«

»

Trofeul Calitatii ARACO: Proiectare tehnologica, confectionare, premontaj si montaj structura metalica la Cluj Business Center

Share

Antreprenor General: ACI CLUJ SA

 

Imobilul este alcatuit din sase cladiri cu regim de inaltime 2S+P+5+Er+nivel tehnic, avand parcari subterane pe doua niveluri, centre comerciale la parter, banci si birouri la etaje, si 2 cladiri cu regim de inaltime 2S+P+1+Er. Legatura intre cladiri se face prin pasarele, de la nivelul 3 in sus pana la nivelul tehnic, cu deschiderea de 12 m.

Avand in vedere ca fundatiile se afla sub nivelul panzei de apa freatica, a fost necesara executia unei incinte din pereti mulati. Pe durata executarii lucrarilor s-au amplasat in incinta instalatii de pompare pentru evacuarea apei.

Constructia a fost conceputa sa fie realizata in 3 faze:

  • Faza 1: cuprinde corpurile 1, 2 si 3;
  • Faza 2: cuprinde corpurile 4, 5 si 6;
  • Faza 3: cuprinde corpurile 7 si 8.

Faza 1 si faza 2 au fost finalizate anterior.

 

Etapele de realizare a infrastructurii pentru faza 3 a proiectului sunt:

  • executia sapaturii in taluz pana la cota de fundare in zona centrala a cladirii, cu realizarea unei berme de pamant perimetrale pentru preluarea impingerilor peretilor mulati; aceasta berma are latimea de aproximativ 12 m pe laturile de est si vest si 10 m spre nord.
  • turnarea stratului de egalizare si a radierului pe zona centrala;
  • montarea stalpilor metalici pe radier;
  • montarea grinzilor metalice la cota -4,20 in zona centrala;
  • armarea si turnarea betonului in stalpii si peretii din zona centrala;
  • montarea tablei tip cofrastra la planseul de la cota -4,00 pe zona centrala;
  • armarea si turnarea betonului in planseu si scari pe zona centrala;
  • montarea grinzilor metalice de la cota -0,35;
  • armarea si betonarea stalpilor si peretilor din subsolul 1 pe zona centrala;
  • montarea tablei tip cofrastra la planseul de la cota -0,15 pe zona centrala;
  • armarea si turnarea betonului in planseu si scari pe zona centrala;
  • executia sapaturii pana la cota -4,70. In aceasta etapa, peretii mulati sunt sprijiniti la partea superioara, pe latura estica, cu grinzile metalice de la planseu;
  • montarea grinzilor metalice la cota -4,20 in zona marginala;
  • executia sapaturii pana la cota de fundare pe zona marginala. In aceasta etapa, peretii mulati sunt sprijiniti la partea superioara, pe latura estica si la cota -4,00 pe laturile de vest si est cu grinzile metalice de la cele doua plansee;
  • turnarea stratului de egalizare si a radierului pe zona marginala;
  • montarea stalpilor metalici pe radier;
  • armarea si turnarea betonului in stalpii si peretii din zona marginala;
  • montarea tablei tip cofrastra la planseul de la cota -4,00 pe zona marginala;
  • armarea si turnarea betonului in planseul de la cota -4,00 pe zona marginala;
  • armarea si turnarea betonului in planseul de la cota -0,15 pe zona marginala.

 

Infrastructura

Pentru fundarea cladirilor a fost ales sistemul de radier general tip dala groasa, cu o grosime de 0,9 m, in zona tuburilor centrale grosimea fiind de 1,50 m, iar in zona  puturilor de lift de 2,00 m.

Subsolul, realizat pe doua niveluri, adaposteste garajul subteran si diverse spatii tehnice.

Structura subsolului este alcatuita din cadre executate din stalpi de beton armat cu armatura rigida, grinzi metalice ajurate, plansee din beton armat cu tabla colaboranta tip cofrastra 70 cu grosimea de 0,75 mm si pereti din beton armat.

Peretii de la nucleele centrale sunt din beton armat si au grosimea de 27,5 cm spre exterior si 25 cm in interior. Peretii sunt armati in camp cu bare orizontale ø10/10 si verticale ø10/15 iar in zonele cu concentrari de eforturi sunt armati cu carcase din bare  tip BST 500S, cu diametrul de ø18 si ø20 si etrieri ø10/10 din OB37, dispuse vertical la extremitatile peretilor.

Peretii sunt armati in camp, cu bare tip BST 500S cu diametrul de ø10/15.

Stalpii sunt  din beton armat, cu armatura rigida.

 

SUPRASTRUCTURA

Structura de rezistenta este alcatuita dintr-un nucleu rigid din beton armat, amplasat in centrul structurii fiecarei cladiri, nucleu care va prelua o mare parte din incarcarile orizontale din vant si seism si cadre transversale si longitudinale perimetrale.

Cadrele structurale sunt alcatuite din stalpi din beton cu armatura rigida si grinzi metalice dispuse pe ambele directii, alcatuind o structura spatiala.

Planseul este format din placa compozita din beton armat, cu tabla colaboranta si grinzi din otel laminat, executate ajurat sau din profilul brut.

In plan orizontal reteaua de grinzi metalice, impreuna cu planseul din beton armat, formeaza o saiba rigida la nivelul fiecarui planseu, capabila de a prelua fortele orizontale si de a le transmite elementelor verticale: nucleu din beton armat si stalpi.

Diafragmele din beton armat formeaza nucleul central, in care sunt amplasate scarile de acces intre etaje si casa lifturilor.

Stalpii metalici curenti sunt din profile laminate 1/2HEA 500, cu dimensiunea bulbului de 45 cm x 55 cm, iar cei de colt din profile laminate 2×1/2HEA500, avand dimensiunea de 65 cm x 65 cm.

Diafragmele sunt din beton armat, cu grosimea de 25 cm (27,5 cm cele perimetrale), din beton clasa C20/25, armate cu doua plase de ø8-ø10/15 din BST 500S.

Zonele de concentrare ale diafragmelor au fost armate cu ø18 din BST 500S.

Stalpii au o structura compozita din beton armat cu armatura rigida. Aceasta solutie a permis un montaj rapid, fara intreruperi tehnologice.

In functie de inaltimea si pozitia lor, se deosebesc trei tipuri de stalpi:

– curenti: 50 cm x 70 cm;

– de colt si spre pasarela: 70 cm x 70 cm.

Grinzile sunt din profile metalice laminate. Pentru reducerea consumului de otel, s-au folosit grinzi ajurate. Golurile astfel realizate vor servi la traversarile tubulaturii retelei de instalatii.

Grinzile ajurate s-au montat cu buloane pe consolele din tabla sudata prevazute pe stalpi.

Planseele din beton clasa C25/30 s-au executat din tabla colaboranta Cofrastra 70, cu grosimea de 0,88 mm, plase sudate dispuse la partea superioara, calareti peste reazeme realizati din bare independente cu diametrul ø8 – ø16 din otel beton BST500 S si bare independente dispuse in fiecare cuta, cu diametrul ø8 din otel BST500S.

Inchiderile sunt dintr-o structura de tip perete cortina, prinsa de planseele din beton si o structura cu jaluzele ceramice sau din sticla, pentru sustinerea caruia este prevazut un sistem de grinzi din profile metalice laminate.

Pasarelele de trecere intre corpurile 4 si 5, de la etajul 3 pana la nivelul tehnic, sunt prevazute cu imbinari care permit deplasarea in plan orizontal a celor doua corpuri de cladire.

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 151 – septembrie 2018, pag. 38

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2018/09/01/trofeul-calitatii-araco-proiectare-tehnologica-confectionare-premontaj-si-montaj-structura-metalica-la-cluj-business-center/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.