O problema extrem de frecventa pe piata constructiilor o reprezinta refuzul Beneficiarului de a efectua receptia la terminarea lucrarilor. Motivele unui astfel de refuz, la nivel formal, sunt cat se poate de diverse, dar, in realitate, totul se reduce la o singura explicatie – costurile lucrarii.
In ultimii 5 ani, pe rolul instantelor din Romania, au existat peste 28.000 de litigii in care una dintre problemele analizate de judecatori era receptia la terminarea lucrarii.
In acest context este logic sa ne intrebam, de ce este atat de important acel Proces verbal de receptie la terminarea lucrarilor si de ce problema receptiei genereaza atatea blocaje si conflicte in contractele de constructii din Romania?
Importanta receptiei la terminarea lucrarilor
Momentul receptiei este si momentul la care ar trebui ca partile sa aiba un acord asupra valorii finale a lucrarilor executate. Astfel, conform Regulamentului de receptie a lucrarilor de constructii, una dintre rubricile obligatorii de completat se refera la valoarea finala a lucrarilor, cu si fara TVA. Neintelegerile dintre parti, cu privire la valoarea totala, finala, a contractului sunt cele mai frecvente motive pentru care este refuzata efectuarea receptiei. Aceasta valoare finala trebuie corelata si cu Factura finala emisa de Antreprenor, prin care sunt cerute la plata toate sumele la care Antreprenorul s-ar mai considera indreptatit, inclusiv cele aferente lucrarilor suplimentare instructate de Beneficiar sau de reprezentantul acestuia (Manager de proiect, Inginer, Diriginte de Santier etc.)
Importanta receptiei este data si de obligatia Beneficiarului de a elibera garantia de buna executie. Eliberarea garantiei este un efect imediat al constatarii faptului ca lucrarile au fost executate. In marea majoritate a contractelor, eliberarea garantiei se face in doua etape: un anumit procent, stabilit de parti, va fi returnat la momentul receptiei, deci la terminarea lucrarilor, iar restul la momentul receptiei finale. Insa, in oricare dintre situatii, blocarea receptiei la terminarea lucrarilor inseamna si blocarea receptiei finale si implicit, a intregii sume puse la dispozitia Beneficiarului cu titlu de garantie.
Bineinteles ca un refuz de efectuare a receptiei genereaza si alte efecte, cu impact asupra costurilor ambelor parti, cum ar fi: costurile de mentenanta pe care Constructorul va continua sa le plateasca, costuri cu asigurarea bunurilor sau costul pe care il presupune imposibilitatea Beneficiarului de a folosi constructia.
Cum au procedat, de obicei, Constructorii intr-o astfel de situatie?
In marea majoritate a cazurilor Constructorii au reactionat fata de refuzul Beneficiarului de a accepta receptia, prin declansarea de litigii, solicitand instantei de judecata sau Tribunalului arbitral sa oblige Beneficiarul sa efectueze receptia lucrarilor.
O astfel de solutie s-a dovedit a fi, de cele mai multe ori, ineficienta, deoarece suntem in prezenta unei obligatii intuitu personae si indiferent de decizia instantei / Tribunalului arbitral, Beneficiarul poate, in continuare, sa refuze receptia.
Astfel, Constructorii au obtinut decizii favorabile dar lipsite de orice utilitate deoarece, in majoritatea cazurilor, Beneficiarii au continuat sa blocheze efectuarea receptiei. Chiar si in situatii in care intarzierea receptiei ducea la plata de daune de catre Beneficiar, factorii de decizie au preferat sa ramana in pasivitate decat sa isi asume, prin semnarea Procesul verbal de receptie, un cost final superior celui previzionat la incheierea contractului.
Solutia moderna si eficienta
Noul Cod civil aduce o reglementare care faciliteaza situatia Constructorului si care ii ofera acestuia posibilitatea de a debloca situatia generata de refuzul Beneficiarului de a receptiona lucrarea.
Concret, Codul civil permite efectuarea unei receptii tacite, in sensul ca, atunci cand „fara motive temeinice” Beneficiarul refuza receptia, „lucrarea se socoteste receptionata fara rezerve”.
Totusi, nu va fi suficienta simpla instiintare a Beneficiarului cu privire la finalizarea lucrarii, ci trebuie, obligatoriu, sa fie parcursa procedura reglementata de art. 14 din Regulamentul de receptie a lucrarilor.
Este, poate, o iluzie sa consideram ca, odata ce a primit notificarile Constructorului, Beneficiarul va elibera garantiile, va face plata finala sau va prelua paza si riscul bunului. Cel mai probabil nu se va intampla asta.
Prin urmare, se va ajunge la o actiune in instanta dar, de data aceasta, la o actiune eficienta. In functie de obiectivele urmarite de Constructor, acesta va investi instanta cu o cerere prin care sa se constate ca s-a produs receptia tacita si bineinteles, va solicita eliberarea garantiilor si plata oricaror sume la care se considera indreptatit.
Ce obtine Constructorul prin acest demers? Independenta si eficienta. Constructorul nu mai este dependent de bunavointa Beneficiarului care, doar daca vrea respecta decizia instantei / Tribunalului arbitral, decizie care il obliga sa efectueze receptia (obligatie pe care deja o avea in contract).
Solutia moderna pe care o propunem si pe care Noul Cod Civil o face posibila, presupune recunoasterea de catre instanta a unei receptii tacite, care deja s-a produs. Pe aceasta cale, Constructorul are sansa de a-si recupera in mod eficient toate drepturile contractuale blocate prin refuzul de efectuare a receptiei la terminarea lucrarilor.
Autor:
Eugen Sarbu – Oglinda&Asociatii
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 147 – mai 2018, pag. 32
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns