«

»

Arhitectura fara limite… (XXIV)

Share

Dupa ce v-am prezentat o serie de constructii deosebite, gen zgarie-nori, din Orientul Mijlociu, ne deplasam astazi, cu aceeasi tema, in Asia, acolo unde, mai ales in China, exista o adevarata „explozie” de constructii care mai de care mai interesante.

 

Two International Finance Center – Hong-Kong, China

Este un complex financiar, hotelier si comercial amplasat pe malul oceanului si care, mai ales datorita celui mai inalt turn – IFC 2 – reprezinta un punct de atractie pentru Hong-Kong.

Complexul e compus din doua turnuri (IFC 1 si 2), din mall-ul IFC cu 4 etaje si hotelul Four Seasons cu 55 de etaje.

Turnul al doilea, cu o inaltime de 415 m, este pe locul 2, ca inaltime, intre cladirile din Hong-Kong. IFC 2 are 6 etaje subterane si 58 supraterane, fiind proiectat, ca design, de firma Cesar Pelli & Asociates iar structura de Ove Arup & Partners. Construirea sa a inceput in anul 2000 si s-a finalizat in 2003.

Turnul al doilea, IFC 2, a fost premiat pentru solutiile inovatoare aplicate la constructie, solutii care au permis reducerea cu cel putin un an a duratei de executie.

De asemenea, prin solutiile constructive adoptate, este una dintre cele mai rezistente cladiri care s-au construit dupa septembrie 2001, in lume.

IFC 1 – finalizat in 1998, are 39 de etaje si 201 m inaltime.

Four Seasons este un hotel de lux construit langa cele doua turnuri, finalizat in 2005, avand 399 de apartamente.

 

Bitexco Financial Tower – Ho Chi Minh, Vietnam

Este un zgarie-nori cu 68 de etaje si 262 m inaltime, plasat in inima centrului de afaceri si divertisment al orasului Ho Chi Min din Vietnam.

A fost proiectat de arhitectul american Carlos Zapata, care s-a inspirat din forma florii de lotus – floarea nationala a Vietnamului.

Cladirea – a carei construire a inceput in 2007 si s-a finalizat in 2010 – gazduieste un centru de afaceri dar si 6 etaje cu spatii comerciale.

La nivelul 52 se afla un heliport iar la etajul 49 o zona de observare, care ofera o vedere panoramica asupra orasului si a raului Saigon aflat in apropiere.

In anul 2011, Leslie E. Robertson Associates a primit un premiu de excelenta, de la NCSEA, pentru proiectul de inginerie structurala al acestei cladiri.

 

MGM Grand Macau – Macao, China

Este o cladire de 35 de etaje, cu o arhitectura deosebita.

Proiectata de firma Wong Tung & Partners, construirea cladirii finalizate in 2007 a costat 1,25 miliarde dolari.

Cazinoul MGM Grand Macau cu 35 de etaje are, in afara de salile pentru joc, 600 de camere, o sala pentru reuniuni si evenimente de afaceri cu 807 mp, 12 zone de tratament cu o suprafata de 2.720 mp, restaurante, baruri, saloane, 12 puncte pentru comercializarea mancarurilor si bauturilor, dar si un teatru cu 1.200 de locuri.

 

Blocul traversat de tren – Chongqing, China

Cu cei 12 milioane de locuitori ai sai, Chongqing este unul dintre orasele cele mai mari ale Chinei. Ca si in alte orase din lume cu o mare densitate a populatiei, spatiul reprezinta si aici o problema deosebita, fiecare metru patrat fiind foarte pretios. Un aspect care a creat mari dificultati specialistilor chemati sa rezolve problema transportului in interiorul orasului.

S-a constatat, de pilda, ca traseul unei linii de tren usor aflata in constructie se intersecta cu un bloc de locuinte cu 19 etaje. Exista varianta demolarii blocului. S-a ales, insa, o solutie mai simpla – nu chiar originala deoarece s-a mai aplicat si in alte orase – de a traversa blocul, pe la etajele 7 si 8, cu linia trenului.

De precizat ca locuitorii din bloc nu sunt deranjati de zgomotul trecerii trenului deoarece pentru izolare s-au folosit materiale speciale. Mai mult, ei pot beneficia de trecerea trenului prin blocul lor, urcandu-se si coborand din el in statia aflata chiar in interiorul cladirii.

 

Padurile verticale – Nanjing, China

Orasele noastre incep sa devina, incet-incet, o aglomerare de beton si sticla.

Vegetatia, atat de necesara unui trai sanatos, este din ce in ce mai rara in aceste zone. Institutiile care accepta construirea unui bloc langa alt bloc, din considerente de eficienta, comit, astfel, adevarate crime impotriva umanitatii. Cine, insa, sa-i opreasca?

Pusi in fata unei asemenea situatii, edilii si arhitectii – adica tot cei ce ne-au adus in aceste situatii – cauta alte solutii. Iata una, aplicata in doua blocuri aflate in constructie in Nanjing, China, ale caror balcoane si terase vor fi transformate in adevarate gradini sau chiar minipaduri.

Cele doua blocuri vor fi, pur si simplu inbracate in verdeata. In balcoanele lor vor fi plantati 1.100 de arbori – din 23 de specii – si 2.500 de arbusti si plante ornamentale, care vor inflori pe rand, tot anul.

Ambele blocuri fac parte dintr-un proiect de modernizare a zonei. Blocurile vor avea spatii cu diverse functionalitati. In blocul mai inalt va functiona un muzeu, birouri si o scoala de arhitectura verde iar pe acoperis va exista un club.

In cea de-a doua cladire, cu 108 m inaltime, va functiona un hotel iar pe acoperis o piscina.

In cele doua blocuri, care vor fi gata in acest an, natura va fi la ea acasa, cladirile fiind imbracate in verdeata de sus pana jos. Se asteapta sa se vada ce rezulta din acest sistem de „inverzire” a centrelor marilor orase pentru ca exemplul celor doua blocuri sa fie extins si in alte localitati din China.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 150 – august 2018, pag. 30

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2018/08/01/arhitectura-fara-limite-xxiv/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>