Compania Freyssinet s-a remarcat de peste sapte decenii in domeniul lucrarilor de geniu civil, aducandu-si contributia, printr-o serie de tehnologii inovatoare puse la punct de specialistii companiei. Solutiile pe cale le implementeaza Freyssinet aduc avantaje considerabile in doua domenii majore: constructii noi si reparatii.
Proiectele puse in practica de Freyssinet se desfasoara pe cinci continente, promovand compania ca lider mondial in domeniile de specialitate legate de postcomprimare, metode de constructie, structuri hobanate, reparatii, echipamente structurale, consolidari structurale si mentenanta.
Totodata, Freyssinet este interesata de problematica dezvoltarii sustenabile si a lansat o serie de initiative pentru a reduce impactul proiectelor sale asupra mediului si a-si consolida politica de responsabilitate sociala.
Freyssinet a introdus si in Romania tehnologiile sale inca din 1993, iar din 1996 a activat prin intermediul sucursalei sale Freyrom.
Freyrom si Freyssinet sunt implicate in dezvoltarea echipamentelor pentru poduri, instalarea si intretinerea acestora de cateva zeci de ani, dezvoltand tehnologii de specialitate si bazandu-se pe o politica de inovatie.
In domeniul echipamentelor pentru poduri, Freyssinet propune furnizarea unor servicii complete:
- Proiectare de dispozitive pentru rosturile de dilatatie;
- Asistenta pentru birourile de proiectare;
- Fabricare de dispozitive pentru rosturile de dilatatie;
- Instalare cu echipe specializate.
Zeci de mii de metri de dispozitive Freyssinet sunt instalate, in fiecare an, in peste 80 de tari, oferind durabilitate garantata si caracteristici adecvate pentru orice conditii de trafic si de clima.
Dispozitivele de acoperire a rosturilor tip Freyssinet au fost agrementate pentru utilizare in numeroase tari.
Caracteristicile rosturilor Freyssinet
Dispozitivele pentru acoperirea rosturilor sunt, fara indoiala, elementele cel mai intens solicitare intr-o structura de inginerie. Fiind expert in gestionarea functionalitatilor si solicitarilor la care sunt supuse dispozitivele pentru acoperirea rosturilor de dilatare, Freyssinet dezvolta produse concepute sa raspunda conditiilor specifice de amplasare, clima si de functionare.
Solutiile noastre integreaza urmatoarele criterii:
- Colectarea apelor: un factor determinant in proiectare;
- Contactul permanent cu roata pentru confortul calatoriei si reducerea zgomotului;
- Luarea in considerare a miscarilor structurale datorate contractiei suprafetei, fluajului, variatiilor de temperatura, deformarii sub sarcina, efectelor vantului, miscarilor pamantului etc.
- Adaptabilitatea la diverse tipuri de structuri: beton, metal, mixte;
- Dispozitive pentru zonele de trotuar sau pentru trafic pietonal;
- Continuitatea suprafetei de rulare sub diferite sarcini de trafic (impact, oboseala etc.);
- Usurinta inlocuirii in conditii de mentinere a traficului, datorita modulelor de lungimi mici;
- Compatibilitate cu toti utilizatorii: pietoni, biciclisti etc.
Tipuri de dispozitive
Dispozitivele de acoperire a rosturilor tip Freyssinet cuprind trei grupe principale:
- Elemente din aliaje de aluminiu sau otel laminat care asigura rezistenta dispozitivului. Module de lungime mica pentru intretinere usoara, precum si pentru instalare sub trafic;
- Sisteme de ancorare ce permit conectarea dispozitivului de structura principala;
- Elemente din elastomer pentru etanseitate. O sectiune continua din elastomer este inserata, de-a lungul rostului, intre elementele metalice, astfel incat sa previna intrarea corpurilor straine si sa colecteze apele de scurgere.
Recunoscute pentru durabilitate, design simplu si robustete, dispozitivele de dilatare Freyssinet sunt perfect adaptate diferitelor conditii.
Noi cerinte privind durabilitatea sistemelor de acoperire a rosturilor
In ultima vreme se pune problema folosirii unor elemente de acoperire a rosturilor care sa prezinte o durata de viata mare si o rezistenta crescuta la oboseala. De asemenea, se cunoaste faptul ca se solicita, de catre beneficiari, asigurarea unor garantii pentru lucrari, de cel putin 10 ani sau chiar 20 de ani. Modelele care intrunesc caracteristicile solicitate sunt cele metalice, construite din otel protejat impotriva coroziunii si avand o garnitura din elastomer pentru etanseitate.
Indiferent, insa, de tipul de rost instalat, nu trebuie neglijata intretinerea lucrarilor, atat a liniei de rost, cat si a stratului de asfalt adiacent rostului. Degradarea stratului de uzura si, mai ales, formarea fagaselor duc la o mai rapida degradare a grinzii de fixare a rostului si a elementelor de rost propriu-zise, din cauza impactului cu rotile autovehiculelor.
Dispozitive CIPEC WP
Design
Apartinand familiei dispozitivelor tip pieptene, in consola, acest model consta dintr-o pereche de elemente individuale (piepteni) cu dinti paraleli, fabricate la o lungime de un metru si asezate fata in fata.
Pieptenii sunt fie debitati cu laser dintr-o placa de otel laminata, fie turnati din aliaj de aluminiu.
O serie de perechi de elemente instalate cap la cap acopera linia rostului. Elementele metalice sunt ancorate la structura principala prin dispozitive de fixare pentru controlul tensiunii.
Deplasari: intre 60 si 1.200 mm
Caracteristici specifice:
- Elementele WP sunt fabricate la cerere si pot fi adaptate la directia de deplasare a structurii principale, perpendicular sau in bie;
- Au un design simplu, fiind, prin urmare, deosebit de robuste;
- Elementele pieptene asigura confort la utilizare si rulare fara zgomot.
Colectarea apelor
La elementele WP de baza se poate asocia un sistem pentru colectarea apelor, constand fie dintr-un jgheab montat pe toata lungimea rostului, fie prin inserarea unei garnituri din elastomer intre perechea de elemente metalice.
Dispozitive FREYSSIMOD LW
Design
Dispozitivul LW face parte din familia rosturilor modulare si este compus din profile speciale din otel, avand garnituri din elastomer montate intre ele. Capacitatea de deplasare este determinata de numarul existent de profile.
Avem de a face cu trei modele:
- LW 80 – nu exista profile intermediare, prin urmare, nici grinda suport (deplasari mici);
- LW model T – cu multiple grinzi suport (deplasari medii);
- LW model L – cu grinda suport monolita (deplasari mari).
Caracteristici specifice
- Etansare perfecta, nu necesita sistem de colectare a apelor;
- Instalare intr-o singura bucata;
- Adecvat pentru poduri in curba sau care au deplasari oblice fata de axul drumului;
- Accepta deplasari verticale si de rotatie ale structurii de baza;
- Durabilitate si cerinte minime de intretinere.
Deplasari: Dispozitivele Freyssimod sunt fabricate la cerere si pot fi adaptate profilului transversal al structurii de baza, pentru deplasari cuprinse intre 80 mm si 960 mm, in functie de model.
CONCLUZII
Deoarece traficul pe drumurile nationale si autostrazile din Romania este din ce in ce mai intens, iar sarcinile pe osii din ce in ce mai mari, constructorii de poduri, pasaje, viaducte ar trebui sa ia in considerare utilizarea unor dispozitive pentru rosturile de dilatatie de tipul celor prezentate. Chiar daca ele sunt sensibil mai scumpe fata de cele elastomerice folosite pana acum, au o mai buna comportare in timp, ceea ce asigura o economie pe termen lung.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 151 – septembrie 2018, pag. 10
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns