27 de pompieri, respectiv din cadrul ISU Maramures – doua autospeciale cu 10 pompieri.

Solutia? decizia pentru stingerea incendiului, respectiv pentru modul de interventie post-stingere, s-a luat in cursul zilei de marti, 19 decembrie a.c., de experti canadieni solicitati in sprijin de catre societatea detinatoare a sondei afectate.

Finalul? Sonda de gaze din localitatea satmareana Moftinu Mare a fost inchisa dupa 20 de zile de la izbucnirea incendiului,conform unui comunicat de presa al IGSU.  Se pare insa ca meritul principal in stingere l-a avut volumul mare de apa care venea din pamant (ridicarea nivelului panzei de apa freatica), dupa ce la suprafata nu a mai iesit deloc gaz?!?

Si acum comentariul cititorului! Ar trebui sa nu uitam ca, de-a lungul istoriei, pompierii romani au colaborat, atat in perioada comunista, cat si dupa Decembrie 1989, la stingerea de sonde de gaz si petrol din tari precum Kuweit sau Siria. La vremea aceea autospeciala romaneasca de stins incendii JET RAF 002 RIGO era folosita in special la stins incendii de sonda sau de rafinarii. Greoaie – avea aproximativ 30 de tone si un consum extrem de mare, turbo-jetul romanesc a uimit prin eficienta sa. Jetul putea trimite pana la 5.000 de litri de apa pe minut la o distanta de aproximativ 70 m.

Se pare insa ca in vremurile de azi, batranele turbo-jeturi au sfarsit casate iar pompierii romani destoinici (ce stiau sa le manuiasca) au iesit de mult la pensie. Totul a devenit istorie. In urma lor au aparut situatii de urgenta, manageri in loc de comandanti, tehnica de ultima generatie, morgi mobile si… experti canadieni care sa gestioneze o interventie de stingere a incendiului la o sonda de gaz.

Tot acelasi cititor ne informeaza ca, un proaspat absolvent al Facultatii de Pompieri i-a povestit ca in timpul studiilor nu li s-a predat tactica stingerii incendiilor la sonde. Oare la acolo nu se mai stie ca in aceasta tara mai exista inca sonde? Si care, culmea, mai si functioneaza, putand oricand sa produca incendii!!!

In loc de concluzii…

Incendiul la o sonda de gaz este poate cel mai dificil incendiu cu care se poate intalni un pompier in meseria sa. Stingerea unui astfel de incendiu presupune in primul rand existenta tehnicii de lupta necesare, curaj, experienta, o desfasurare mare de forte si capacitatea de coordonare si sincronizare a acestora. Orice miscare gresita poate determina, cu atat mai mult in anotimpul rece, formarea pungilor de gaz a caror explozie e iminenta.

Dupa „Colectiv” pompierii romani au inceput a fi dotati cu diverse echipamente si masini de stingere. Probabil dupa evenimentul de la Satu Mare autoritatile romane vor descoperi ca au luat in calcul dotarea pompierilor pentru aproape toate categoriile de situatii de urgenta, mai putin un incendiu la o sonda de gaz. Si uite asa, poate va demara cu ajutorul vreunui distins comisar european un alt proiect de milioane de dolari prin care sa achizitionam o super masina care sa faca mai eficient treaba vechilor turbo-jeturi romanesti casate. La pachet cu o morga mobila, desigur…

2. Umbla in ultima vreme o informatie potrivit careia “Toate unitatile de invatamant, hotelurile, spitalele, bisericile, salile de sport, institutiile publice, salile de cultura si toate cladirile inalte – exceptandu-le pe cele de locuinte -, salile de asteptare sau orice spatiu constructie aglomerata, parcarile subterane si depozitele vor trebui dotate cu sisteme de detectare, semnalizare si avertizare”. 

M-am uitat pe site-ul Ministerul Mediului, precum si pe cel al Ministerul Mediului de Afaceri (unde se zice ca a aparut aceasta informatie) si nu exista asa ceva. Si daca ar fi, ce treaba are Mediul cu stingatoarele, hidrantii si detectoarele? Ca doar e treaba MAI, prin IGSU. Pe site-ul IGSU, singurul abilitat pentru asemenea informatii, nu exista inici  o confirmare.

(prelucrare de col (r) Florin Eugen DINCA)

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2018/04/01/securitatea-la-incendiu-comentarii-de-la-cititori-aprilie-2018/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.