«

»

ALUPROF: Galeria Wrocłavia – locul modern pentru cumparaturi si distractie

Share

Galeria Wrocłavia este un complex deosebit de elegant pentru comert si birouri, proiectat de atelierul de arhitectura IMB Asymetria. Formele masive si neregulate ale cladirii, in combinatie cu accentele din aluminiu, reprezinta fundalul ideal pentru o constructie amplasata in centrul orasului Wrocław, precum si un loc frecvent de intalnire pentru locuitorii orasului.

 

Arhitectura moderna, intrarile si acoperisurile vitrate, fatadele tridimensionale iluminate, formele si materialele naturale, precum si regatul de verdeata sub forma unei gradini verzi tot timpul anului – sunt cea mai buna descriere a Galeriei Wrocław. Cladirea este amplasata in imediata vecinatate a garii Wrocław Główny si este integrata cu statia principala de autobuz aflata in subteranul galeriei, in cartierul Krzyki, strazile Sucha, Dyrekcyjna si Borowska. Construirea cladirii a inceput in ultimul trimestru al anului 2014 si s-a incheiat in octombrie 2017.

Suprafata utila a acestei cladiri cu 3 niveluri este de 71.000 m2, cea mai mare parte ocupata de zona comerciala – 64.000 m2, zona in care sunt amplasate 200 magazine, iar o suprafata mai mica, de birouri – 7.000 m2. Cladirea concentreaza, sub acelasi acoperis, o multitudine de magazine, restaurante, cofetarii, spatii de servicii, precum si un complex de cinema, un club de fitness non-stop si o sala de joaca pentru copii. Wrocłavia este un exemplu de imbinare perfecta intre functia comerciala si cea publica, realizata concomitent cu dezvoltarea arhitecturala si grija pentru confortul utilizatorilor, dar si pentru mediul inconjurator.

 

Iluminat? Cel mai bine natural

Atmosfera unica, prietenoasa a Galeriei Wrocłavia se datoreaza si luminii naturale, care patrunde in interior prin cele 10 luminatoare din acoperis, fabricate cu sistemul ALUPROF MB-SR60N ROOF.

„Acest sistem este o structura conceputa si utilizata pentru prima oara in cladirea Galeriei din Katowice, oferind posibilitatea executarii structurilor complicate, cu un nivel foarte bun de etanseitate si izolare termica. Au fost folosite profile din aluminiu cu o latime de 60 mm si rezistenta ridicata. Etanseitatea sistemului este asigurata de garnitura de etansare cu manta EPDM. Imbinarile acesteia, precum si etansarea geamurilor au fost executate cu etansant siliconic.” – ne-a precizat Bożena Ryszka, director de marketing al ALUPROF SA.

 

„Ansamblul de profile utilizate in sistemul ALUPROF MB-SR60N ROOF a permis executarea imbinarilor la unghiuri intre 0 si 20° precum si folosirea geamurilor cu forme diferite, de ex. trapezoidale si triunghiulare. Datorita acestui fapt, a fost posibila obtinerea unei libertati sporite la proiectarea structurii acestui corp” – a adaugat Bożena Ryszka.

In Galeria Wrocłavia acoperisurile fabricate in acest sistem reprezinta, in total, cca. 3.000 m2 de vitrificari. Vitrificarile verticale mari, ferestrele, usile si peretii despartitori ignifugi transparenti ai cladirii sunt, de asemenea, structuri la care au fost utilizate sistemele ALUPROF: peretele montant-traversa MB-SR50N, sistemul de ferestre si usi MB-86, peretii si usile de interior MB-45, precum si peretii despartitori ignifugi MB-78EI si MB-118EI.

 

Ecologie cu certificat

Suprafata imensa a centrului include nu numai functii tipic comerciale, de servicii si pentru distractii, dar si zone pentru relaxare, zone verzi, gradini si o fantana arteziana. Terasele verzi ale Galeriei Wrocłavia au o suprafata totala de peste 4.000 m2, ocupand un spatiu mai mare decat jumatatea unui teren de fotbal. O mare parte a fatadei Wrocłavia din strada Joannitów are forma unui perete verde peren. In interiorul cladirii se afla si un spatiu verde natural, care face mai placuta vizitarea galeriei.

Toate aceste solutii au condus la crearea, in inima orasului, a unei atmosfere apropiate de natura. Insa, ele nu sunt singurele elemente care atesta grija proiectantilor si a investitorului pentru caracterul prietenos al cladirii fata de utilizatorii sai si mediul inconjurator. Chiar din etapa de proiectare-construire, partea comerciala a Wrocłaviei a primit certificatul BREEAM cu gradul Excellent, obtinand 81,3% din puncte, rezultat care, pana in acest moment, este cel mai ridicat din toata Europa pentru un centru comercial in constructie. In cadrul certificarii BREEAM au fost efectuate analize si prognoze complexe, referitoare la efectul catorva zeci de arii ale cladirii asupra oamenilor si mediului inconjurator, la consumul de energie si apa, precum si monitorizarea acestora, la emisiile de dioxid de carbon, la gestionarea deseurilor, accesul la transport public, precum si administrarea durabila a intregii cladiri.

In timpul construirii Galeriei Wrocłavia au fost folosite, printre altele, un detector de scurgeri special proiectat, care a permis monitorizarea consumului de apa, senzori de miscare pentru reglarea intensitatii luminii si dispozitive care permit reducerea CO2. Grija pentru mediul natural are, in aceasta cladire, inca o dimensiune: in planurile investitorului se regaseste amplasarea pe acoperisul centrului a stupilor pentru albine, cu scopul ca ele sa polenizeze plantele care infloresc in jurul orasului Wrocław dar si sa produca miere in cadrul acestui proces.

Datorita structurii inovatoare, a ofertei comerciale deosebite si calitatii ridicate a serviciilor si standardului de finisare, precum si numeroaselor solutii pro-ecologice, Galeria Wrocłavia este un loc vizitat cu placere de locuitorii orasului si din toata Silezia de Jos. Este, totodata, o cladire care produce un efect impresionant pentru cei care o privesc si pentru cei care o viziteaza, si asta nu numai din perspectiva utilizatorilor sai, ci mai ales a iubitorilor de arhitectura moderna.

 

Contact:
ALUPROF SYSTEM ROMANIA SRL
Birou si Depozit:
Str. Taberei Nr. 1, Hala 1A
Oras Popesti-Leordeni, Jud. Ilfov
Telefon: + 40.374.004.594
Fax: + 40.742.711.231
Fax: + 40.342.815.274
E-mail: romania@aluprof.eu
Web: www.aluprof.ro

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 149 – iulie 2018, pag. 38

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2018/07/01/aluprof-galeria-wroclavia-locul-modern-pentru-cumparaturi-si-distractie/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.