«

»

De-ale legilor: una pentru detestabili!

Share

Nu stiu daca in lume exista o asemenea lege pentru ca, existenta ei, ar fi legata de multe aspecte care privesc oamenii vizavi de menirea lor pentru tara si ei insisi.

In fond, detestabilii sunt oameni demni de dispret, de lipsa de consideratie, respect si caracter pana la ura personala sau colectiva impotriva lor. Ei, si mai ales comportamentul lor, definesc fenomenul daunator oricarei forme concrete de a face ceva constructiv pentru societate si membrii sai.

Si, din acest punct de vedere, Romania ante- si postdecembrista este mereu plina de originalitati. Se tot macina la nesfarsit vorbe si iar vorbe despre asa-zisa Revolutie din `89 fara a se pune “degetul pe rana”, adica, a fost si continua si in zilele noastre, o lupta surda, pe viata si pe moarte, intre doua sau trei “securitati” care, fiecare, nu vrea cu niciun pret sa cedeze. Este vorba despre “ciolanul de ros” care ii intereseaza pe fiecare in parte…, nu pe varza sau fasole…, ci pentru a conduce si zburda in tot ceea ce… “le doreste pipota” – cum se spune.

Pe ei nu-i intereseaza legea sau exigentele ei, ci libertatea de a dispune de tot si de toate. Si asta, si pentru ca “alesii” se fac ca elaboreaza legi. Numai in ultimele sale sesiuni s-au adoptat Legea Pescuitului, Legea Alaptatului in Public, iar, in prezent, se ocupa de Legea Fumatului Electronic, Legea Schiului etc. Legi capitale, nu?!

In schimb, cele care sa duca la redresarea economiei romanesti nu sunt avute in vedere. Si, pentru ca publicatia de fata se adreseaza celor din constructii, este suficient sa amintim, de exemplu, de Legea Achizitiilor Publice care a ruginit pur si simplu intr-un sertar si nu-si mai aminteste nimeni de ea. Consecintele sunt clare si de netagaduit. In primul rand pentru efectele negative privind solutii viabile pentru infrastructura rutiera, feroviara, fluviala, maritima si aeriana unde lucrurile sunt aceleasi cum le stiti de aproape 30 de ani. Adica in stadiul de improvizatie si ce-o vrea “Cel de Sus” si nu cei platiti cu bani grei din Bugetul – si asa secatuit – al tarii.

In revista din luna aprilie 2018 a aparut un articol cu argumente clare, convingatoare si concrete, privind infrastructura rutiera, cu precadere cea a vesnicelor autostrazi aflate bine-merci numai in stadiul trasarilor pe harta tarii si nu se transpun in realitate, adica sa se circule pe ele.

Ati auzit dumneavoastra de vreo reactie oficiala la ceea ce s-a publicat? Mai ales ca, in fond, autostrazile si celelalte infrastructuri de transport au cu prioritate rol economic si apoi pentru turism sau nevoi personale.

De ani de zile ne plangem, injuram si ne exprimam revolta pentru ca, ca la sfarsit de saptamana, in “zilele legale” de sarbatoare si a celor nelucratoare – luate de cine vrea si cand vrea – se circula bara la bara, se consuma carburanti, se polueaza mediul, se produc accidente etc.

Este posibil ca in 30 de ani sa nu se faca mai nimic pentru a iesi din acest cerc vicios? In schimb, ministerul de resort, si nu numai, toaca bani pentru salariile personalului fara nicio ameliorare a situatiei la care ne referim. Facem atata tapaj ca romanii o duc rau, ca nu au ce manca etc.

Paradoxal, mijloacele de transport ii duc pe numerosii “obiditi” la munte sau la mare in poieni si locuri unde parcarile sunt o problema. Asa cum a fost, de exemplu, si de “Pastele muncitoresc” (1-2 mai). Atunci, pe gratare au sfarait din nou carnuri si alte delicatese, s-a baut din belsug si s-au incins hore si sarbe. In general locurile de cazare sunt de acum, mai tot timpul, o problema, fie ca este vorba de hoteluri, pensiuni sau alte spatii private. Mai mult, oamenii se admira cand sunt filmati si aratati la TV, in splendoarea lor, infulecand bunatatile din portbagajele burdusite ale autoturismelor.

O alta lege stringenta pentru bunul mers al investitiilor de orice gen care face obiectul altui articol din aceeasi revista din aprilie, articol trimis de Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii, si care se refera la “certificarea firmelor din constructii”, nu si-a gasit nici pana in prezent o rezolvare. Aceeasi soarta o are si Legea Calitatii in Constructii.

Spuneam la inceputul acestor randuri despre o lege… pentru detestabili. Adica, cei care sfideaza cu buna stiinta prioritatile legislative. Ce ne ramane de facut este foarte clar: sa-i blamam prin lege pe toti cei detestabili care “consuma” bani multi, desigur, fara sa le pese de realitatile care ii inconjoara. Adoptarea unei asemenea legi “pentru detestabil” ar fi, poate, cea mai mare realizare pentru a progresa.

Autor:
Ciprian Enache

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2018/05/01/de-ale-legilor-una-pentru-detestabili/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>