«

»

SAINT-GOBAIN RIGIPS: Siguranta in caz de incendiu, o preocupare constanta a companiei

Share

Securitatea la incendiu reprezinta o preocupare constanta a companiei Saint-Gobain Rigips, care pune la dispozitia clientilor sai o gama variata de produse incombustibile pentru pereti si tavane, precum si sisteme capabile sa reziste pana la 4 ore la actiunea focului, compania promovand pe piata romaneasca produse si solutii testate conform cerintelor europene.

O solutie testata pentru o rezistenta la foc de 3 ore, la o inaltime de 3 metri, NU se comporta la fel si la inaltimi mai mari, de 6 m, 7 m, 8 m sau 9 m.

Indicativul EI 180 este afectat de cresterea inaltimii, fie prin faptul ca apar fisuri prin care trec gazele fierbinti sau focul si peretele nu mai asigura componenta E (etanseitate/integritate), fie nu mai rezista termic si atunci nu mai indeplineste conditia I (izolare termica). Se pot gasi, din proiectare, masuri constructive pentru ridicarea inaltimii peretelui, dar, din pacate, uneori datele testului efectuat la 3 metri sunt extrapolate si se extinde  inaltimea  testata, lucru  neprevazut  in  nicio  norma europeana sau locala, dar admis uneori de piata pe riscul proiectantilor.

Testate la foc in conformitate cu normele europene, adoptate si in Romania, solutiile tehnice oferite de Saint-Gobain Rigips aduc cu ele certitudinea calitatii si a sigurantei in exploatare prevazute de lege, gratie unei metode unice de testare. Clasificarea aplicata testelor da valoarea cu care se poate opera mai departe atat in proiectare, cat si in executie, cu conditia ca in procesul de executie sa se respecte integral recomandarile producato­rului si ale testelor oficiale.

Conform Regulamentului privind Agrementul Tehnic pentru produse, procedee si echipamente noi in constructii, aprobat de Hotararea Guvernului nr. 766/1997, nu pot forma obiectul unor agremente tehnice simple descrieri sau chiar documentatii tehnice ale unor produse, fara a fi insotite de rezultate si dovezi obiective ale testarii fizice si experimentarii lor, prin care sa se demon­streze indeplinirea cerintelor specificate.

Peretii din gips-carton se pot pune in opera doar pe baza agrementului tehnic in constructii, iar rezistenta la foc a acestora se determina numai prin incercari. Astfel, inaltimea peretilor testati la foc si introdusi in agrementul tehnic va fi cea rezultata din raportul de clasificare ce insoteste testul la foc si nu cea rezultata dintr-un calcul sau o evaluare de extindere a aplicatiei.

Peretii de protectie la incendiu se testeaza, in general, pe cuptoare de 3 m inaltime, fie pentru ca acestea sunt cel mai des intalnite, fie pentru ca asa s-a interpretat norma de testare (SR EN 1364-1/2015), fie din cauza costurilor mari ale testelor. In principiu, solutia testata pozitiv poate primi din partea laboratorului respectiv o extensie de maximum 1 (un) metru in plus fata de inaltimea testata, in cazul in care se respecta conditiile testarii, iar perioada minima obligatorie de rezistenta la foc este depasita. In cazul descris mai sus, ce reprezinta majoritatea covarsitoare a sistemelor testate, rezulta sisteme de pereti rezistenti la foc pentru o anumita perioada de timp de maximum 4 m inaltime.

Utilizarea gresita a sistemelor de gips-carton rezistente la foc atrage dupa sine un risc major in cazul unor incendii (atat pentru ocupanti, cat si pentru cladiri), de aceea credem ca trebuie clar stipulat in normativ faptul ca doar solutiile din agrementele tehnice (insotite de rapoartele de clasificare emise de organisme notificate, in conformitate cu normele europene, indicand inaltimea pana la care poate fi folosit un anume sistem – solutie de perete) trebuie luate in considerare.” – Arh. Dan Stanescu, Technical & Development Manager, Saint-Gobain Rigips. 

Pentru pereti inalti rezistenti la foc, Saint-Gobain Rigips si-a asumat responsabilitatea pe care o are fata de clientii din Romania si de aceea promoveaza si propune partenerilor sai, de fiecare data, numai pereti testati in laboratoare notificate european, care au inaltimea cuptorului de testare de 6,0 m si respectiv 7,0 m. 

Clasa C0 ii confera plafonului incombustibilitate, dar nu si rezistenta la foc

Conform Normativului P 118 / 99, Cap. 4, la cladirile inalte si foarte inalte si la cladirile cu sali aglomerate, se prevede ca: „Plafoanele suspendate vor fi din clasa C0 (CA1), cu elemente de sustinere C0 (CA1) rezistente la foc minimum 30 minute. Spatiul dintre plafonul suspendat si planseul de rezistenta se va intrerupe prin diafragme cu aceeasi rezistenta la foc, situate la maximum 25 m pe doua directii perpendiculare.” (4.1.16.)

Plafoanele suspendate au ca rol mascarea instalatiilor electrice, HVAC, sanitare, care pot fi amplasate sub plansee, iar elementele de sustinere sunt parte a acestor sisteme.

Dincolo de faptul ca in continuare se mentine notatia de tranzitie, e greu de inteles la ce serveste un element de sustinere rezistent la foc 30 de minute, atunci cand plafonul, ca element de separatie, nu are un anume timp de rezistenta la foc corespunzator incadrarii spatiului construit. Clasa C0 ii confera plafonului incombustibilitate, dar nu si rezistenta la foc. Metalul, piatra, sticla, tencuiala (materiale clasa C0 din care se pot confectiona plafoane suspendate), isi pierd starea de agregare la temperaturi inalte mentinute in timp si deci nu ajuta la protectia la foc.

Diafragmele, care se plaseaza la 25 m in plenum, pe directii perpendiculare, pot avea rezistenta la foc conform prevederilor Normativului, dar plafonului suspendat i se cere doar ca elementele de suspendare sa aiba rezistenta la foc, fara ca el sa aiba o durata de protectie la foc prevazuta in acord cu acestea. Un plafon clasa C0 (CA1), care poate fi metalic, fara rezistenta la foc mai mare decat o poate da sectiunea lui si atat, va cadea in final, indiferent daca elementele de suspendare au rezistenta la foc de 30 de minute sau nu. Ca sa se poata face o asemenea demonstratie, acele tije de suspendare trebuie testate, toate la fel, dupa o norma europeana. 

O asimilare cu modul de testare a plafoanelor suspendate se face doar daca suprafata plafonului incombustibil poate fi o grila metalica prin care trece focul. S-a solicitat colectivului de lucru scoaterea din Normativ a acestei prevederi. Pana la aparitia Normativului in noua lui forma, speram cu interes sa contribuim la o cat mai buna si actuala realizare a lui.” – Arh. Dan Stanescu, Technical & Development Manager, Saint-Gobain Rigips.

SOLUTII DE PROTECTIE PASIVA LA FOC de la Saint-Gobain Rigips

Pereti de compartimentare usoara, autoportanti, cu placi din gips-carton sau placi speciale, rezistenti la foc pana la 4 ore;

Plafoane suspendate rezistente la foc pana la 2 ore, cu placi din placi de gips-carton sau placi speciale;

Placari uscate pentru ghene de instalatii sau caje de ascensor, cu durate de rezistenta la foc pana la 2 ore;

Protectii la foc pentru structuri metalice executate cu placi speciale din ipsos armat cu fibre de sticla, cu durate de rezistenta la foc pana la 4 ore;

Tubulaturi de evacuare a gazelor fierbinti si a fumului sau de ventilatie, cu durate de rezistenta la foc pana la 2 ore.

Informatii suplimentare pe www.rigips.ro sau la tel. 021 207 57 50/51. 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 148 – iunie 2018, pag. 28

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2018/06/01/saint-gobain-rigips-siguranta-in-caz-de-incendiu-o-preocupare-constanta-a-companiei-3/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.