C-asa-i lumea trecatoare, unul naste altul moare…
Un adevar care dainuie si va mai dainui atata vreme cat oamenii si naravurile lor se manifesta mai mult in situatii deloc agreate cu cei zdraveni la minte . Totul ca si in episoadele frecvente din serialul ineptiilor pe care il vedem aproape zi de zi.
Cunoscuta melodie lautareasca fredonata de cei care au luat la… bord continutul mai multor paharele si-a gasit pe teren corespondentul in modul aberant in care unii adepti “ametiti” confunda binele cu raul. Mai la obiect, ca in cazul multor situatii intalnite in sectorul constructiilor.
Cand este util si bine ca sa faci autostrazi, se spune ca, din varii motive, inca nu este nu este cazul pentru ca sunt alte prioritati la nivelul tarii…!
Cand se spune ca avem nevoie sa lungim traseele metroului, banii ministerului de resort, cel al transporturilor, au primit alta destinatie…!
Cand este vorba de spatii de locuit atat de necesare lumii moderne la care vrem sa ne aliniem, discutiile sunt impartite. Unii vor repede si functional, altii vor confort sporit. Fiecare dupa punga lui… Nu se poate spune ca locuintele noi lipsesc sau sunt insufuciente. Marul discordiei il reprezinta faptul ca veniturile multora nu sunt pe masura preturilor practicate de asa-zisii dezvoltatori. Apelarea la creditele bancare este cosmarul luarii unei decizii in acest sens. “Circul” dobanzilor mereu in crestere da bataie de cap atunci cand trebuie sa restitui ratele din contracte.
Si atunci unde-i binele si unde-i raul…? Si, mai ales, pentru ce se poate opta ca sa duci, totusi, o viata decenta?
Promisiunile politicienilor indiferent din ce formatiune fac parte intretin de ani de zile o atmosfera nociva. Adica promiti ”marea cu sarea” iar celor interesati le vine sa se dea cu capul de pereti. Daca-i ai, bineinteles!
Unii dintre doritorii de confort locativ minim au in vedere in primul rand ca vor apa curenta si, mai ales, canalizare. In momentul de fata ne aflam deja intr-o situatie jenanta fata de alte state europene unde doar 3% dintre gospodarii au toaletele in curti in timp ce, in timp ce in Romania sunt 40%… Cum s-ar spune, cu antene TV pe acoperisul caselor, dar cu toalete in curte. Nu-i caraghios? Este! Si uite asa, din greseala in greseala, mergem spre… victoria finala, cum se spunea in gluma cu cca 30 de ani in urma.
Exemplele inserate pana acum si multe altele, ca sa revenim la “oile noastre”, fac parte din asa-zisul “sistem de constructii”. Un sistem doar pe hartie, pentru ca, in realitate, situatia este cea pe care o tot semnaleaza “racindu-si gura de pomana” asociatiile profesionale de specialitate.
De ani buni de zile obstile constructorilor – ARACO si FPSC – solicita adoptarea unui pachet distinct de legi care sa puna si sa mentina in vigoare constructiile din Romania.
Ei au vrut si doresc in continuare acest lucru numai ca cei abilitati “se fac ca ploua”. Ploua insa doar cu promisiuni, desi constructiile ar trebui sa fie prioritatea prioritatilor in tara noastra si nu… in general, ci pornind de la realitatile cotidiene de dezvoltare. Adica cele care sa ne integreze in familia la care am aderat: Uniunea Europeana.
In privinta legii achizitiilor publice, se spune ca Guvernul ar fi luat unele masuri. S-a zis, dar mai nimeni nu cunoaste care sunt si ce cuprind aceste hotarari. Bine ar fi sa nu insemne doar “praf in ochii celor din constructii”.
Este bine, deci, sa se inteleaga, odata pentru totdeauna, ca numai constructiile, firmele de specialitate si, nu in ultimul rand oamenii lor, sunt cei care dau de lucru celorlalti integrati in celelalte domenii de activitate.
Rezolvandu-se aceste deziderate s-ar mai gasi timp si pentru petreceri lautaresti inclusiv cu… lume, lume soro lume.
Autor:
Ciprian Enache
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns