Antreprenor: SC CONEST SA Iasi
Proiectant General: SC IMPEX ROMCATEL SA Iasi
Beneficiar: Municipiul IASI
Municipiul Iasi dispune de o mostenire culturala importanta, principala preocupare a autoritatilor vizand pastrarea si promovarea acestei identitati specifice. Din acest motiv, proiectul prezentat constituie o etapa importanta in conservarea a ceea ce s-a pastrat din mostenirea cultural-istorica a judetului Iasi, acesta avand ca obiect consolidarea si restaurarea imobilului Casa Burchi – Zmeu, cladire inregistrata pe lista monumentelor istorice.
Se presupune ca imobilul Burchi – Zmeu a fost construit intre anii 1800 si 1832 si refacut dupa incendiul din 1827.
Casa Burchi – Zmeu este o cladire cu subsol partial, parter si etaj. Subsolul este sigur dintr-o constructie mai veche, construit din piatra cu bolti „in leagan”. Suprafata construita este 568 mp, iar cea desfasurata de 1.136 mp.
Caracteristici principale ale constructiei Situatia initala a cladirii
Casa Burchi – Zmeu se prezinta sub forma a doua corpuri de cladire executate in etape diferite. Corpul principal a fost realizat initial in stil eclectic (preponderent neoclasic). Forma sa in plan este dreptunghiulara, cu laturile de 19,05 m x 17,27 m. Cladirea a fost extinsa ulterior cu dimensiunile in plan de 14,66 m x 8,24 m. Acoperisul corpului principal a fost executat din patru ape, iar cel peste corpul secundar, din doua ape. Lipsea in totalitate un sistem de captare a apelor pluviale. Cladirea era lipsita de functiuni din cauza starii avansate de degradare si a incadrarii in gradul de risc seismic I.
Solutia adoptata
Prin proiect s-a urmarit consolidarea, restaurarea si refunctionalizarea imobilului Casa Burchi – Zmeu, in vederea infiintarii Muzeului Municipal Iasi.
Corpul principal a fost organizat in patru spatii muzeale, permitand un traseu continuu si fluent de vizitare, cu sali de expozitii permante si temporare, sala multimedia si pentru conferinte, muzeu numismatic plasat in zona pivnitei, birou pentru muzeograf si conservator.
Traseul de vizitare realizat este unul circular, astfel incat inceputul si sfarsitul traseului sa se intersecteze doar la nivelul scarii principale de acces la etaj.
Corpul secundar a fost amenajat pentru spatii anexe functiunii muzeului. Atat holurile din corpul central, cat si cele din corpul secundar, vor avea functiune expozitionala. Exteriorul cladirii a beneficiat de o restaurare completa, prin refacerea integrala a fatadelor si ornamentelor. Acoperisul a fost refacut cu tabla de zinc de 6÷7 mm.
Incinta Muzeului Municipal Iasi cuprinde alei pietonale, trotuare de protectie cu piatra naturala si o zona peisagistica.
Date constructive
- Regim de inaltime: S partial + P +1E
- Inaltimea la cornisa: 9,40 m
- Dimensiuni in plan: 20,05 m x 33,45 m
- Suprafata construita: 470,20 mp
- Suprafata desfasurata construita: 1.000,60 mp
STRUCTURA
Strucura de rezistenta a vechii cladiri era alcatuita din zidarie de caramida plina. Peretii exteriori aveau grosimi intre 55÷65 cm la nivelul parterului corpului principal si 54÷85 cm la parterul corpului secundar. Peretii exteriori si interiori prezentau degradari importante. Planseele peste parter erau executate din grinzi de lemn ecarisat rigidizate, cu podina din dulapi montata atat la partea inferioara cat si cea superioara.
Lucrari executate
Pentru a oferi rezistenta si stabilitate constructiei, vechea cladire a suferit urmatoarele lucrari de reabilitare structurala:
- consolidarea fundatiei
- refacerea continuitatii zidariei
- consolidarea peretilor
- refacerea continutatii intersectiilor diafragmelor de zidarie
- consolidarea planseelor
- curatare si plombarea peretilor din caramida de la subsol
Prin proiect s-a prevazut consolidarea peretilor la partea interioara cu grinzi Vierendeel. Totodata, la partea interioara, peretii s-au camasuit perimetral cu microbeton armat de 12 cm grosime si plase. Acestea se termina in partea superioara cu o centura, iar la partea inferioara cu un pinten de 40 cm latime, care va patrunde sub talpa fundatiei pentru incastrare.
Sunt dispuse 5 agrafe/mp din PC52 ø10, monolitizate cu lapte de ciment si adaos de aracet 40%.
Continuitatea zidariei s-a asigurat prin injectari cu lapte de ciment. Peretii s-au consolidat prin camasuire armata de 7 cm grosime. Plansele s-au consolidat dupa decopertare si au fost termoizolate cu vata bazaltica, iar grinzile deteriorate au fost inlocuite. Subsolul a fost consolidat prin plombarea peretilor din caramida, fisurile fiind tesute cu incizii ø10. La nivel de pod au fost demolate cosurile de fum si refacute cu blocuri din caramida similara. Partea superioara se termina cu o centura executata din beton armat, in spatiul interior adiacent cosoroabei.
In vederea eliminarii umiditatii generale, s-au injectat perimetral fundatiile si soclul cu rasini poliuretanice si s-au hidroizolat fundatiile prin aplicarea unui produs cu crestere cristalina.
SISTEME DE INSTALATII
Instalatii electrice
Casa Burchi – Zmeu are nevoie de o putere instalata de 120 kW si o putere simultan consumata de 96 kW la tensiunea de alimentare de 380 V c.a.
In apropierea cladirii, la o distanta de 400 m, se afla un post de transformare de 20/0,4 kV. Pentru alimentarea cu energie electrica s-a realizat o noua plecare din postul de transformare de 20/04 kV.
Prin solutia adoptata s-au montat 800 ml cablu, din care 400 ml in sistem buclat, o firida E2+4 cu masura, priza de pamant de 4Ω, 3 sigurante de 250 A, 5 buc. borne marcare traseu si 4 canale de tragere.
Instalatiile electrice interioare au fost refacute prin inlocuirea completa a cablajului si aparatajului. Pentru racordare s-a folosit o coloana cu sectiunea 3 x 70 + 35 mm2 de la firida pana la tabloul electric general. Prizele de pamant s-au executat din banda de otel zincat 40 mm x 4 mm si tarusi de 1,5 m.
La exterior a fost montat un sistem de iluminat arhitectural cu proiectoare plasate pe ziduri si stalpi. A fost realizata, de asemenea, o instalatie de protectie impotriva trasnetului.
Instalatii sanitare si alimentare cu apa
Acestea cuprind:
- instalatia de alimentare cu apa rece si cu apa calda de consum
- instalatiile de canalizare interioare si exterioare pentru ape uzate si menajere
- instalatia de canalizare exterioara pentru ape pluviale
Distributia apei de consum menajer se face prin sisteme de conducte din teava de cupru izolata cu cochilii autoadezive din cauciuc expandat. Canalizarea debitelor de scurgere se face prin intermediul conductelor din teava PVC ø110 fonoabsorbanta.
Instalatii termice
Au fost montate in cascada doua centrale termice in condensatie de 50 kV. Prima retea va furniza agent termic pentru spatiile care nu vor fi climatizate ci doar incalzite, iar a doua retea va furniza agent termic pentru spatiile muzeale, unde se vor monta ventiloconvectoare pentru asigurarea climatizarii. Pentru climatizare s-a montat un chiller cu o putere frigorifica utila de 75 kW.
Instalatii de curenti slabi
S-au executat instalatii voce-date, supraveghere la efractie, supraveghere incendiu, sistem video si control acces.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 150 – august 2018, pag. 24
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns