«

»

ODU GREEN ROOF: Vegetatie pe acoperisurile marilor centre comerciale

Share

In ultimii ani, odata cu extinderea si intrarea in constiinta publica a conceptului de acoperis verde, atat in vestul Europei, cat si, imbucurator, in tara noastra, suntem martori la amplasarea acestora pe acoperisurile din ce in ce mai multor hypermaketuri si centre comerciale.

Investititiile de acest fel prevad, inca din faza de proiectare a imobilelor cu destinatie comerciala, care au, de regula, peste 1.500 mp, si amenajarea, in parte sau in intregime, a invelisului cu vegetatie . Rezulta, astfel, acoperisuri verzi cu suprafete importante, atat ca dimensiune, cat si ca functie ecologica.

 

ODU Green Roof, cu o activitate in domeniu de peste noua ani, se poate mandri ca a fost firma care a realizat cele mai multe dintre aceste oaze verzi, insumand o suprafata totala instalata si data in folosinta de cca. 40.000 de mp.

 

Cum s-a ajuns la aceste suprafete, deloc neglijabile, in contextul pietei imobiliare romanesti?

 

In primul rand datorita constientizarii, in sens evolutiv, a avantajelor oferite de un asemenea tip de acoperis.

 

Iata cateva dintre ele:

In cazul constructiilor comerciale, cladiri de tip hala, cu structura metalica sau din beton si sticla, izolatia termica devine un criteriu deosebit de important, o parte semnificativa din cheltuielile de intretinere si folosinta a spatiilor respective fiind destinate mentinerii temperaturii ambientale in parametri optimi. In aceste conditii, invelisul cu vegetatie are proprietatea de a scadea fluctuatiile de temperatura interna cu 20% – 25% fata de un acoperis clasic.

 

In acelasi timp, acoperisurile verzi ofera celor din jur o priveliste placuta, imbunatatind calitatea vietii urbane. Drept dovada, studiile efectuate demonstreaza efectul psihologic relaxant al zonelor verzi. O priveliste deosebita, de pilda, o au locuitorii blocurilor din jurul unui hypermarket aflat in cartierul Pantelimon, hypermarket al carui acoperis, in intregime vegetal, este realizat de Odu Green Roof.

 

Prin protectia fata de razele ultraviolete si prin protectia mecanica propriu-zisa, acoperisul verde prelungeste cu 50% durata de utilizare a straturilor hidro si termoizolante instalate, asigurand a durata de viata a invelisului de pana la 60 de ani.

 

Furtunile de vara, obisnuite in conditiile climei din Romania, pot sa suprasolicite sistemele de canalizare, care nu pot prelua intr-un timp scurt apele pluviale deversate in cantitati mari, ceea ce poate cauza inundatii, in special in habitatele urbane. Acoperisul verde are rolul sa preia o mare parte din aceasta cantitate de apa, care ulterior se evapora sau, bine drenata, ajunge treptat in reteaua de canalizare.

 

Izolarea fonica este un alt aspect deloc de neglijat atunci cand vorbim de o hala industriala / comerciala cu structura metalica, caz in care acoperisul verde mareste absorbtia undelor sonore provocate de diferiti factori de mediu (ploaie torentiala, grindina, zgomot de fond al zonei invecinate cum ar fi circulatia masinilor grele, trenuri etc.).

Nu in ultimul rand, putem aminti rolul jucat in echilibrarea ecosistemelor specific urbane. Oriunde s-ar construi cladiri, microhabitatele sunt, de regula, deranjate. Acoperisul verde ajuta la reconstruirea acestora si la restaurarea ciclului biologic. Verdeata de pe ele ofera un important refugiu pentru microhabitate. In cazul centrelor comerciale, acest aspect devine si un instrument de maketing, demonstrand implicarea activa a companiei in protectia mediului inconjurator.

 

Enumerarea avantajelor ar putea continua, dar sa ne referim si la ceea ce deosebeste Odu Green Roof de ceilalti jucatori de pe piata acoperisurilor verzi si a domeniilor emergente:

 

In primul rand, experienta. In cei aproape zece ani de activitate, avem in portofoliu zeci de  proiecte finalizate, dintre care multe de complexitate deosebita, atat ca aspect, cat si ca solutii constructive, unele chiar unice in Europa de Est si nu numai. In toata aceasta perioada echipa tehnica a Odu Green Roof a invatat, s-a perfectionat in folosul mutual al companiei si a partenerilor de afaceri.

 

Participarea, in mod activ, la diferitele manifestari internationale de gen este o conditie ca sa poti tine pasul cu solutiile de imbunatatire a tehnologiilor aplicate. Implementarea tehnologiilor inovatoare, a ideilor ce ofera solutii la zecile de probleme specifice fiecarui proiect in parte, se poate face numai printr-o activitate asidua de informare si documentare, dusa in background, vizibila numai prin rezultatele spectaculoase obtinute in practica.

Acoperisurile verzi instalate pe hypermarketuri si centre comerciale sunt, de regula, extensive, cu rulouri de Sedum. Se prefera aceasta solutie deoarece Sedumul, odata stabilizat, nu necesita intretinere costisitoare si laborioasa, diferitele specii de Sedum rezistand la conditii climaterice vitrege.

 

Din experienta proprie putem afirma ca dupa instalarea ruloului de Sedum format dintr-un mix de 10-12 specii, supravietuiesc doar 3-4 specii, cele care sunt pretabile microclimei amplasamentului. Astfel, oriunde ar fi acesta instalat se va adapta la clima locala.

 

In cazul acestor acoperisuri este deosebit de importanta relatia dintre greutatea stratificatiei acoperisului verde si rezistenta la seceta. Odu a dezvoltat sistemul hibrid ultrausor care ofera rezultate exceptionale din acest punct de vedere, chiar si la o greutate specifica a sistemului de acoperis verde de numai 50-100 kg, in stare saturata cu apa. Se scad, astfel, in mod semnificativ costurile implicate de mentenanta, in special cheltuielile cu udatul, care, la asemenea suprafete de mii de metri patrati, pot ajunge la sume importante.

 

Fiecare proiect este unic. Logistica, preferintele estetice ale beneficiarului, posibilitatile oferite de  structura de rezistenta a cladirii etc., toate converg intr-o solutie personalizata de fiecare data. Specialistii de la Odu lucreaza  impreuna cu proiectanti si structuristi pentru a ajunge la un rezultat impecabil, iar solutia oferita va fi de fiecare data cea optima.

Contact:
ODU GREEN ROOF
Tg. Mures, Bd. 1848 nr. 2
Tel.: 0744 556 594
Fax: 0365 882 236
E-mail: office@odu.ro
Web: www.odu.ro

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 149 – iulie 2018, pag. 40

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2018/07/01/odu-green-roof-vegetatie-pe-acoperisurile-marilor-centre-comerciale/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.