«

»

Principalele modificari aduse de noua lege privind Parteneriatul Public Privat (PPP)

Share

Prin O.U.G. nr. 39/2018, in vigoare de curand, a fost modificata substantial legislatia in domeniul parteneriatului public-privat cu intentia de a face acest mecanism mai atractiv si a dezvolta, astfel, proiecte majore de importanta nationala.

A fost abrogata Legea nr. 233/2016, amendata substantial in luna decembrie 2017, care nu a avut o mare atractivitate in practica. 

In teorie, parteneriatul public-privat poate fi aplicat pentru dezvoltarea unor proiecte in domeniul transporturilor (autostrazi, porturi, gari, autogari, aeroporturi, transport feroviar, metrou, terminal portuar etc.), sanatatii (spitale etc.), educatiei (gradinite, scoli etc.), sportiv, hotelier sau mediu, cu alte cuvinte in orice proiect care poate fi dezvoltat in comun de o autoritate publica (partenerul public) si un partener privat si ai carui indicatori economici sunt de natura sa aduca acestuia din urma un profit rezonabil prin exploatarea pe termen lung a respectivului proiect.

Noua lege reprezinta un pas inainte prin clarificarea si simplificarea conditiilor incheierii unui parteneriat public privat de natura contractuala sau institutionala.

Exista o serie de modificari si amendamente, dintre care le mentionam, cu titlu de exemplu, pe urmatoarele:

  1. durata lunga de desfasurare a PPP-ului este acum calificata, in mod expres, ca fiind o durata de peste 5 ani;
  2. se va constitui un Fond special de finantare a contractelor de parteneriat public-privat in termen de 1 an de la intrarea in vigoare a O.U.G. nr. 27/2018 (adica pana la data de 18 mai 2019);
  3. a fost reintrodus dreptul partenerului privat de a constitui garantii asupra actiunilor sau partilor sociale detinute in societatea de proiect, exclusiv in favoarea finantatorilor contractului de parteneriat public-privat care sunt institutii de credit sau institutii financiare si numai pe durata contractului de parteneriat public-privat. Acest drept fusese eliminat prin modificarile aduse in luna decembrie 2017;
  4. a fost reintrodusa clauza eliminata din vechea reglementare prin modificarile aduse in luna decembrie 2017 in sensul in care in ipoteza ca partenerul privat sau societatea de proiect nu isi indeplineste obligatiile asumate in cadrul contractului de parteneriat public-privat sau obligatiile fata de finantatorii proiectului, partenerul public, din proprie initiativa sau la solicitarea finantatorilor proiectului, poate inlocui partenerul privat, daca aceasta clauza a fost inscrisa in documentatia de atribuie si in contract.

Au fost, de asemenea, aduse modificari in privinta conditiilor de finantare, a drepturilor care pot fi constituite in favoarea societatii de proiect care dezvolta si opereaza PPP-ul, precum si in privinta continutului studiului de fundamentare.

In ce masura noua lege va ajuta la dezvoltarea in practica a PPP-urilor, ramane ca activitatea practica sa demonstreze. Un rol major il va avea aptitudinea partenerului public de a prezenta, de o maniera atractiva din punct de vedere economic pentru partenerii privati, proiectele pe care intentioneaza sa le realizeze.

Autor:
dr. Daniel MOREANU

Daniel MOREANU este avocat si doctor in drept.
Pentru mai multe detalii, a se vedea: www.moreanulaw.com 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 149 – iulie 2018, pag. 65

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2018/07/01/principalele-modificari-aduse-de-noua-lege-privind-parteneriatul-public-privat-ppp/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.