«

»

BASF: Solutia completa de reabilitare a acoperisurilor

Share

Renovarea acoperisului unei cladiri de retail functionale si cu un trafic ridicat necesita o organizare ireprosabila, pentru ca operatiunile de montaj sa nu perturbe activitatea magazinelor, linistea si confortul clientilor. Astfel ca, pentru un centru comercial de mari dimensiuni, unde sunt gazduite sute de firme si zeci de mii de clienti pe zi, repararea acoperisului devine o miza serioasa.

De aceea, sunt necesare materiale care sa poata fi puse in opera rapid, iar acoperisul sa devina functional in cel mai scurt timp. O lucrare de asemenea dimensiuni are nevoie de o logistica bine pusa la punct pentru ca santierul sa nu treneze inutil, de o prezenta cat mai putin vizibila a aplicatorilor si, desigur, de un profesionalism desavarsit la toate nivelurile.

 

Reabilitarea acoperisului Baneasa Shopping City

 

Lucrarea prezentata aici a vizat refacerea acoperisului unui centru comercial important din Bucuresti (Baneasa Shopping City), cu o suprafata impresionanta – circa 30.000 mp.

Sistemul de acoperis terasa existent, compus dintr-o termoizolatie cu vata minerala si o membrana PVC, cedase in diferite zone, prezenta perforari si reprezenta o problema permanenta pentru activitatile din centrul comercial, cat si pentru echipele de interventie care erau nevoite sa calce pe ele in timpul lucrarilor de mentenanta a instalatiilor situate pe acoperis.

 

Suprafata instabila, rezistenta redusa la compresiune, numeroasele detalii – strapungeri, aticuri, schimbari de nivel, structuri metalice, parapete etc. – care aveau nevoie de refacerea etanseitatii, toate acestea au determinat inlocuirea sistemului pe aproape intreaga suprafata a acoperisului.

 

In procesul de selectie a solutiilor tehnice, sistemul pe baza de poliuree propus de BASF s-a detasat clar prin multitudinea de avantaje:

 • elasticitate si rezistenta ridicata la rupere;
 • timp de uscare scazut;
 • aplicatie continua si fara imbinari;
 • fixare monolitica pe stratul suport.

Nu in ultimul rand, calitatea certificata si garantia unui brand recunoscut la nivel global au fost un argument relevant in luarea deciziei.

 

Solutia completa a constat in montarea unor panouri rigide din spuma poliuretanica, caserata pe ambele fete cu folie de aluminiu si fixate cu dibluri, peste care s-a aplicat, prin spray-ere, sistemul lichid pe baza de poliuree MasterSeal Roof 2111. Dupa montarea panourilor, rosturile dintre acestea au fost etansate cu benzi de aluminiu si banda de geotextil pentru a mari rezistenta la rupere pe zonele sensibile.

S-a obtinut, astfel, intr-un interval scurt de timp, o acoperire – suport dura si termoizolanta, cu suprafata continua. Seara, dupa inchiderea magazinelor, prima echipa de constructori demonta si indeparta sistemul vechi deteriorat, iar pana dimineata, monta si etansa noile panouri. A doua zi dimineata, echipa de montaj a sistemului hidroizolator incepea aplicarea sistemului si finaliza lucrarea pana dupa-amiaza.

 

S-a lucrat in etape de 300-500 mp/zi in functie de conditiile meteo, si s-a creat, astfel, un sistem termo-hidroizolant complet nou, fara rosturi sau imbinari, inclusiv pe aticuri. Membrana hidroizolatoare este continua, fixata monolitic pe suportul din panouri termoizolante, fiind aplicata prin spray-ere inclusiv pe picioarele de sustinere a tubulaturilor, pentru asigurarea unei etanseitati perfecte.

 

Stratul final, cu rol de protectie impotriva ultravioletelor si a supraincalzirii, a facut posibila reducerea temperaturii acoperisului cu aproximativ 6ºC fata de valoarea initiala – un alt beneficiu economic pentru proprietarul cladirii fiind, deci, reducerea costurilor pentru climatizarea in interior pe timp de vara.

 

Intrucat panourile termoizolante de la Baneasa Shoping Center erau acoperite cu folie de aluminiu, peste acestea (inainte de aplicarea poliureei) a fost pulverizata o amorsa speciala pentru suporturile metalice neferoase, MasterSeal P 684.

Practic, toate componentele sistemului de impermeabilizare au fost aplicate prin pulverizare, timpul de asteptare intre straturi fiind extrem de redus. Dupa o ora de la aplicarea amorsei, s-a pulverizat membrana care, dupa cateva minute, a putut fi protejata cu stratul final.

 

Aplicarea sistemului MasterSeal Roof

 

MasterSeal Roof 2111 este un sistem de protectie hidroizolant pentru acoperisuri, care se aplica prin pulverizare, este ignifug si are o elasticitate ridicata pentru preluarea optima a variatiilor de temperatura.

 

Aplicarea facila si rapida, precum si intarirea ultra-rapida, aproape instantanee, fac din sistemul MasterSeal Roof  solutia optima pentru lucrarile de reabilitare a cladirilor functionale existente, la care indisponibilizarea minima a suprafetelor este prioritara.

 

Sistemul este compus din amorsa, membrana lichida si strat final, componenta principala fiind poliureea hibrida cu intarire rapida MasterSeal M 811.

 

Aceasta poate fi aplicata utilizand amorsa corespunzatoare si permite impermeabilizarea indiferent de tipul de suport – beton, metal neferos sau otel, bitum, PVC, lemn, ceramica etc.

 

Membrana lichida se pulverizeaza cu ajutorul unor utilaje speciale, iar timpul de uscare este de ordinul secundelor, ceea ce reduce semnificativ riscurile asociate factorilor meteorologici neprevazuti din timpul aplicarii. Dupa intarire, materialul ramane elastic (485%) si are o rezistenta ridicata la intindere si rupere.

 

In functie de cerintele si specificul fiecarui proiect, stratul final pe baza de poliuretan pigmentat din gama MasterTop TC este stabil UV si la factori meteorologici si asigura o suprafata lucioasa sau rezistenta la alunecare.

Astfel ca MasterSeal M 811 este un produs multifunctional care se poate folosi pentru impermeabilizarea si protectia:

 • acoperisurilor, teraselor si balcoanelor;
 • sistemelor de pardoseala pentru parcari;
 • structurilor tip decantoare, bazine de retentie a apei sau a reziduurilor chimice.

 

Avantajele si beneficiile:

 • Capacitate ridicata de acoperire;
 • Aplicare pe suprafete verticale fara scurgeri;
 • Facil de aplicat pe suprafete cu detalii complicate sau geometrie complexa, fara imbinari, suduri sau suprapuneri;
 • Aderenta totala la diferite straturi suport;
 • Termorigid – nu se inmoaie la temperaturi ridicate;
 • Ramane elastic la temperaturi scazute (-45ºC);
 • Permeabilitate ridicata la vapori de apa – risc redus de formare a bulelor de aer;
 • Capacitate ridicata de acomodare a fisurilor;
 • Fara solvent.

 

Lucrarile de la Baneasa Shopping City s-au desfasurat de asa maniera incat putini si-au dat seama ca se lucreaza pe acoperis – vorbim nu doar de discretia aplicatorilor, ci mai ales de avantajele aplicarii lichide: fara prea mult zgomot, fara transportarea unor greutati mari, fara structuri suplimentare sau devieri ale instalatiilor existente, fara a necesita un personal numeros etc.

 

Cand va veti face cumparaturile la acest centru comercial, unul dintre cele mai mari din Romania, veti sti ca va aflati sub un acoperis BASF, un argument pentru a va simti protejati.

 

Divizia de produse chimice pentru Constructii din cadrul BASF asigura partenerilor sai: produse de inalta calitate, logistica eficienta, expertiza si consultanta de specialitate, prin personal tehnic autorizat. Produsele sub brandul Master Builders Solutions sunt utilizate pentru prepararea si imbunatatirea performantelor si durabilitatii betonului, repararea, protectia, hidroizolarea si etansarea structurilor si solutii complete pentru pardoseli performante.

 

Pentru mai multe informatii, va rugam contactati:
BASF Divizia pentru Constructii
Sos. Ploiesti-Targoviste (DN72)
Com. Aricestii-Rahtivani, RO-107025
T + 40 344 520 104
T + 40 344 520 102
E-mail: constructii-romania@basf.com
Web: www.master-builders-solutions.basf.ro

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 149 – iulie 2018, pag. 34

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2018/07/01/basf-solutia-completa-de-reabilitare-a-acoperisurilor/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.