«

»

Prefabricatele – o solutie eficienta pentru constructii. Interviu cu dl Gabriel Colobatiu, presedinte PREFBETON

Share

Ionel Cristea: Care sunt problemele deosebite, nerezolvate, ale producatorilor de prefabricate care v-au determinat sa va asociati in cadrul PREFBETON?

Gabriel Colobatiu: Gradul redus de utilizare a solutiilor prefabricate in constructii si cooperarea redusa cu proiectantii si arhitectii in promovarea solutiilor prefabricate ne-au determinat sa ne asociem in cadrul PREFBETON.

 

Ionel Cristea: Ce obiective deosebite v-ati propus, pentru urmatoarea perioada, in cadrul Asociatiei?

Gabriel Colobatiu: Dorim sa organizam a doua Conferinta a PREFBETON care sa continue promovarea folosirii prefabricatelor din beton in constructiile din Romania. Dorim sa stimulam cooperarea intre specialistii din tara si cei din strainatate si sa prezentam, de fiecare data cand avem ocazia, solutiile adoptate in tarile cu traditie in acest domeniu.

 

Ionel Cristea: Din statisticile prezentate chiar de Asociatie rezulta ca in Romania cantitatea de prefabricate folosita in constructii este mult sub media europeana. Care sunt cauzele acestei situatii si cum actioneaza Asociatia pentru cresterea cantitatii de prefabricate produse si utilizate in tara noastra?

Gabriel Colobatiu: O cauza a consumului redus de prefabricate este folosirea pe scara larga a solutiilor monolite in constructii. De asemenea, programul redus de investitii publice in domeniul infrastructurii rutiere si feroviare si a retelelor de canalizare a condus la acest consum redus de elemente prefabricate.

 

Ionel Cristea: Obsesia lui Ceausescu, de a determina construirea blocurilor de locuinte in principal din prefabricate, a discreditat acest sistem, desi el ofera destule avantaje. Cum se explica faptul ca, in aproape 30 de ani, dezvoltatorii si proiectantii nu au reusit sa promoveze, din nou, acest sistem in constructia de locuinte?

Gabriel Colobatiu: Nu am nicio explicatie la acest lucru. Este surprinzator ca azi, cand sunt materiale net superioare celor din epoca Ceausescu, proiectantii au renuntat la solutiile prefabricate in rezidential.

 

Ionel Cristea: Folosirea prefabricatelor in constructii ofera foarte multe avantaje, unele usor de intuit chiar de catre nespecialisti. Care sunt, totusi, dupa parerea dumneavoastra, cele mai importante avantaje pe care le asigura prefabricatele, mai ales referindu-ne la Romania?

Gabriel Colobatiu: Avantajele prefabricatelor sunt multiple. As putea enumera: rapiditatea la punerea in opera, imbinarile precise, controlul calitatii produselor, trasabilitatea materiilor prime si a materialelor inglobate, tolerante reduse, rezistenta superioara la foc, la intemperii, la actiunea factorilor agresivi, rezistente ridicate ale marcilor de beton folosite, performante bune la seism, nu elibereaza substante toxice fiind un material inert etc.

 

Ionel Cristea: Care sunt domeniile in care se folosesc cel mai mult prefabricatele in tara noastra?

Gabriel Colobatiu: Prefabricatele se folosesc cel mai mult la construirea spatiilor logistice si industriale, precum si in domeniul constructiilor de spatii comerciale. Un alt domeniu care utilizeaza pe scara larga prefabricate este cel al pavajelor.

 

Ionel Cristea: Romania este ramasa destul de mult in urma in ceea ce priveste infrastructura edilitara, canalizarea si alimentarea cu apa. E un domeniu in care prefabricatele se folosesc foarte mult. Care este situatia investitiilor din acest domeniu?

Gabriel Colobatiu: Investitiile in aceste domenii, mai ales in ultimii 2-3 ani, au fost destul de reduse si implicit si folosirea prefabricatelor.

 

Ionel Cristea: Sunt si alte domenii in afara celor, sa zicem, obisnuite in care prefabricatele si-ar gasi locul. De pilda, administratorul unei societati imi spunea ca a incercat sa promoveze capacele de canal din beton in locul celor din fonta care, se stie, se cam fura si sunt fabricate din fonta, material mai deficitar, dar nu a reusit. Sau ma gandesc la stalpii prefabricati pentru turbine eoliene. De asemenea, din site-ul Asociatiei dumneavoastra am aflat si despre un sector mai putin cunoscut in care se folosesc prefabricatele – agricultura (stalpi pentru vie sau gratare pentru fermele zootehnice). Cum stau lucrurile in acest domeniu?

Gabriel Colobatiu: Da, se folosesc in agricultura stalpi pentru vie si gratarele din beton pentru fermele de porci. Sunt prefabricatori care au investit in linii tehnologice de producere a stalpilor pentru vie si in vibroprese pentru gratare.

 

Ionel Cristea: Infrastructura rutiera este un alt domeniu in care prefabricatele se pot folosi in mod curent. Cum stam in acest domeniu?

Gabriel Colobatiu: Stam rau din cauza ca investitiile in sectorul public sunt foarte reduse. Guvernele au redus fondurile pentru investitii, folosind banii in alte scopuri. Nu comentez!

 

Ionel Cristea: In cazul in care ar creste cererea de prefabricate, sunt pregatiti producatorii pentru a face fata?

Gabriel Colobatiu: Da, capacitatea instalata este mult mai mare decat productia realizata anual.

 

Ionel Cristea: Unde ne situam, din punct de vedere al tehnologiilor de producere a prefabricatelor, in Romania?

Gabriel Colobatiu: Tehnologiile de producere a prefabricatelor sunt in pas cu ceea ce este pe piata internationala. Cei care investesc in acest domeniu se orienteaza spre tehnologii moderne. Se realizeaza si la noi marci de beton superioare, cu aditivi valabili oriunde in lume. Din pacate, pretul de vanzare al prefabricatelor nu este la nivelul celorlalte tari, drept urmare producatorii romani se pastreaza in zona normal, fara a utiliza materiale scumpe, care sa le permita performante deosebite.

 

Ionel Cristea: Ati avut in urma cu ceva timp un simpozion cu participare internationala. Ce a rezultat in cadrul simpozionului? Care este situatia, din acest punct de vedere, pe plan international?

Gabriel Colobatiu: Da, am avut prima Conferinta internationala PREFBETON – Solutii prefabricate din beton. Noi credem ca a fost o reusita, mesajul transmis fiind bine receptionat. Speram ca vocea noastra sa se faca mai auzita dupa al doilea eveniment din acest an, pe care il vom organiza la Cluj. Mai multe informatii despre cea de-a doua editie vor fi prezentate pe website-ul nostru prefbeton.ro.

 

Ionel Cristea: Din cate stim, in Romania sunt cateva zeci de societati producatoare de prefabricate. De ce atat de putine sunt membre ale Asociatiei?

Gabriel Colobatiu: Aceste multe zeci de firme doar si-au trecut in statut „producerea elementelor prefabricate din beton”. In realitate ele nu produc prefabricate. Practic, marii prefabricatori sunt deja in asociatie. Scopul nostru este sa atragem in Asociatie cat mai multe societati care produc, cu adevarat, prefabricate.

 

Ionel Cristea: Sigur, producatorii de prefabricate au problemele lor specifice. Sectorul constructiilor are, insa, problemele lui generale. Pentru a contribui la rezolvarea lor, pentru ca sectorul sa devina o forta care sa vorbeasca pe o singura voce, aveti intentia sa va uniti fortele si cu alte asociatii profesionale si organizatii patronale din domeniu?

Gabriel Colobatiu: Asociatia este azi organizatie patronala si face parte din Federatia Materialelor de Constructie – PATROMAT care, la randul ei, este membra a Confederatiei patronale CONPIROM. Speram ca luarile de pozitie, pe diferite teme de interes comun, sa aiba un efect mai mare datorita reprezentativitatii Confederatiei.

 

Despre PREFBETON 

Organizatia Patronala a Producatorilor de Prefabricate din Beton PREFBETON reuneste principalele companii producatoare de elemente prefabricate din beton din Romania. In prezent, din organizatie, fac parte: ASA CONS ROMANIA SRL, BAUELEMENTE SRL., INCONTRO PREFABBRICATI SA, PREFAB SA, SOMACO GRUP PREFABRICATE SRL, SW UMWELTTECHNICK ROMANIA SRL.

Scopul Organizatiei Patronale PREFBETON este:

  • Promovarea produselor din beton prefabricat;
  • Reprezentarea, sustinerea si apararea intereselor tehnice, economice si juridice referitoare la comertul si industria produselor din beton prefabricat;
  • Dezvoltarea si incurajarea cooperarii in domeniul stiintific, tehnic si de standardizare;
  • Stimularea contactelor intre specialistii din tara.

Organizatia Patronala PREFBETON are stabilite urmatoarele obiective:

  • Reprezentarea membrilor in promovarea, sustinerea si apararea intereselor profesionale, tehnice, economice si juridice in raport cu Guvernul Romaniei, Parlamentul Romaniei si cu alte institutii ale administratiei publice centrale si locale sau cu orice alte organisme, pe plan intern si international;
  • Emiterea de avize consultative pentru initierea si promovarea propunerilor de acte normative pentru reglementarea activitatii din sectorul de interes al producatorilor de beton prefabricat;
  • Organizarea sau contributia la organizarea congreselor, conferintelor, seminariilor, intalnirilor si vizitelor de studii;
  • Elaborarea si difuzarea sau contributii la elaborarea si difuzarea de documente stiintifice, tehnice si de promovare, in scris sau in format electronic;
  • Finantarea sau contributii la finantarea studiilor sau lucrarilor stiintifice si/sau tehnice, toate in sfera de interes a Asociatiei;

Principalele activitati desfasurate de Organizatia Patronala PREFBETON sunt:

  • Studierea si adoptarea celor mai potrivite masuri pentru rezolvarea problemelor de interes pentru membri, in acord cu scopul si obiectivele Asociatiei;
  • Reprezentarea membrilor in organisme internationale la care asociatia este afiliata;
  • Organizarea de conferinte, simpozioane, dezbateri, seminarii, expozitii privind sectorul producatorilor de beton prefabricat;
  • Publicarea si editarea de studii, publicatii si materiale cu caracter tehnico-informativ privind rezultatele cercetarilor in domeniul beton prefabricat, in plan intern si international;
  • Colaborari cu persoane fizice si juridice, unitati economice sau de cercetare, proiectare, invatamant etc., pentru realizarea unor interese tehnice, economice sau de alta natura ale membrilor;
  • Participarea prin reprezentanti la manifestari interne si internationale de interes pentru domeniul de activitate;
  • Participarea in structurile de coordonare si gestionare a programelor cu Uniunea Europeana. 

Contact:
PREFBETON
Bucuresti, str. Biharia 67-77, sec. 1
Mobil: +40 722 504 041
Tel: +40 21 315 58 64
Fax: +40 21 315 27 72
E-Mail: office@prefbeton.ro
Web: www.prefbeton.ro

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 149 – iulie 2018, pag. 14

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2018/07/01/prefabricatele-o-solutie-eficienta-pentru-constructii-interviu-cu-dl-gabriel-colobatiu-presedinte-prefbeton/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>