S-a nascut la 5 decembrie 1946 in comuna Oarda de Jos, judetul Alba.
Dupa absolvirea, in anul 1964, a liceului Mihai Viteazul din Turda a urmat Facultatea de Cai Ferate, Drumuri si Poduri – Institutul de Constructii Bucuresti, devenind inginer in anul 1969.
Ca inginer, in anii 1969-1973, a activat la Institutul de Proiectari Cai Ferate, Atelierul de Poduri, realizand, ca proiecte reprezentative: consolidarea cu tirant unic pretensionat a structurii metalice cu grinzi cu zabrele, calea joasa, pentru podul de cale ferata de pe linia Galati – Barlad la km 44 + 426; structura metalica cu grinzi cu inima plina, sudata, cu rezemare oblica si calea in curba, a podului de incrucisare de pe linia de cale ferata Barbosi – Vadeni la km 0 + 477; structurile metalice cu inima plina, sudate, pentru podul de la km 4 + 452, pe linia de cale ferata Medgidia – Nisipari; reparatii la antretoazele de capat ale podului Carol I peste Dunare la Cernavoda; refacerea pilelor portal ale podului combinat de cale ferata dubla si sosea, peste Siret, la Cosmesti; inlocuirea diafragmelor de sustinere a aparatelor de reazem, pentru structurile metalice independente cu grinzi cu zabrele semiparabolice (L = 90,0 m), la podul peste Dunare la Cernavoda; podul peste raul Somuz de pe linia de cale ferata Adjud – Suceava.
Incadrat in invatamant, la Catedra de poduri a Facultatii de Cai Ferate, Drumuri si Poduri, a ocupat posturile didactice: asistent (1973 – 1978), sef de lucrari (1978 – 1990), conferentiar (1990 – 1993), profesor (1990 – prezent), activand la disciplinele: Poduri metalice, Probleme speciale – Poduri metalice; Bazele proiectarii podurilor; Bridges.
In anul 1986 a devenit doctor inginer sustinand o tema din domeniul comportarii post critice a tolelor din otel cu rigidizari transversale si longitudinale, folosite la componentele structurilor moderne de poduri.
In paralel cu activitatea didactica, a continuat munca de proiectare, realizand: structurile din otel cu grinzi cu zabrele (L = 4 m x 64,2 m), calea jos, pentru dublarea podului de cale ferata peste Siret la Barbosi; structuri din otel cu grinzi cu zabrele si elemente intersanjabile, pentru poduri feroviare demontabile cu deschideri intre 3,0 m si 72,0 m (comandate de Ministerul Apararii Nationale); structurile de cale ferata dubla cu sectiunea casetata si prinderea directa a sinelor, pentru viaductele de acces ale podurilor peste bratul Borcea la Fetesti (lungimea viaductelor 3 m x 50,00 m + 2 m x 4 m x 50,0 m = 550,0 m) si peste Dunare la Cernavoda (lungimea viaductelor 5 m x 3 m x 60,0 m + 2 m x 70,0 m + 70 m = 1.110 m); lansarea pe cale continua a structurilor din otel pentru podul de cale ferata dubla peste canalul Poarta Alba – Navodari, la Nazarcea si pentru podul Combinat (calea ferata si sosea) peste ecluza Cernavoda a Canalului Dunare – Marea Neagra; structura din otel cu arce unite la cheie si tiranti inclinati (Sistem Nielsen), pentru podul rutier peste Canalul Dunare – Marea Neagra la Basarabi.
In colaborare cu Institutul de Cercetari si Proiectari pentru Transporturi si Telecomunicatii (ICPTT), a conceput si realizat programul de studii si cercetari teoretice si experimentale, pentru elaborarea normelor oficiale de proiectare si executie a imbinarilor cu suruburi de inalta rezistenta pasuite (calibrate), pentru structuri metalice de poduri. A proiectat modelele pentru incercarile experimentale, a colaborat la experimentari si la elaborarea Standardului Departamental STR-MTTc 1418-86.
A conceput si realizat, in colaboara cu Institutul de Proiectari Cai Ferate (IPCF) si ICPTT, programul de studii si cercetari teoretice si experimentale pentru elaborarea noilor prescriptii de proiectare a podurilor metalice de cale ferata.
A proiectat modelele pentru incercari experimentale la oboseala si a colaborat la programul de incercari in laborator si de interpretare a rezultatelor, fiind coautor la elaborarea Standardului SR 1911-98 – Poduri metalice de cale ferata. Prescriptii de proiectare.
A condus doua granturi de cercetare, finantate de Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior, care au reprezentat o prima etapa in cunoasterea si utilizarea, in Romania, a prescriptiilor de proiectare europene (eurocoduri), pentru poduri. Datorita acestor studii s-a elaborat Normativul pentru proiectarea structurilor de poduri cu grinzi metalice inglobate in beton, la care este coautor.
O alta activitate a prof. Nicolae Popa este colaborarea tehnica si stiintifica cu departamentele de poduri ale firmelor private (consultant tehnic, verificator de proiecte sau expert tehnic). Amintim cateva dintre aceste firme: ARCADIS – EUROMETUDES, SEARCH CORPORATION, CONSIS Proiect si din lucrarile reprezentative: podul rutier cu arce si viaducte de acces cu grinzi metalice in conlucrare cu placi din beton, care traverseaza Canalul Dunare – Marea Neagra la Cernavoda; podul rutier suspendat peste bratul Gogosu al Dunarii la Portile de Fier II; expertiza tehnica a podului peste Olt la Ramnicu Valcea, pe linia de cale ferata Valcele – Ramnicu Valcea etc.
Realizarile tehnico-stiintifice ale prof. Nicolae Popa se regasesc in cele peste 50 de lucrari (carti, articole, comunicari), publicate in tara si strainatate, dintre care inseram (coautor): Poduri metalice, Exemple de proiectare, Ed. Didactica si Pedagogica, 1981; Technical evaluation on Bridge crossing Olt River in Ramnicu Valcea – Romania, The Third International Conference on Bridge Maintenance, Safety, and Management, IABMAS `06, Porto, Portugal, 2006; The Fatigue Safety Rules used in Romania for Steel Bridge Structures, Proceedings of the First International Conference on Bridge Maintenance, Safety and Management, IABMAS 2002, Barcelona, July, 2002.
De amintit ca, intre anii 1990 – 2000, a fost decan al Facultatii de Cai Ferate, Drumuri si Poduri, iar din anul 2005, seful Catedrei de poduri.
Din anul 1994, este atestat verificator de proiecte si expert tehnic in domeniul podurilor. A efectuat peste 150 de verificari de proiecte si peste 200 de expertize tehnice.
Este membru al Asociatiei Profesionale de Drumuri si Poduri (din anul 1992); al Asociatiei Internationale pentru Siguranta si Managementul Podurilor (din anul 2001); al Comitetului Tehnic – Poduri, de reglementari tehnice si in Comisia pentru autorizarea inginerilor romani, ca verificatori de proiecte si experti tehnici, in domeniul cai ferate, drumuri si poduri din Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintei.
Precizam si faptul ca este membru, din anul 2002, al Asociatiei Internationale pentru Siguranta si Managementul Podurilor (IABMAS).
…Fapte vrednice in invatamant, proiectare, cercetare care l-au impus pe prof. Nicolae Popa in randul specialistilor de seama din tara, in constructia de poduri. De mentionat cercetarile teoretice si experimentale realizate in colaborare cu Institutul de Cercetari si Proiectari pentru Transporturi si Telecomunicatii, soldate cu standarde.
Sinceritatea, onestitatea, dragostea de adevar si dreptate, perseverenta in munca, modestia ii intregesc personalitatea.
(Din vol. Personalitati romanesti in constructii – autor Hristache Popescu)
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 148 – iunie 2018, pag. 54
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns