«

»

Arhitectura fara limite… (XXIII)

Share

Ne-am mai referit, in serialul nostru pe aceasta tema, la unul dintre aspectele des intalnite in arhitectura. Este vorba de preluarea unei idei de la un arhitect la altul. De asta data ne vom opri asupra cladirilor torsionate. Dupa ce Santiago Calatrava a proiectat, pentru prima oara, un turn rasucit – Turning Torso – construit la Malmo – Suedia si finalizat in 2005, alti arhitecti au preluat si transpus in practica ideea. Asa se face ca, in prezent, exista, in intreaga lume, 15 zgarie-nori de acest tip finalizati si alti 13 in constructie.

Va vom prezenta in articolul de astazi cateva dintre cladirile torsionate care ni s-au parut mai interesante. Pentru inceput, insa, cateva date suplimentare despre cele pe care le-am prezentat deja in revista in numerele anterioare.

 

Turning Torso – Malmö, Suedia

Sa reamintim, pentru inceput, ca Turning Torso are o inaltime de 190 m, 57 de nivele, o rotatie pe etaj de 1,579° si una totala de 90°.

 

Diamond Tower – Jeddah, Arabia Saudita

Ne mai oprim putin si asupra acestui zgarie-nori construit in Arabia Saudita – pe care l-am prezentat pe larg in numarul anterior al revistei – deoarece are o caracteristica ce il deosebeste de toate celelalte. Astfel, Diamond Tower este singurul cu o rasucire de 360° pe toata inaltimea sa.

 

Turnul F&F – Panama City, Panama

 

Este un alt turn rasucit, prezentat deja intr-un numar anterior al revistei, care se deosebeste de toate celelalte prin faptul ca detine recordul pentru cea mai mare rasucire (5,943°) la fiecare din cele 53 de etaje ale sale. Rezulta, astfel, o rasucire totala, pe cei 233 m ai sai, de 315°.

 

Evolution Tower – Moscova, Rusia

Turnul Evolutiei este un zgarie-nori amplasat in zona Centrului International de Afaceri din Moscova. Cladirea cu 55 de etaje are o inaltime de 255 m, o rotatie a fiecarui nivel de 2,836°, rezultand o torsiune totala de 156°.

Proiectantii cladirii au fost: britanicul Tony Kettle, in colaborare cu Karen Forbes – profesor de arta la Universitatea din Edinburg, cu firma de arhitectura RMJM si Philip Nikandrov de la societatea de proiectare Gorproekt, ca arhitect sef. Ingineri structuristi: GK Techstroy si Gorproekt.

Intrebat ce l-a inspirat la proiectarea acestei cladiri, Tony Kettle a raspuns ca sculptura lui Auguste Rodin – Kiss. Practic, cladirea seamana cu doua panglici care se infasoara una in jurul celeilalte, simbolizand interconectarea indivizilor, a familiilor si generatiilor.

Construcirea turnului – care poate fi asemanat si cu o molecula de ADN – a inceput in 2011 si s-a finalizat in 2014. Costul sau s-a situat in jurul a 500 milioane dolari, dupa care o parte din cladire a fost cumparata de compania petroliera Transnett.

In ciuda rasucirii sale, miezul central al cladirii si 8 coloane cu o deschidere de 15 m intre axe sunt strict verticale.

Fatada, formata din geamuri cu oglinda rece, a fost furnizata de Guardien Industries iar ascensoarele, de Thyssen Krupp.

Destinatia cladirii: birouri, galerii comerciale, restaurante, cafenele, un supermarket si sali de sport.

 

Ocean Heights – Dubai, EAU

Este un zgarie-nori rezidential amplasat in Marina Dubai. Turnul are 83 de etaje cu o inaltime totala de 310 m. Rotatia fiecarui nivel este de 0,482° rezultand o rotatie totala de 40°.

A fost proiectat de Andrew Blomberg de la societatea Aedas Meinhardt.

Constructia s-a finalizat in 2010. Turnul gazduieste 519 condominii.

 

Turnul Shanghai – Shanghai, China

Cu cei 632 m ai sai, este cea mai inalta cladire rasucita din lume si a doua ca inaltime totala, dupa Burj Khalifa.

Cladirea are, insa, si alte caracterisitici interesante. Are cea mai inalta punte de observatie din lume, aflata la nivelul 121, respectiv la 561,25 m.

Detine, de asemenea, cele mai rapide ascensoare din lume, cu 20,5 m/s, ascensoare furnizate de Mitsubishi Electric. Totodata, cladirea detine si ascensorul cu cel mai lung traseu dintr-o cladire – 578,5 m.

Turnul Shanghai este proiectat de firma americana de design Gensier, condusa de chinezul Jia Xiu.

Cladirea, a carei construire a inceput in 2008, are 128 de etaje supraterane si 5 subterane si a fost finalizata in 2015. Rotatia pe etaj este de 0,938° iar cea totala este de 120°.

Costul total al constructiei a fost 2,4 miliarde dolari.

Cladirea are, in interiorul sau, un hotel de 5 stele, sali de expozitii si pentru reuniuni.

Turnul are forma a 9 sectiuni cilindrice asezate una peste alta. Fiecare din cele 9 zone are propriul atrium, cu gradini, cafenele, restaurante si spatii comerciale care ofera imagini panoramice ale orasului.

Fatada transparenta are, de asemenea, o caracteristica interesanta. Spre deosebire de majoritatea cladirilor la care fatada are un singur strat, format din sticla cu reflexie pentru a reduce absorbtia caldurii, la Turnul Shanghai fatada este formata dintr-un strat dublu care elimina necesitatea ca sticla sa fie opaca.

Totodata, Turnul Shanghai incorporeaza numeroase elemente de arhitectura verde, primind in aceste conditii certificat de la Comitetul pentru Cladiri Verzi din China si de la Consiliul pentru Cladiri Verzi din SUA pentru designul durabil al cladirii.

In 2013 a fost definita ca cea mai verde cladire super-ascendenta de pe Pamant.

Cladirea capteaza apa de ploaie pentru uz intern si pentru a o recicla.

Majoritatea energiei necesare este asigurata de sisteme neconventionale: 270 de turbine eoliene cu ax vertical situate in fatada si in partea de sus a turnului asigura 10% din necesar.

Fatada din sticla izolatoare cu doua straturi reduce si nevoia de aer conditionat in interior.

Sistemele de incalzire si racire ale cladirii utilizeaza surse de energie geotermala.

Ploaia si apele reziduale sunt reciclate pentru folosirea la toalete si la irigarea spatiilor verzi.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 149 – iulie 2018, pag. 48

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2018/07/01/arhitectura-fara-limite-xxiii/

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa de email nu va fi publicata.