«

»

To be or… not to be! (varianta romaneasca)

Share

A fi sau… a nu fi! De cand e lumea si Pamantul pentru ca sa existi si sa traiesti, trebuie sa consumi. Ca sa consumi trebuie sa produci. Ca sa produci trebuie sa investesti, adica sa construiesti. Formule simple, logice.

In practica de toate zilele mai intai si mai intai trebuie sa fii convins de necesitatea si utilitatea lor pentru a asigura folosirea rationala si eficienta a resurselor pe care Cel de Sus ti le-a pus la dispozitie pe aceste meleaguri romanesti.

Si atunci intelegem oare ce viata am avea daca am valorifica cum se cuvine aceste resurse de care dispunem din belsug?

Raspunsul sau raspunsurile (pentru ca sunt mai multe) sunt ca procedam ca Gica… contra. In prezent putem spune ca n-o ducem chiar asa de rau cum „guita” unii asa-zisi reformatori si liberali in prostia lor deloc omeneasca. Facem mare tapaj ca am fi “coate goale mate fripte” obiditi si saraci lipiti pamantului. Aceasta o fi cu adevarat realitatea? Cred, cu argumente la vedere (nu numai cele de pe micile ecrane TV) ca vorbim ca sa ne aflam in treaba. “Chiolhanurile” a milioane de romani cu prilejul unor sarbatori sau finaluri de saptamana sunt mai degraba certitudini ca situatia este alta. Se pune totusi intrebarea de unde atatia bani cheltuiti cu asemenea prilejuri!?

Pentru unii din munca cinstita la Stat sau in sectorul privat, beneficiari de mariri de salarii si tot felul de sporuri, iar pentru cei “inactivi”, ca forta de munca vorbind, din marirea pensiilor. Sigur, sunt si oameni saraci si lipsiti de un trai decent! Aceasta situatie, insa, nu este nici pe departe ca apartinand numai Romaniei. Ea exista in toata lumea, chiar si in tari cu economii puternice. Nominalizari in acest sens sunt cu duiumul. La noi situatia este aparte numai si numai pentru ca avem cu ce dar ne jelim tot timpul ca puterea, indiferent cui apartine, este pe langa realitatea de zi cu zi, realitate mereu sumbra.  Si in unele cazuri poate ca asa este, daca avem in vedere “vidul” legislativ si vointa de a inlatura raul oriunde si mai ales la cine se va afla acesta.

In sfarsit, dupa ani de zile, “legislativul” a catadicsit sa puna pe rol si unele teme stringente pentru iesirea reala din haosul in care ne prabusim de atata amar de vreme. Adica, el ar fi dispus  sa dea putere de lege achizitiilor publice, cele care pot asigura materializarea unor investitii legate de cresterea economica. Daca se va intampla asa, vom produce noi, romanii, mai mult pentru ca avem cu ce si cu cine.

Prea ne-am subjugat pe nedrept numai la ce ne ofera altii! Nu-i zi de la Dumnezeu sa nu ne plangem de calitatea a mai tot ce importam. In special in domeniul alimentar. Este bine sa incurajam investitiile strainilor in Romania dar cu niste reguli bemnefice ambelor parti. Numai ca, un coleg din redactia noastra, citind cate ceva despre aceasta viitoare lege a achizitiilor publice s-a exprimat ca nu a prea inteles mai nimic pentru ca are multe neclaritati.

Acum, in alta ordine de idei, se vede de la o posta cum in mintea unora plecati de mult cu sorcova totul se rezuma doar la “problemele lor capitale”. Adica… Casa Regala, Legea vinului si cea a carnatilor, Ciuma Rosie si ce-a facut ea rau pentru tara, Legea cum sa “bati apa in piua” etc.

Daca cei “grijulii” de mostenirea postdecembrista sunt atat de nemultumiti de ce s-a facut inainte de `89 de catre bunicii, paritii, fratii sau surorile lor, de ce circula cu metroul sau de ce nu demoleaza blocurile in care locuiesc?! Ambele si multe alte altele s-au construit tot in perioada aceea.

Ce s-a facut dupa `89, cu economia indeosebi, este binecunoscut si nimeni nu protesteaza sub o forma sau alta. Ne-am umplut de mall-uri si cladiri administrative si acestea construite de investitori straini.

Cum s-ar zice, noi nu mai suntem capabili sa facem asa ceva, nu?

Si atunci, din varianta literara englezeasca “a fi sau a nu fi”, ce pozitie credeti ca ne-ar multumi ca sa revenim cu picioarele pe pamant si sa parasim odata pentru totdeauna situatia de “carcotasi”?

Atunci sigur ne-am ocupa si de foloasele verbului “a construi”, la modul concret, bineinteles!

Autor:
Ciprian Enache

 

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2018/06/01/to-be-or-not-to-be-varianta-romaneasca/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.