«

»

IRIDEX GROUP PLASTIC: Viitorul tratarii deseurilor organice in Romania – Instalatii de digestie anaeroba

Share

Instalatiile de digestie anaeroba sunt instalatii care servesc la producerea biogazului din materie organica (biomasa). Biogazul reprezinta o alternativa ecologica la combustibilii fosili (ex: carbune, petrol sau gaz de sonda) folositi pentru producerea energiei electrice si termice de care comunitatile umane au tot mai multa nevoie. Aceasta tehnologie se incadreaza in conceptul economiei circulare, transformand deseurile in resursa valorificabila.

Iridex Group Plastic propune doua abordari diferite in ceea ce priveste productia de biogaz:

Instalatii de producere a energiei folosind biogazul, la nivel industrial

Acest gen de instalatii sunt destinate transformarii in energie electrica si termica a biogazului produs prin fermentarea anaeroba a unei cantitati foarte mari de biomasa. Biomasa folosita ca material de intrare poate fi: namol de la statiile de epurare, dejectii animaliere, culturi de cereale si plante energetice, deseuri organice menajere. Energia produsa cu ajutorul unor astfel de instalatii incepe de la valoarea de 0,25 MWh energie electrica, respectiv 0,29 MWh energie termica si poate ajunge la valori oricat de mari.

Dimensionarea unei instalatii de producere a biogazului din astfel de surse depinde de disponibilul de biomasa existent in jurul instalatiei, si de necesarul de energie termica din zona.

Instalatiile industriale de producere a biogazului produc, pe langa energie, si ingrasaminte organice (sub forma lichida si solida) valorificabile in agricultura.

Instalatiile industriale de producere a biogazului sunt complet automatizate si sunt foarte usor de operat si de intretinut. Ele reprezinta o solutie viabila pentru eliminarea namolurilor provenite de la statiile de epurare a apelor uzate, a deseurilor organice din industria alimentara si a deseurilor organice menajere sau a dejectiilor animaliere.

Instalatii „micro” de digestie anaeroba containerizate

Realizate intr-o forma compacta, containerizata, instalatiile „micro” de digestie anaeroba sunt destinate fermelor de animale sau industriei HORECA si furnizeaza suficient biogaz pentru a putea produce intre 8 si 55 kWh energie (electrica si termica). Aceste instalatii compacte folosesc ca material de intrare fie resturi alimentare de la hoteluri si restaurante, fie dejectii animaliere si plante verzi.

Avantajele utilizarii a unor astfel de instalatii:

  • Produc energie verde proprie (electrica, termica)
  • Ajuta la reducerea costurilor de eliminare a deseurilor
  • Materia rezultata in urma digestiei anaerobe a deseurilor organice are calitatile ingrasamintelor organice de cea mai buna calitate
  • Prin digestia anaeroba se elimina majoritatea agentilor patogeni din deseuri
  • In loc sa reprezinte un cost, deseurile organice devin o sursa de profit. Energia produsa se poate vinde in Sistemul Energetic National
  • Instalare rapida si fara impact asupra vecinilor (nu se emana mirosuri urate si nu se genereaza zgomote la nivel inalt)
  • Sunt simplu de autorizat
  • Sistemul nu necesita intretinere frecventa si poate fi monitorizat de la distanta

Autor:
ing. Ioan Corneliu HENTIU – IRIDEX GROUP PLASTIC

Contact:
Iridex Group Plastic
Bulevardul Eroilor 6-8 | Cod 077190 | VOLUNTARI | Judetul Ilfov
Tel./Fax: 021.240.40.43
E-mail: marketing@iridexgroup.ro
www.iridexplastic.ro

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 150 – august 2018, pag. 8

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2018/08/01/iridex-group-plastic-viitorul-tratarii-deseurilor-organice-in-romania-instalatii-de-digestie-anaeroba/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.