«

»

PLAN31 RO: Noul stadion „Pandurii Arena” din Targu Jiu

Share

Noul stadion Pandurii din Targu Jiu este o investitie moderna care inlocuieste stadionul precedent, oferind conditii sporite de confort pentru spectatori, sportivi, oficiali si jurnalisti.

Stadionul este amplasat in zona de agrement de pe malul Jiului, o zona pe care stadionul o completeaza armonios, inobiland-o printr-o prezenta clara, energica.

Arena multifunctionala pentru fotbal si sporturi atletice va adopta o formula de integrare in spatiul public ce renunta la incinta imprejmuita. Noua arhitectura genereaza spatii publice noi, ample, pentru promenada si o buna relationare cu orasul.

 

Clubul Pandurii a fost fondat in 1962. Dupa promovarea in Liga 1 s-a hotarat renovarea stadionului. Costul total al investitiei, realizata de Compania Nationala de Investitii CNI SA, depaseste suma de 22 milioane de euro. Beneficiarul stadionului, preconizat a fi dat in folosinta in 2018, este municipiul Tg. Jiu.

Capacitatea stadionului este de 12.386 de locuri pentru spectatori si aproximativ 150 locuri de parcare. Din fostul stadion s-a pastrat doar structura hotelului, care a fost inglobata in noua arhitectura. Hotelul dispune de 40 camere, ce vor fi remodelate si modernizate dupa noile cerinte.

Gazonul stadionului a fost pastrat si conservat in timpul lucrarilor, astfel incat pe el sa se poata juca, fara probleme, inca din prima zi. Pista de atletism, in schimb, a fost distrusa si se va reconstrui in totalitate.

 

Configurare structurala

Structura e formata din patru corpuri de cladire: doua tribune, doua peluze, corp administrativ si hotel. Acestea sunt delimitate prin rosturi seismice. Tribuna 1 face legatura cu vechea structura a hotelui, care s-a pastrat si s-a integrat in noua arhitectura. Din punct de vedere structural, constructia poate fi impartita in 4 zone distincte (fig. 2).

In plan, stadionul are dimensiunea de aproximativ 200.00 m x 170.00 m, regimul de inaltime fiind S partial+P+3E. Cota maxima este de aproximativ 25.00 m.

Fundatiile cladirii s-au proiectat in varianta de fundatii izolate elastic, cu stalpi monoliti, legate intre ele cu grinzi de fundare pentru echilibrarea eforturilor (fig. 3).

Pentru Tribuna 1, pe zona de subsol, s-a ales varianta de radier din beton armat. La stalpii subsolului si la radier s-a folosit beton impermeabil. Natura terenului a permis ca fundatiile directe sa se poata executa intr-o sapatura deschisa, practic „in uscat”.

Pentru crearea unei incinte uscate in vederea turnarii betonului de egalizare sub radier, a radierului din beton armat impermeabilizat si a peretilor (diafragmelor) din beton armat impermeabilizat a fost necesara folosirea epuismentelor. Acolo unde a fost nevoie, sapaturile s-au executat cu sprijiniri.

Pentru contracararea efectelor strapungerii in radier, s-au folosit piese de catalog (fig. 4).

Suprastructura este alcatuita din cadre de beton armat, cu:

  • Stalpi monoliti cu sectiunea 60 cm x 60 cm, 60 cm x 80 cm, respectiv 80 cm x 100 cm. Stalpii cu sectiunea 60 cm x 80 cm, respectiv 60 cm x 100 cm, se vor prelungi peste ultimul nivel, fiind suport pentru fermele metalice ale copertinei;
  • Planseu peste subsol din b.a. monolit, cu grinzi avand sectiune dreptunghiulara, dispuse pe ambele directii si placa din beton armat cu grosime de 20 cm, respectiv 25 cm;
  • Planseu peste parter din b.a. monolit cu grinzi cu sectiune dreptunghiulara, dispuse pe ambele directii si placa din beton armat cu grosime de 17 cm;
  • Planseu peste etajul 1 din b.a. monolit cu grinzi cu sectiune dreptunghiulara, dispuse pe ambele directii si placa din beton armat cu grosime de 20 cm;
  • Planseu peste etajul 2 din b.a. monolit cu grinzi cu sectiune dreptunghiulara, dispuse pe ambele directii si placa din beton armat cu grosime de 17 cm;
  • Planseu peste etajul 3 din b.a. monolit cu grinzi cu sectiune dreptunghiulara, dispuse pe ambele directii si placa din beton armat cu grosime de 16 cm.

In prima deschidere spre teren se va executa structura gradenei, care s-a proiectat in varianta prefabricata, cu grinzi prefabricate cu sectiunea de 60 cm x 110 cm si elemente de gradena cu sectiunea „L” (fig. 6).

O atentie deosebita a fost acordata realizarii rosturilor. Structura stadionului este una de dimensiuni mari, care fara tronsonare ar produce in structura eforturi suplimentare din dilatari termice. De asemenea, in cazul inducerii fortelor seismice, elementele structurii nu s-ar comporta cum ne-am dori.

Din calcul s-a stabilit necesitatea unui rost de 12,5 cm, suficient pentru dimensiunile stadionului. In detaliul din figura 8 se prezinta modul de realizare a rostului. Exista mai multe tipuri de detalii de rost pentru intreaga structura, dar am ales, spre prezentare, unul cat mai reprezentativ.

Scarile si peretii de pe zona gradenelor s-au executat in varianta de b.a. prefabricat, iar scarile interioare din beton armat monolit.

Pe zona de fundatii comune cu fundatiile hotelului existent, cuzinetii existenti se vor sparge pe o grosime de aproximativ 30 cm, dar numai pana la fila stalpului care nu se demoleaza si fara sa se taie armaturile din cuzineti. Intre fundatiile existente se va turna un bloc de beton simplu, peste care se va realiza o grinda de fundare armata, care va ingloba si cuzinetii existenti (numai pe zonele unde s-a spart).

In dreptul stalpilor noi de la Tribuna 2 se vor realiza grinzi de fundare si se vor turna, impreuna cu grinda de fundare longitudinala, peste blocurile din beton existente si blocul de beton longitudinal din beton care se va realiza intre fundatiile existente.

 

Copertina si inchideri decorative

Structura copertinei s-a proiectat in varianta de structura metalica din grinzi cu zabrele dispuse pe axele transversale, legate intre ele pe directia longitudinala cu contravantuiri metalice. Structura metalica este conceputa din grinzi principale, grinzi secundare si pane.

Stabilitatea spatiala a structurii este asigurata printr-un sistem de contravantuiri. Structura copertinei este divizata in patru tronsoane. Intre tronsoane sunt prevazute rosturi de dilatare si seismice.

Deschiderea cea mai mare a copertinei, din dreptul Tribunei 1, este de 32,50 m, in dreptul Tribunei 2 este de 24,80 m, iar in dreptul Peluzelor 1 si 2 este intre 18,00 m si 20,00 m. Distanta maxima dintre grinzile principale ale structurii copertinei este de 9,30 m.

Grinzile principale sunt concepute din grinzi cu zabrele, alcatuite din profile laminate la cald si tevi dreptunghiulare formate la rece. Talpile inferioara si superioara ale grinzilor cu zabrele sunt concepute din profile H, iar montantii si diagonalele dintre talpi, din tevi dreptunghiulare si profile H. Din considerente gabaritice, grinda principala este tronsonata in trei. Imbinarea tronsoanelor de grinda principala se va face cu suruburi de inalta rezistenta. In dreptul fiecarui montant al grinzii principale sunt dispuse grinzi secundare, pe care reazema pane.

Grinzile secundare sunt alcatuite din tevi dreptunghiulare. Talpa inferioara a grinzii este articulata de talpa inferioara, iar talpa superioara de talpa superioara a grinzii principale. Intre cele doua talpi ale grinzii secundare sunt dispuse montanti si diagonale din tevi dreptunghiulare.

Sistemul de invelitoare al copertinei se va fixa pe pane si grinzi principale. Intre doua grinzi principale sunt dispuse trei pane. Deschiderea maxima intre pane este 2.325 mm. Panele sunt executate din tevi dreptunghiulare si sunt dublu articulate pe grinzile secundare.

Stabilitatea structurii copertinei este asigurata de sistemul de contravantuiri dispuse in planul superior si inferior al grinzii principale. Contravantuirile sunt alcatuite din tevi dreptunghiulare.

Imbinarile dintre elementele structurii metalice ale copertinei se vor realiza cu suruburi de inalta rezistenta.

Fermele structurii copertinei se vor fixa de structura din beton armat prin intermediul unor aparate de reazem metalice.

Protectia anticoroziva a structurii metalice va fi asigurata prin vopsire, conform EN ISO 12944-2.

Inchiderea decorativa a stadionului se va face pe o structura suport, confectionata din profile laminate formate din stalpi metalici si grinzi metalice zabrelite. 

Autori:
ing. Sergiu Tere, prof. dr. ing. Kiss Zoltan

Contact:
PLAN31 RO
Str. Decebal 124, Cluj-Napoca
Tel.: +4 0364401430
E-mail: office@plan31.ro
Web: www.plan31.ro

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 147 – mai 2018, pag. 10

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2018/05/01/plan31-ro-noul-stadion-pandurii-arena-din-targu-jiu/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.