«

»

IRIDEX GROUP PLASTIC: Geocompozite de drenaj cu minituburi pentru aplicatii ingineresti

Share

Schimbarile climatice reprezinta o realitate careia inginerii proiectanti de sisteme de drenaj trebuie sa ii acorde o atentie deosebita. Efectele cumulative ale modificarii treptate a hidrologiei, ca urmare a schimbarilor climatice, sunt de asteptat sa modifice magnitudinea si frecventa debitelor maxime pe durata de viata a sistemelor de drenaj.

Din punct de vedere istoric, sistemele de drenaj au cunoscut diferite abordari in cadrul proiectelor ingineresti: de la simple drenuri la sisteme complexe de drenaj pentru combaterea generala a excesului de apa, indiferent de cauza careia i se datoreaza.

Iridex Group Plastic, impreuna cu partenerul sau AFITEX din Franta, continua sa exceleze in proiectarea si dezvoltarea sistemelor de geocompozite pentru drenaj ca alternativa la solutiile traditionale de drenaj.

Timp de secole, materialele granulare au fost utilizate pentru a asigura drenajul necesar in infrastructura sau constructii civile. In prezent, geocompozitul de drenaj cu minituburi DRAINTUBE ofera performanta si eficienta din punct de vedere al costurilor prin economisirea timpului de executie, optimizarea constructiei, rezistenta la uzura si durata mare de exploatare.

Geocompozitul de drenaj cu minituburi este realizat prin combinarea a doua straturi de geotextile intertesute si o serie de minituburi din polipropilena perforate la 45 de grade (fig. 1) ce permit captarea unui debit mare, chiar daca panta este egala cu zero, evacuand apa din precipitatii in directia dorita mult mai repede decat un strat de drenaj omogen.

Geocompozitul de drenaj DRAINTUBE indeplinste cu succes functiile de separare, filtrare si drenare, esentiale pentru imbunatatirea lucrarilor ingineresti.

In comparatie cu o solutie traditionala, geocompozitul de drenaj DRAINTUBE utilizat in infrastructura ofera:

  • Economii (avantaj financiar fata de utilizarea pietrei) (fig. 2);
  • Logistica (reducerea timpilor de executie);
  • Punere in opera accelerata (DRAINTUBE se instaleaza mult mai usor in comparatie cu un strat de pietris separat de un geotextil).

Geocompozitul de drenaj DRAINTUBE poate fi personalizat pentru a indeplini cerintele stabilite in proiecte pentru partea hidraulica, de filtrare si separare. Acesta poate fi mai ieftin si decat alte tipuri de geocompozite de drenaj cu miez continuu.

Apa care intra in stratul de drenaj este captata perpendicular catre miniconducte si este evacuata in santul colector sau conducta principala de evacuare.

AFITEX va pune la dispozitie programul de calcul Lymphea pentru a va ajuta sa alegeti corect geocompozitul cu proprietatile adecvate de performanta care sa rezolve problemele pe care le-ati putea intalni in proiectele dumneavoastra.

Programul Lymphea a fost dezvoltat de AFITEX cu sprijinul Le Laboratoire Régional des Ponts et Chaussées (LRPC) si LIRIGM (Universitatea din Grenoble) din Franta.

Acest program permite determinarea debitului de curgere pentru miniconducte in functie de caracteristicile fiecarui proiect:

  • lungimea drenajului;
  • panta;
  • incarcarea pe geocompozit;
  • presiunea hidraulica maxima admisa.

Contact:
Iridex Group Plastic
Bulevardul Eroilor 6-8 | Cod 077190 | VOLUNTARI | Judetul Ilfov
Tel./Fax: 021.240.40.43
E-mail: dmc@iridexgroup.ro
www.iridexplastic.ro

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 149 – iulie 2018, pag. 4

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2018/07/01/iridex-group-plastic-geocompozite-de-drenaj-cu-minituburi-pentru-aplicatii-ingineresti/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.