Geotehnica Mediului joaca astazi unul dintre cele mai importante si fundamentale roluri in cadrul Societatii Internationale de Mecanica Pamanturilor si Inginerie Geotehnica (ISSMGE).
De cand inginerii geotehnicieni au inceput sa se ocupe de aspecte de mediu, in ceea ce priveste proiectarea de noi depozite de deseuri sau remedierea siturilor contaminate de vechile practici industriale, au trebuit sa faca fata unor noi probleme teoretice, care mergeau dincolo de zona traditionala a Mecanicii Pamanturilor si sa dezvolte tehnologii inovatoare de control al poluantilor in teren (Daniel, 1993; Rowe et al., 2004).
Pentru a avea o idee asupra extinderii temelor si subiectelor de Geotehnica Mediului, ne putem uita la lista urmatoare de subiecte care vor fi abordate la viitoarea conferinta importanta a ISSMGE in acest domeniu, respectiv A 8-a Conferinta Internationala de Geotehnica Mediului, Hangzhou, China (2018), organizata de comitetul tehnic TC 215:
- Evaluarea riscurilor geotehnice de mediu, gestiune si durabilitate;
- Reciclare si reutilizare a deseurilor in Geotehnica;
- Transportul, persistenta si degradarea poluantilor;
- Terenuri contaminate si tehnologii de remediere;
- Bariere ingineresti;
- Depozite de deseuri solide;
- Aplicatiile geosinteticelor in Geotehnica Mediului;
- Aspecte de Geotehnica Mediului in tehnologiile geo-energetice;
- Iazuri de decantare si deseuri miniere;
- Inginerie bio – geotehnica;
- Geotehnica Mediului in investigarea incidentelor.
Fata de aceste subiecte, merita mentionate cateva probleme care au suscitat interesul atat al cercetarilor teoretice, cat si al celor aplicative: rolul difuziei in transportul poluantilor prin bariere putin permeabile (Shackelford, 2014), capacitatea bentonitei de a dezvolta un comportament de membrana semi-permeabila (Dominijanni et al., 2013; Shackelford, 2013) sau efectul aplicarii vacuumului asupra accelerarii extractiei poluantilor volatili din teren (Manassero et al., 2009).
In ceea ce priveste inovatiile tehnologice, fara a avea pretentia de a fi o lista exhaustiva, pot fi mentionate urmatoarele domenii: tratarea fizica si chimica a bentonitei pentru a-i mentine permeabilitatea scazuta, chiar si in cazul contactului cu solutii agresive cu concentratii mari de saruri (Puma et al., 2015; Scalia et al., 2011), procese biologice pentru imbunatatirea proprietatilor ingineresti ale pamanturilor (DeJong et al., 2013; Mitchell si Santamarina, 2005) sau structurile subterane termo-active, care permit solutii durabile din punct de vedere al mediului si eficiente din punct de vedere al costurilor pentru incalzirea si racirea cladirilor (Laloui et al., 2013).
Daca ne referim acum la perspectivele viitoare, exista oportunitati extraordinare in Geotehnica Mediului, care pot crea valoare deoarece pot produce o deplasare a profesiei de pe partea de debit a balantei financiare a clientilor (de ex. remedierea terenurilor contaminate sau depozitele de deseuri) pe partea de credit a acesteia (Benson, 2016). De exemplu, inginerul care va reusi sa transforme un flux de deseuri intr-un produs de constructii valorizabil va castiga recunostinta clientilor sai.
Convertirea unui deseu, care are un cost si o raspundere asociate depozitarii sale, intr-un sub-produs pentru industrie (de exemplu un material alternativ de constructie pentru drumuri sau materie prima pentru producerea cimentului) elimina depozitarea si creeaza un venit pentru client. Inginerul care este capabil sa regandeasca gestiunea fluxului de deseuri menajere solide din punctul de vedere al managementului durabil va culege recompense similare.
Dupa aceasta trecere in revista sintetica a principalelor aspecte ale Geotehnicii Mediului in cadrul ISSMGE as dori sa ma refer, in continuare, la activitatile europene pe care imi propun sa le dezvolt in cadrul mandatului meu de Vice-Presedinte pentru Europa al ISSMGE.
Din 2001 pana in 2014 am fost Presedintele Comitetului Tehnic de Geotehnica Mediului (fost TC 205, apoi 215). Ca urmare, in Zona de Inovare este destul de simplu pentru mine sa imi concentrez eforturile catre promovarea initiativelor si manifestarilor in domeniul Durabilitatii, Geo-energiei, Bio-tehnologiilor, Controlului poluantilor in teren si Tehnologiilor de remediere, pentru a ranforsa rolul Ingineriei Geotehnice in aceste domenii stiintifice si tehnologice avansate.
Continentul nostru joaca un rol preeminent in Zona de Educatie, deoarece 11 comitete tehnice sunt gazduite in Europa. Cu privire la acest aspect este de mentionat rolul important pe care Educatia il joaca in domenii profesionale noi, cum este Geotehnica Mediului. Mai mult, este o datorie si, in acelasi timp, o mare onoare si placere pentru mine sa recunosc extraordinara contributie a Societatii Romane de Geotehnica si Fundatii si, in particular, a prof. Iacint Manoliu in gazduirea, timp de multi ani, a Comitetului Tehnic 306 al ISSMGE dedicat Educatiei, in cadrul caruia a depus multe eforturi pentru dezvoltarea si imbunatatirea disciplinei de Geotehnica Mediului.
Zona Diversitatii, asa cum este ea definita de catre noul Presedinte al ISSMGE, are un inteles larg deoarece include diferite populatii, societati, tari, regiuni, companii si, nu in ultimul rand, sexe si varste ale membrilor ISSMGE. Ca atare, printre activitatile care vor fi derulate pot fi mentionate: 1) rolul pe care Societatea noastra l-a jucat si pe care trebuie sa il joace in viitor pentru a asigura suportul stiintific si tehnic pentru actualizarea si, daca este posibil, imbunatatirea Eurocodului geotehnic si seismic (ETC 7 si ETC 8); 2) organizarea anuala a Conferintei Europene a Tinerilor Geotehnicieni (EYGEC), a carei a 26-a editie se apropie (Graz, Austria, 2018) si, nu in cele din urma, 3) propunerea, extrem de solicitanta, de a stabili si/sau imbunatati comunicarea si relatiile din zona mediteraneana intre comunitatile geotehnice africana si europeana. Acest din urma scop este strans legat de unul dintre rolurile fundamentale ale oricarei comunitati stiintifice si tehnice, acela de a promova legaturile, comunicarea si discutiile intre oameni de stiinta si tehnici din diferite tari, in pofida situatiilor dificile sociale si politice. ISSMGE a fost intotdeauna foarte activa in acest domeniu, avand in vedere ca unul dintre principalele principii care anima Ingineria Geotehnica este cresterea sigurantei si calitatii vietii populatiilor, prin reducerea riscurilor naturale, protectia mediului si dezvoltarea progresului, printre altele.
Cu ajutorul intregii Comunitati geotehnice si, in particular, al membrilor europeni ai ISSMGE, sper ca voi reusi sa fac progrese semnificative in toate activitatile mai sus mentionate, in pofida obiectivelor extrem de solicitante si a dificultatilor sociale si economice care inca persista in unele tari ale regiunii europene a ISSMGE.
Astazi, Geotehnica Mediului este bine implementata in cele mai multe tari din lume si, in particular, in Europa. Exista un numar de initiative si manifestari dedicate acestui subiect, ca de exemplu, Simpozionul dedicat Fenomenelor Cuplate in Geotehnica Mediului (CPEG), care a ajuns la cea de-a doua editie (Torino, Italia, 2013 si Leeds, UK, 2017), o viitoare editie fiind programata la Kyoto, Japonia (2020); sesiuni speciale si workshop al Comitetului Tehnic 215 in cadrul viitoarei Conferinte Europene de Mecanica Pamanturilor si Inginerie Geotehnica (ECSMGE) de la Reykjavik, Islanda (2019) si, de asemenea, conferinte nationale si locale de specialitate care, intotdeauna, includ sesiuni si ateliere pe acest subiect.
Este important de mentionat ca Romania are unul dintre cele mai active grupuri de tineri profesori si ingineri geotehnicieni care fac multe eforturi pentru a dezvolta initiative in cadrul ISSMGE, cu referire speciala la Geotehnica Mediului, prin organizarea de evenimente si prin participari active la principalele intalniri internationale.
Autor:
prof. Mario Manassero – vicepresedinte pentru Europa al Societatii Internationale de Mecanica Pamanturilor si Inginerie Geotehnica (ISSMGE)
Despre prof. Mario Manassero
A absolvit Politecnico di Torino – Inginerie Civila in 1980 si a obtinut titlul de doctor de la aceeasi universitate in 1987. Este in prezent profesor de Inginerie Geotehnica la Politecnico di Torino, dar a fost si profesor invitat la universitatile din Ancona, Ghent sau Colorado.
A detinut presedintia Comitetului tehnic 215 „Geotehnica Mediului” al Societatii Internationale de Mecanica Pamanturilor si Inginerie Geotehnica (ISSMGE) si a fost expert al Ministerului Italian al Mediului pentru evaluarea impactului asupra mediului al proiectelor majore de investitii. In prezent este vice-presedinte pentru Europa al ISSMGE pentru perioada 2017-2021.
Principalele sale preocupari sunt legate de investigarea terenurilor prin incercari in situ, imbunatatirea pamanturilor, metode de armare a acestora, sisteme de etansare la depozite de deseuri si terenuri contaminate, extragerea poluantilor din teren prin vacuum, comportarea mecanica a deseurilor menajere si industriale, interactiunea chimico – fizica dintre fluidele interstitiale si scheletul solid al pamanturilor, curgeri cuplate multi-fazice, fenomene de transport in pamanturi.
In activitatea sa profesionala prof. Mario Manassero a fost implicat in multe proiecte de anvergura, cum ar fi protectia lagunei Venetiei, reabilitarea Aeroportului International Roma, evaluarea stabilitatii iazului de decantare de la Portoscuso, ecranul anti-poluare de la Cengio sau proiectarea fundatiilor podului peste stramtoarea Messina.
Este autor a 5 carti si peste 150 de articole tehnice si stiintifice.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 148 – iunie 2018, pag. 16
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns