Antreprenor General: SC BOG’ART SRL
Beneficiar: LIDL ROMANIA SCS
Proiectant General: SC SUBCONTROL SRL
Lider proiect: SC BOG’ART SRL
Proiectanti de specialitate: arhitectura – PLANCONTROL SRL; rezistenta – STATIC 5 TIMISOARA, PATH’S ROUT TIMISOARA, F&M PROIECT CLUJ NAPOCA, I.CO PROIECT TIMISOARA
Subantreprenori: terasamente – SERONI TRANS, MOSAICO PIU; structuri prefabricate – SOMACO SA; lucrari exterioare – TECHNOCER, LOGOSOL, ATLAS SPORT; executie puturi – COMPORSA;
instalatii sanitare, canalizari – PROMTECH, GLOBAL MAT INSTALL; instalatii electrice – ELCOMEX IEA;instalatii bms – BMS AUTOMATION; instalatii antiincendiu – SEBINO FIRE PROTECTION AND DETECTION; retele edilitare – NIPTER CONSTRUCT; lifturi – THYSSENKRUPP ELEVATOR; rezervor combustibil – GILBARCO ACAS; hidroizolatii – NOVAGLASS HIDROIZOLATII SRL; tamplarie – ALUSYSTEM, HISTRIA, ALFA CLUJ, VERTICAL DESIGN, HIGH SPEED DOORS, ARCADE DOORS; pardoseala depozit – RINOL, LOGOSOL, OHEIM KUHLRAUMBAU GMBH, NORTH STAR INDUSTRIAL SERV; finisaje interioare – DECOR FLOOR, CORPORATE OFFICE SOLUTIONS.
SCURTA DESCRIERE A LUCRARII
Indicatori principali: suprafata terenului: aproximativ 160.000 mp; amprenta la sol (Ac): 45.000 mp; aria spatiu verde: 280.000 mp, aria drumuri / platforme / edilitare: 54.000 mp, suprafata cladirii: 45.000 mp, suprafata auxiliara: 11.500 mp.
Pentru construirea acestui centru logistic au fost folosite solutii si tehnologii care asigura standarde inalte de eficienta energetica. Pe langa betonul concasat, provenit din demolari, la constructia depozitului s-au folosit atat materiale reciclate, cat si materiale reciclabile. In plus, fata de procesul de constructie orientat spre sustenabilitate, cladirea in sine se remarca prin consumul scazut de energie necesara functionarii, emisii si amprenta de CO2 reduse si, implicit, printr-un impact mult diminuat asupra mediului inconjurator.
Pe langa materialele folosite in timpul construcirii depozitului, au fost implementate proceduri de protectie a mediului, reducand cantitatea de deseuri generate pe santier cu 75%. Totodata, sistemul de incalzire a cladirii a fost proiectat astfel incat sa reduca cu 50% consumul de energie, prin reutilizarea caldurii recuperate de la instalatia frigorifica.
Cladirea principala pentru depozitare este un volum compact de forma rectangulara, cu dimensiuni de aproximativ 352 m x 124 m, cu o suprafata construita de 43.696 mp realizata cu o structura in cadre din elemente prefabricate din beton armat, cu un regim de inaltime de P si partial P+1. Inchiderile exterioare sunt executate din panouri termoizolante, asezate pe orizontal sub forma de tabla de sah, in trei culori distincte pe nuante de gri. Acoperisul cu panta mica in doua ape este executat pe o structura din tabla de otel, cu cute mari si o invelitoare hidro-termoizolanta.
Corpul administrativ este un volum compact rectangular, cu dimensiuni de aproximativ 16,30 m x 44,80 m cu o suprafata construita de 732 mp realizat cu o structura in cadre din beton armat monolit si plansee din fasii cu goluri prefabricate, cu un regim de inaltime de P+1. Inchiderile exterioare sunt executate din zidarie termoizolanta, termosistem si tencuiala decorativa. Acoperisul cu panta mica este executat in doua ape, cu o invelitoare hidro-termoizolanta.
La corpul administrativ, compartimentarile interioare sunt cu pereti din zidarie de 20 cm pentru casa scarii si casa liftului si pereti din gips-carton pe structura metalica la compartimentarile birourilor, la vestiare si la grupurile sanitare. Placile din gips-carton sunt prevazute pentru protectie corespunzatoare la foc si la umiditate.
La hala de depozitare compartimentarile principale pentru zonele de depozitare sunt realizate cu panouri termoizolante cu miez din spuma poliuretanica, cu grosimi de 12 cm si 17 cm. Compartimentarile secundare, pentru zonele de birouri si grupuri sanitare, sunt cu pereti din gips-carton pe structura metalica cu placi pentru rezistenta la foc si protectie corespunzatoare la umiditate.
Pentru casa poarta compartimentarile sunt prevazute cu aceleasi caracteristici ca si pentru corpul administrativ.
Inchiderile exterioare ale halei de depozitare sunt executate cu panouri termoizolante cu miez din spuma poliuretanica, cu grosimi de 15 cm.
Finisajele interioare pentru hala de depozitare – pardoseala industriala cu fibre din otel cu profile pentru rosturi, inclusiv profile sinusoidale pentru zonele de trecere. Pentru zonele fara climatizare este prevazuta incalzire in pardoseala. Zonele pentru birouri si grupurile sanitare sunt prevazute cu mocheta, respectiv gresie antiderapanta.
Finisajele pentru pereti sunt cu vopsea lavabila si faianta pentru grupuri sanitare. Zonele de birouri si grupuri sanitare sunt prevazute cu tavane casetate acustice din fibre minerale, respectiv casete metalice pentru grupurile sanitare. Pentru incaperile de depozitare climatizate, tavanele suspendate sunt executate din panouri termoizolante cu miez din spuma poliuretanica. Usile interioare – usi metalice avand inclusa protectie la foc. Ferestrele interioare – tamplarie aluminiu cu geam termo-fonoizolant incluzand protectie la foc.
Finisajele interioare pentru corpul administrativ – pardoselile sunt cu mocheta pentru birouri; gresie pentru vestiare, grupuri sanitare, hol acces si sala de mese; pardoseala anti-statica cu rasina epoxidica pentru incapere server. Pentru pereti sunt prevazute finisaje cu vopsea lavabila si faianta pentru zone umede si placari de protectie din HPL pentru zonele de tranzit. Sunt prevazute tavane acustice casetate pentru zonele cu birouri, respectiv tavane casetate metalice pentru zonele umede (grupuri sanitare). Usile interioare – usi din lemn cu toc metalic. Ferestrele interioare – tamplarie aluminiu cu geam fono-termoizolant.
La interioarele pentru casa poarta si casa pompelor sunt prevazute finisaje cu aceleasi caracteristici ca si pentru corpul administrativ.
Acoperisul pentru hala de depozitare – acoperis in doua ape cu panta mica 1,5% pe structura din tabla de otel cu cute mari si sistem termo-hidroizolant cu placi din vata minerala (alternativ spuma poliuretanica), grosime minimum 20 cm si membrana hidroizolanta din material sintetic tip FPO de culoare alb. Acoperisul este prevazut cu trape de fum si luminatoare cu sistem anticadere din grilaj metalic.
La corpul administrativ, casa poarta si casa pompelor acoperisul este in doua ape cu panta mica de 1,5% pe o structura cu planseu din beton armat si sistem termo-hidroizolant cu placi din vata minerala (alternativ spuma poliuretanica) minimum 20 cm si membrana hidroizolanta din material sintetic tip FPO de culoare alb. Colectarea apelor pluviale se face perimetral cu receptori in sistem gravitational.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 149 – iulie 2018, pag. 52
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns