Intr-un editorial anterior demonstram ca, in Romania, autostrazile se construiesc intr-un ritm de 3 – 4 km pe an.
Sigur, nu numai constructorii sunt vinovati de aceasta situatie. De multe ori, la semnarea Ordinului de incepere a lucrarilor, nu sunt finalizate exproprierile sau relocarea utilitatilor, alteori nu exista Acordul de Mediu sau nici macar Autorizatiile de Construire. Dar cine ii obliga, oare, pe constructori sa accepte Ordinele de incepere a lucrarilor in aceste conditii?
Apoi, daca veti urmari cu atentie fiecare licitatie de la lucrarile importante, veti constata ca, la noi, majoritatea sunt castigate de cam aceleasi firme straine. Care nu vin din tara lor cu forta de munca si nici cu utilaje. Ele lucreaza tot cu subcontractori romani, pe care ii platesc cum vor, cand vor si cu cat vor.
Asa se face ca, vizitand recent cateva santiere, ministrul Transporturilor a constatat ca pe autostrada Lugoj – Deva, lotul 4, constructorul roman Dorinel Umbrarescu (UMB) lucra cu 600 de muncitori iar, pe lotul 3, o firma straina avea doar 100 de muncitori.
Asadar, pana nu se vor rezolva toate aceste probleme, e greu de crezut ca lucrurile se vor imbunatatiri pe marile noastre santiere.
O raza de speranta a aparut atunci cand Guvernul a anuntat ca isi propune sa construiasca in 4 ani, pana in 2023, autostrada Ploiesti – Brasov, prin PPP (Parteneriat Public Privat). Cu un bonus pentru constructor daca va reduce termenul de executie dar si cu penalizari daca il va depasi.
Nici nu s-a uscat bine cerneala pe aceasta propunere, ca un val de critici din toate partile si pe cele mai diverse motive s-a abatut asupra lui. Cea mai categorica fiind aceea ca, daca se va construi in aceste conditii, va fi un adevarat dezastru! Ca si cum, acum, cand n-o avem, nu e un adevarat „dezastru”! Niciun cuvant de satisfactie ca s-ar putea sa se rezolve aceasta problema pe care o „injuram”, cu naduf, in fiecare weekend.
Printre motivele care contesta proiectul, este acela ca autostrada va urmari traseul raului Prahova, trecand, deci, prin centrul localitatilor si deranjand, astfel, locatarii. Ca si cum actualul DN nu trece prin centrul localitatilor!
Imi amintesc ca, in urma cu vreo 40 de ani, am prezentat la TVR un proiect al autostrazii conceput la Institutul de Proiectari Prahova de la Ploiesti, care prevedea un traseu exact pe langa, si pe deasupra raului Prahova. Eu nu pot afirma ca e cel mai bun proiect, dar ce e cert e ca orice proiect poate avea multe variante si niciunul nu poate multumi pe toata lumea. Apoi nu sunt specialist, dar cred ca si la construirea Transfagarasanului nu s-a ales o solutie clasica, fiind executat pe vale si, iata, a rezultat o sosea spectaculoasa de care ne putem bucura din plin in primul rand pentru ca o avem.
Un alt motiv de respingere este ca solutia propusa permite o viteza de doar 80 de km la ora. Ceea ce nu e in regula! Mai bine acum, cand deseori se circula cu 20 – 30 de km pe ora!
In sfarsit, nu e in regula pentru ca va trebui sa platim o taxa de 6,9 euro pentru 100 de km. Cand circulam prin Europa, iar pe unele autostrazi platim taxe asemanatoare, e in regula! La noi, nu! La noi vrem totul gratuit!
Calatorind in Italia cu autoturismul am dorit sa fac economie, sa nu platesc taxa de autostrada si sa merg pe drumurile nationale fara plata. Dupa 30 – 40 de km, nu am stiut cum sa intru mai repede pe autostrada, ceea ce inseamna siguranta in plus, viteza ceva mai mare si, deci, reducerea timpului de parcurs si nu in ultimul rand, un consum mai redus de combustibil, care compenseaza o parte din taxa de autostrada.
Tot asa, cu numeroase critici si contestari am ingropat proiectul autostrazii Comarnic – Brasov, si in 2006, si in 2015.
Mare mirare daca nu vom ingropa, la fel, si aceasta incercare. Asa ca, sper ca nu voi avea ocazia sa scriu, peste ceva vreme, ca… „Ar fi fost prea frumos… ca sa fi fost adevarat!”
Autor:
Ionel Cristea
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 152 – octombrie 2018, pag. 3
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns