«

»

Arhitectura fara limite… (XXII)

Share

Continuam sa va prezentam constructii cu o mare inaltime si forme deosebite, de asta data realizate in Orientul Mijlociu, acolo unde e o mare densitate de asemenea cladiri executate in ultimii zeci de ani. 

 

Diamond Tower – Jeddah, Arabia Saudita

 

Este un zgarie-nori de 432 m, al doilea ca inaltime din Arabia Saudita. Constructia sa a inceput in 2011 si se estimeaza ca va fi finalizat in 2018 – 2019. La terminarea sa, va fi cea mai inalta cladire cu destinatie rezidentiala din lume, depasind Park Avenue din New York – finalizata in 2014. Va fi depasita, la randul ei, de World One din Mumbai, India – aflata si ea in constructie si care, odata terminata, va avea 442 m.

De mentionat ca se considera cladiri cu destinatie rezidentiala cele care au cel putin 85% din spatii cu destinatie de locuinta.

Diamond Tower va avea 93 de nivele, cuprinzand circa 300 de apartamente cu 1, 2, 3, 4 camere de dormit precum si penthouse-uri.

Interesant este ca Dubaiul gazduieste, in momentul de fata, 7 din cele 10 cele mai inalte cladiri rezidentiale din lume, majoritatea  concentrate in zona Dubai – Marina.

Proiectul de arhitectura al Diamond Tower, a carui construire va costa circa un miliard de dolari, a fost conceput de Burnoj Engineering Consultant – o firma din Arabia Saudita, iar structura a fost proiectata de MEP Engineers.

 

JW Marriott Marquis – Dubai, EAU

Este un complex hotelier – unul dintre cele mai inalte din lume, format din doua turnuri identice, avand fiecare 355,35 m.

Construirea celor doua turnuri a inceput in 2007 si s-a finalizat in noiembrie 2012.

Denumit initial Emirates Park Towers Hotel, ansamblul hotelier are 1.608 camere si 4 apartamente rezidentiale, o sala pentru banchete cu o capacitate de 1.000 de persoane, 18 spatii comerciale, 19 baruri si restaurante, un auditoriu, un spa s.a.

Proiectul de arhitectura apartine asocierii societatilor indiene Archgroup International Consultants si Ashok Korgaonkar.

Forma celor doua turnuri a fost inspirata de imaginea unui palmier curmal, o planta cu o inaltime medie de 15-25 m, cu fructe dulci, comestibile, un simbol profund al culturii arabe.

In final, construirea celor doua turnuri, avand ca antreprenor general societatea Bookfield Multiplex, a costat circa 490 milioane dolari.

 

Aldar Headquarters – Abu Dhabi, EAU

Este o cladire cu forma deosebita – prima de acest gen din Orientul Mijlociu.

Proiectata de firma MZ Architecters, cladirea are 23 de nivele cu destinatia de birouri.

In arhitectura se spune ca cercul simbolizeaza unitatea, stabilitatea, rationamentul dar, totodata, infinitul, fara inceput si sfarsit. Din punct de vedere al structurii, proiectata de Arup MEP Arup, cladirea a fost realizata din aceste grile diagonale din otel care sustin cele doua fatade vitrate de forma convexa. Structura din otel a permis renuntarea la coloanele interioare de sustinere.

Cladirea, amplasata in Al Raha Beach – cartier de la periferia Abu Dhabi – este sediul social al societatii Aldar.

 

Cornisa – Doha, Qatar

Cornisa este o promenada de 7 km de-a lungul Golfului Doha. O faleza plina de cladiri, una mai interesanta decat alta, nu la fel de inalte ca in Dubai, dar la fel de deosebite din punct de vedere arhitectonic: Ralm Tower (245 m), Tornado Tower (200 m), Doha Tower (232 m).

Sigur ca o adevarata efervescenta constructiva a generat-o aici evenimentul pe care Qatarul il va gazdui in 2022 si pentru care se pregateste, deja, de cativa ani – Campionatul Mondial de Fotbal, competitie desfasurata pentru prima oara in zona araba.

Sa ne oprim putin asupra Doha Tower, cunoscuta, de asemenea, sub numele de Burj Doha sau Burj Qatar.

La 18 octombrie 2012, cladirea a primit din partea CTBUH (Consiliul celor mai inalte cladiri si al habitatului urban), premiul Skyscraper Award pentru cea mai interesanta cladire din lume.

Doha Tower – care a costat circa 125 milioane dolari – a fost proiectata de arhitectul francez Jean Nouvel.

Are 46 de etaje cu o inaltime totala de 232 m. Interesant este ca aceasta cladire nu are un nucleu central, rezultand, astfel, in interior, un spatiu generos.

Fatada cladirii este inspirata din cultura locala, avand o conceptie islamica veche, despre care am mai vorbit in aceasta rubrica, o conceptie care se numeste „masharabya”. Este un gen de fatada ajurata care apara interiorul de caldura foarte mare venita din exterior.

 

Blossoming Dubai – Dubai, EAU

Blossoming e o constructie deosebit de interesanta amplasata in parcul Zabee din Dubai.

Parcul, inaugurat in 2005, are 51 de hectare cu gradini si sali de expozitii. Punctul central, de mare interes, al parcului este, insa, aceasta constructie proiectata de firma greceasca Petra Architects.

Proiectantii s-au inspirat din natura, simbolizand un boboc de floare cu cateva petale dar simbolizand si cresterea Dubaiului ca o floare in mijlocul desertului ostil.

Constructia, emblematica pentru parcul Zabee, este deosebit de spectaculoasa. Sunt doua structuri simetrice. In fiecare dintre ele urca, in spirala, cate un ascensor, care se roteste intr-un unghi de 135 de grade. Ascensoarele urca de jos pana in partea de sus a constructiei, la 138 m, unde se afla un restaurant si o platforma de observare ce ofera o imagine panoramica asupra parcului si a intregului oras Dubai.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 148 – iunie 2018, pag. 48

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2018/06/01/arhitectura-fara-limite-xxii/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.