«

»

Orice putere este slaba daca nu este unita!

Share

Titlul acestui editorial ne-a fost sugerat de motto-ul sub care si-a propus sa isi desfasoare activitatea Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii. Si intr-adevar, este un fapt cunoscut si verificat in marea majoritate a cazurilor ca o asociere asigura succesul unei actiuni.

Daca priviti cu atentie coperta I a revistei, veti observa ca publicatia noastra este partener media a 7 asociatii, societati sau patronate din sectorul constructiilor.

In sector functioneaza, insa, multe alte asemenea organizatii ce reunesc societati din diverse ramuri. Iata doar cateva dintre ele: Organizatia patronala CIROM – a cimentistilor, Asociatia Producatorilor de BCA, Asociatia Producatorilor de Materiale de Constructii, Uniunea Nationala a Restauratorilor de Monumente Istorice, Societatea Generala a Expertilor Tehnici, Patronatul Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta, Asociatia profesionala de Drumuri si Poduri dar si Patronatul Drumarilor din Romania… Iar enumerarea ar putea continua.

Una dintre ultimele organizatii patronale infiintate este PREFBETON, ce reuneste producatorii de prefabricate din beton si despre ale carei obiective puteti afla intr-un interviu cu presedintele sau, dl Gabriel Colobatiu, interviu publicat in interiorul revistei.

Ca societatile din industria constructiilor si a producatorilor de materiale de constructii se asociaza este foarte bine. In cadrul unei ramuri sau subramuri exista preocupari comune, probleme comune, obiective comune. Sunt importante si acestea.

Mai importante sunt, insa, problemele comune si obiectivele comune ale intregii ramuri a constructiilor. Ori acestea nu pot fi sustinute, aparate, promovate cu succes, decat de o organizatie comuna a tuturor societatilor, organizatie comuna care sa reprezinte interesele intregii ramuri in discutiile cu Guvernul si Parlamentul.

Ar fi, deci, in interesul constructorilor si al producatorilor de materiale de constructii ca toate aceste asociatii, societati, patronate, sa se uneasca pentru a-si sustine, cu cat mai mult succes, interesele. Este ceea ce a incercat de-a lungul timpului, din pacate fara succes deplin, ARACO – Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii. Si este ceea ce se intampla in ultima perioada in cadrul Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii.

In momentul de fata Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii reuneste Patronatul Societatilor din Constructii, Patronatul Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta si Uniunea Nationala a Restauratorilor de Monumente Istorice. In acelasi timp, Federatia mai are incheiate contracte de colaborare si cu alte asociatii si organizatii patronale.

Intre obiectivele pe care si le propune Federatia se numara: reprezentarea unitara a societatilor din domeniul constructiilor, asigurarea unui cadru legislativ coerent si corect, intarirea relatiilor cu organizatiile profesionale nationale si internationale, imbunatatirea imaginii constructorilor si a realizarilor acestora. In ceea ce priveste problemele concrete cu care se confrunta in aceasta perioada constructorii si la rezolvarea carora ar trebui sa aiba un cuvant hotarat de spus, este suficient sa ne referim la Legea achizitiilor publice si la modificarile Codului Fiscal.

Ori, interesele constructorilor nu pot fi aparate cu succes decat daca acestia vor avea o voce comuna, o voce care sa fie sustinuta de o organizatie ce reprezinta cat mai multi constructori.

Autor:
Ionel Cristea 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 149 – iulie 2018, pag. 3

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2018/07/01/orice-putere-este-slaba-daca-nu-este-unita/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.