Betonul este un material compozit, ne-uniform, care este adesea judecat prin aspectul sau. Aspectul betonului este din ce in ce mai mult apreciat si valorificat de catre arhitecti pentru realizarea unor forme care infrumuseteaza mediul nostru. Insa obtinerea celei mai bune finisari posibile a suprafetei betonului prefabricat necesita o analiza atenta a actiunii si interactiunii mai multor factori: caracteristicile betonului proaspat, calitatea cofrajelor si a agentilor de decofrare, particularitatile procesului de productie.
Amestecurile de beton avand diverse clase de rezistenta si durabilitate pot fi destul de rapid proiectate in laborator si implementate pe fluxul de productie, insa acest lucru nu ne da si siguranta ca vor genera suprafete netede, fara defecte, ale produsului finit. Fiecare dintre etapele procesului de executie a elementelor de beton prefabricat – preparare, turnare, vibrare, finisare – influenteaza, in mod direct, capacitatea de compactare si implicit, aspectul final al elementului.
Desi unele defecte ale suprafetei betonului au initial numai un impact vizual/estetic, defecte precum segregari, goluri, exfolieri, fisuri etc., devin, in timp, „cai de acces” pentru diversi factori agresivi externi la care este expus betonul, si astfel, pot afecta integritatea structurii puse in sarcina.
Pe langa clasa de consistenta, caracteristici mai putin uzuale ale betonului proaspat precum vascozitatea, stabilitatea si rezistenta la segregare sunt aspectele care trebuie luate in considerare inca din faza de proiectare a amestecului de beton si trebuie adaptate fluxului tehnologic existent astfel incat sa se creeze premisele obtinerii unei suprafete cu calitate superioara.
Betonul, in sine, nu are forma proprie, ci este modelat prin turnarea in cofraje. Daca amestecul de beton este corect preparat si se mentine uniform pe tot parcursul turnarilor dar cofrajul este gresit construit: panourile sunt slab imbinate si etansate, sistemul de sustinere nu este suficient de solid pentru a rezista presiunii betonului, atunci si aspectul acestuia va fi defectuos. Cofrajul este, totusi, cel mai scump element implicat in finisajul betonului si poate genera probleme de tipul „cost vs finisaj”.
Suprafata cofrajului, aflata in contact cu betonul proaspat imprima textura, netezimea si rugozitatea sa suprafetei betonului intarit. Astfel, intretinerea si curatarea cofrajului sunt esentiale in obtinerea unui aspect vizual bun. Aici intervin agentii de decofrare, care faciliteaza desprinderea usoara si completa a betonului de cofraj precum si eliminarea golurilor de aer. Este de mentionat ca in cazul amestecurilor tipice prefabricatelor, cu continut ridicat de parti fine, raport mic A/C si intarire rapida, este de asteptat o aderenta mai mare a betonului la cofraj. Astfel, atat alegerea agentului de decofrare, cat si respectarea instructiunilor de utilizare, sunt de mare importanta in obtinerea unei suprafete de calitate.
Forta de munca poate fi calcaiul lui Ahile in obtinerea finisajului de calitate, acesta depinzand, in mare parte, de buna practica in executie. Totusi, este deja o obisnuinta ca forta de munca disponibila sa fie directionata catre lucrarile de reparare si finisare ulterioara a elementelor din beton.
Pentru ca acest proces sa decurga corespunzator – sarje de beton uniforme, turnare continua si rapida, vibrare minima sau chiar eliminarea vibrarii, finisare facila – betonul trebuie sa aiba anumite caracteristici reologice si un echilibru intre fluiditate si vascozitate.
Betoanele cu cantitati reduse de parti fine sau cele preparate cu agregate deficitare sunt betoane cu un risc ridicat de separare sau cu o capacitate limitata de umplere a golurilor si de compactare. Betoanele cu un raport mic A/C, cu cantitati mari de adaosuri/filler, sunt vascoase si greu de manevrat.
Betonul cu vascozitate ridicata este rigid si lipicios si, ca o consecinta, poate deteriora rapid echipamentele utilizate. Aditional, acest tip de beton necesita o durata prelungita de mixare, deci consum ridicat de energie, produsul final fiind dificil de turnat, vibrat si finisat.
Din alt punct de vedere, punerea in opera a unui beton cu o rezistenta redusa la separare, a unui beton vascos si lipicios, necesita implicarea unei forte de munca aditionale consistente. In conditiile actuale din piata, forta de munca disponibila si calificata incepe sa fie o problema.
Cea mai la indemana metoda de gestionare si de reducere a vascozitatii este adaugarea de apa suplimentara in amestec. Insa aceste cateva kilograme de apa in plus fata de reteta proiectata duc la prelungirea termenelor de decofrare si transfer.
Acceptarea de bule de aer inglobat necontrolat in masa betonului este o alta modalitate de gestionare a vascozitatii, insa afecteaza in mod cert stabilitatea si uniformitatea sarjelor de beton proaspat si porozitatea betonului intarit, efectul asupra calitatii suprafetei fiind implicit unul negativ.
MasterEase® – solutia BASF pentru beton usor de prelucrat si usor de compactat
Aditivul superplastifiant MasterEase se bazeaza pe o tehnologie dezvoltata si patentata de BASF: pentru acest produs a fost creata o noua generatie de polimeri, un nou tip de molecule, care confera betonului caracteristici reologice exceptionale.
Denumirea produsului „ease” sugereaza beneficiul principal – usurinta.
In primul rand, aditivul scade vascozitatea betoanelor cu pana la 30%, ceea ce ii permite producatorului sa toarne, sa compacteze si sa finiseze betonul cu o eficienta considerabil imbunatatita. Dezvoltarea rezistentelor initiale este accelerata, astfel ca procesele de decofrare si transfer sunt efectuate la termene mici si astfel se poate optimiza utilizarea cofrajelor disponibile.
Prin imbunatatirea reologiei, respectiv reducerea vascozitatii si imbunatatirea caracteristicilor de curgere ale betonului, MasterEase reprezinta o solutie la multe dintre dificultatile reale intampinate pe parcursul executiei elementelor prefabricate, asigurand o serie de avantaje si beneficii pe intreg fluxul de productie:
• Eficienta mai mare a operatiunii de vibrare sau o vibrare mai facila;
• Finisare si nivelare usoara/rapida, cu un rezultat estetic imbunatatit;
• Randament imbunatatit si durata de viata mai mare a utilajelor;
• Reducerea costurilor cu forta de munca implicata in turnare, vibrare, nivelare, finisare, cat si in procesele ulterioare de reparare.
Producatorul se confrunta totusi, cu perioade de timp in care infrastructura existenta nu face fata cerintelor de productivitate si trebuie sa gaseasca solutii pentru accelerarea suplimentara a procesului de productie, punctul critic fiind reutilizarea cofrajelor disponibile. La o temperatura de aproximativ 20ºC, dureaza 14-18 ore pana ce betonul s-a intarit suficient incat sa se poata decofra si transfera elementul – timp pretios, deoarece cofrajul nu se poate reutiliza.
Aici intervine MasterX-Seed:
MasterX-Seed este o suspensie stabilizata de nanoparticule CSH – cristale sintetice de silicat de calciu deja hidratat, noua tehnologie patentata de BASF care adauga valoare betonului prin explorarea variatelor posibilitati de accelerare a intaririi si are potentialul de a eficientiza procesul de productie a betonului, atat din punct de vedere al duratei, cat si al costurilor totale implicate (i.e. costuri de tratare termica cu aburi).
Efectele cristalelor sintetice hidratate continute de MasterX-Seed reduc cu pana la 6 ore timpul pana la decofrare al elementului prefabricat, fara a fi detectate diferente in ceea ce priveste produsul finit.
Astfel ca betonul poate fi facut si mai usor si mai rapid!
Un beton proaspat bun are nevoie sa fie turnat intr-un cofraj bine curatat si tratat cu un agent de decofrare corespunzator, pentru a genera in final un element prefabricat si durabil si estetic.
MasterFinish® curata si protejeaza cofrajul si contribuie la obtinerea unei suprafete fara defecte
MasterFinish CLN 689, special dezvoltat pentru prefabricate, este un agent de curatare ce indeparteaza reziduurile de rugina, ciment si plastic, grasimile sau alte pete de pe cofraje si permite obtinerea unor suprafete fara defecte. Ecologic si usor de aplicat, corespunde cerintelor actuale privind protectia mediului si a angajatilor.
MasterFinish RL cuprinde gama completa de agenti de decofrare, incepand cu uleiuri minerale cu si fara solventi, pana la produse pe baza de uleiuri vegetale si emulsii din materii prime regenerabile. Fiecare agent reprezinta solutia optima pentru o situatie particulara. De exemplu, MasterFinish RL 450, datorita continutului de inhibitori de rugina cat si a capacitatii excelente de dispersie, previne si elimina rugina de pe cofrajele metalice sensibile la coroziune. Mai mult, produsul are un punct ridicat de aprindere, astfel ca nu implica asigurarea de conditii speciale de depozitare sau manipulare iar angajatii lucreaza intr-o atmosfera mult imbunatatita.
Continuand seria de noi tehologii pentru industria betonului:
- MasterMatrix – betoane autocompactante cu cantitati reduse de parti fine
- MasterGlenium PAV – betoane de pardoseli si platforme industriale
- MasterSure – solutii pentru mentinerea un timp indelungat a lucrabilitatii betonului
- MasterSuna – solutii pentru utilizarea in beton a nisipurilor contaminate cu minerale argiloase
solutia completa BASF pentru elemente prefabricate de inalta calitate:
MasterEase – MasterX-Seed – MasterFinish
ofera beneficii economice atat producatorului de beton cat si contractorului, prin incadrarea in bugetul si in termenul de finalizare ale fiecarui proiect. Mai mult, sustine dezvoltarea sustenabila a industriei de constructii.
Divizia de Aditivi pentru betoane a BASF asigura partenerilor sai: produse de inalta calitate, logistica eficienta, expertiza si consultanta de specialitate prin personal tehnic autorizat. Produsele sub brandul Master Builders Solutions sunt utilizate pentru a facilita punerea in opera, pomparea si finisarea betonului proaspat, aspectul, performantele si durabilitatea betonului intarit.
Pentru mai multe informatii, va rugam contactati:
BASF Divizia pentru Constructii
Sos. Ploiesti-Targoviste (DN72)
Com. Aricestii-Rahtivani, RO-107025
T + 40 344 520 104
T + 40 344 520 102
E-mail: constructii-romania@basf.com
Web: www.master-builders-solutions.basf.ro
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 149 – iulie 2018, pag. 16
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns